ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Riskli Doğum, Doğum Sonrası Dönem ve Uygulaması EBE302 BAHAR 4+16 Z 12
    Öğrenme Çıktıları
    1- Riskli doğum eyleminin seyrini, doğumun evrelerine göre risk faktörlerini ve farklı prezentasyonları tanımlar.
    2- Doğum sonu riskli durumları tanıyarak gerekli uygulamaları yapar.
    3- Riskli anne ve yenidoğan bakımı konularını tanımlar.
    Ön Koşul EBE 302 dersi almak için EBE 301 dersinden başarılı olunmalıdır.
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Nilay GÖKBULUT
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Sakine YILMAZ Arş. Gör. Ebru CERAN
    Kaynaklar K1- Taşkın, L. (2019). Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. (16. Baskı). Ankara: Akademisyen kitabevi 342-348. K2- Bal, M.D., & Yılmaz, S.D. (2017). Ebelere Yönelik Kapsamlı Doğum. Ankara: Akademisyen Kitabevi, s. 181-225. K3- Beji, NK. (2016). Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları. (2. Baskı). İstanbul: Nobel tıp Kitabevleri, s.576-584. K4-Sayıner FD., Başkaya Y. (2020). Ebelere Yönelik Riskli Doğum Yönetimi. Ankara: Akademisyen Kitabevi, s. 59- 200.
    Yardımcı Kitap YK 1- Cunningham, F.G., Leveno, K.J., Bloom, S.L., Spong, C.Y., Dashe, J.S., Hoffman, B.L., Casey, B.M., & Sheffield, J.S. (2014). Williams Obstetrıcs. (24th Ed). McGraw-Hill Education, s.491. YK 2- Gabbe, S.G., Niebyl, J.R., Landon, M.B., Galan, H.L., Jaunioux, E.R.M., Driscoll, D.A., Berghella, V., & Grobman, W.A. (2017). Obstetrıcs, Normal and Problem Pregnancies. (7.ed.). Elsevier, s.615 (chapter 29). YK 3- Çetin FC, Çalık KY. (2020). Riskli Doğum ve Sonrası Dönem.Ankara Nobel Tıp Kitabevi. YK 4- Sancetta R., Khanzada H. Leante R. (2019). Shoulder Shrug Maneuver to facilitate delivery during shoulder dystocia. Obstetrics&Gynecology, 133(6), 1178-1181.
    Dersin Amacı Doğum eyleminin normal mi ya da müdahaleli mi seyrettiğine karar verebilmesi, Doğum eylemine ilişkin riskli durumları bilerek, gerekli ebelik müdahalelerini yapabilmesi. Doğum sonu fizyolojisi ve patolojik durumlar hakkında bilgi sahibi olma ve karar verebilmesi, doğum sonu dönemde gerçekleşen involüsyon, laktasyon ve loşianın fizyolojisi ve patolojisi hakkında gerekli bilgiye sahip olmasını sağlamaktır.
    Dersin İçeriği Doğum eylemine ilişkin riskli durumlar, Uterus kontraksiyonlar ile ilgili distosiler, Doğum objesi ile ilgili distosiler, Doğum kanalı ile ilgili distosiler, Annenin psikoloji ile ilgili distosiler, Zor doğum eyleminin anne ve bebek açısından tehlikeleri, Komlikasyonlu doğumda annenin bakımı, Doğum eyleminde girişimler ve ebenin rolü, Doğum Sonu Dönemde Riskli Durumlar, Doğum sonu kanamalar ve bakım, Doğum sonu enfeksiyonlar ve bakım, Doğum sonu dönemde meme ile ilgili sorunlar ve bakımı, Doğum sonu dönemde üriner sistem enfeksiyonları ve bakım, Doğum sonu dönemde tromboembolik durumlar ve bakım, Doğum sonu dönemde emosyonel sorunlar ve yaklaşım.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster