ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Yazı GRA112 BAHAR 2+1 S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Çeşitli yazıların tarihsel süreçte gelişimi ve değişimini bilir.
    2-Yazı araç-gereçleri ile yazı biçimleri arasındaki eytişimi (diyalektiği) kavrar.
    3-Kesik uç, kara kalem ve fırça ile yazma yetenekleri kazanır.
    4-Harf yapısındaki pozitif ve negatif alanları öğrenir.
    5-Harf anatomisini uygulamalı çalışmalar yaparak öğrenir.
    6-Yazı ve Kaligrafi alanında temel teknik ve teorik kavramları tanır.
    7-Yazı ve Kaligrafinin tarihsel gelişimini öğrenir.
    8-Latin alfabesinin önemli aşama, süreç ve sonuçlarını (önemli türlerini) tanır.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Gör. Seçil Ermiş İpek
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. A History of Lettering; Creative Experiment and Letter Identity, Nicolete Gray, Phaidon Press, 1986. 2. A History of Writing; Edited by Anne-Marie Christin, Flammarion, (English ed.) 2002. 3.Yazı, İnsanlığın Belleği / Georges Jean. 4. Alfabenin Tarihi, Frederick Bodmer, (Çev: Vural Ülkü), Dil ve Tarih Coğrafya Fak. Dergisi, Cilt: XXV., sayı:3-4, Ankara, 1967. 5. Alphabet: The History, Evolution and Design of the Letters We Use Today, Alan Halley, Thames and Hudson, 1995. 6. Başlangıçtan Günümüze Türk Hat Sanatı, Muammer Ülken, İş Bankası Yayınları, 1987, Ankara. 7. Calligraphic Lettering, Ralph Douglass, Watson-Guptill, New York. 8. Calligraphy and The East Asian Book, Frederick W. Mote, Hung Iam Chu, Shambhala Edition, Boston, 1989. 9. Digital Calligraphy, George Thomson, Watson-Guptill Publication, New York, 2003. 10. Kaligrafi Sanatı / David Harris.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Bu dersin amacı, yazının başlangıcından Gutenberg` in hareketli hurufatla basım yöntemlerini buluşuna değin süren tarihsel süreçte kaligrafi ve hat sanatındaki gelişmeleri incelemek ve dünyanın çeşitli kültür bölgelerinde geliştirilen farklı yazı türlerine ilişkin gelişmeleri hem kuramsal hem de uygulamalı olarak ele almaktır. Kuramsal aktarım, bilgilendirme ve değerlendirmenin yapılacağı, ele alınan dönemin ruhunun, anlayışının ve toplumsal gereksinimlerin neler olduğu ile sanat ve tasarım açısından çağın olanaklarının inceleneceği bu derste, öğrencide; dönemlerin sanat çalışmalarının araç-gereç ve düşünce dünyası ile olan belirleyici ilişkisini ve etkileşimini kavratmak; Latin abecesi temelinde kaligrafik yazı karakterlerini öğretmek ve bu alanda beceri kazandırmak amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Öncelikli olarak Latin Alfabesinin gelişiminde ortaya çıkmış önemli yazı biçemleri üzerinde çalışılacak, dönem sonunda Latin yazısı temelinde bir yazı karakterinin etkili bir biçimde kullanılabilmesi hedeflenecektir. Yapılan alıştırma çalışmalarından sonra kaligrafik açıdan metin yazma ve özgün düzenleme geliştirme uygulamaları gerçekleştirilecektir. Dönem içinde müfredat kapsamında her öğrenciye mutlaka bir araştırma konusu verilecek, bilimsel araştırma tekniğine uygun araştırma yapması ve raporunu seminer olarak sunması sağlanacaktır. Dönem içinde iki ara sınav ve dönem sonunda final sınavı yapılacaktır. Değerlendirme her ara sınav aralığı ile sınırlı tutulacak, ancak final sınavında tüm dönem işleri ve öğrencinin performansı gözetilerek yapılacaktır.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster