ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Osmanlı Diplomasi Tarihi II TAR322 BAHAR 2+0 Fak./ Üni. S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Osmanlı Devletinde tek taraflı ve mütekabiliyet esasına dayalı diplomatik faaliyetler hakkında bilgi sahibi olur.
    2-Diplomasiyi belirleyen kurumları yorumlar.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Güner Doğan
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar -
    Yardımcı Kitap K1. Abou el Haj, R. (1999). Karlofça`da Osmanlı Diplomasisi-I. ( Çev: Y. S. Gönen). Tarih ve Toplum, sayı 191. K2.Abou el Haj, R. (1999). Karlofça`da Osmanlı Diplomasisi-II. ( Çev: Y. S. Gönen). Tarih ve Toplum, sayı 192. K3.Akyılmaz, G. (2002). Reis-ül Küttablık Müessesesinin Önem Kazanmasına Yol Açan Gelişmeler ve Osmanlı Hariciye Nezareti`nin Doğuşu. XIII. Türk Tarih Kongresi, (III. Cilt I. Kısım). K4.İnalcık, H. (2000). Modern Avrupa`nın Gelişmesinde Türk Etkisi Osmanlı ve Dünya: Osmanlı Devleti ve Dünya Tarihindeki Yeri. (Hazırlayan: K. Karpat). Ufuk Yayınları. K5. Mattingly, G. Rönesans Diplomasisinin İşleyişi, Rönesansın Serüveni. K6.Sander, O. (2004). Anka`nın Yükselişi ve Düşüşü. İmge Kitabevi, Ankara. K7.Tuncer, H. (1995). Eski ve Yeni Diplomasi. Ümit Yayınları, İstanbul. K8.Koçu, R. E. (1934). Osmanlı Muahedeleri ve Kapitülasyonlar. K9.Yalçınkaya, M. A. XVIII. Yüzyıl: Islahat, Değişim ve Diplomasi Dönemi (1703-1789). Türkler, c.XII, s.479-511. K10. Gürsoy , B. A. Sefaretnameler. Türkler, c.XII, s.582-592.
    Dersin Amacı Bu dersin amacı Osmanlı Devleti`nin dış işleriyle ilgili görevlilerinin tanınmasını, devletin diğer devletler nezdinde temsil edilmesinin hangi yollarla olduğunun öğrenilmesini, dışişlerinde görevlendirilecek personelin nasıl ve hangi kurumlarda yetiştirildiğinin kavranılmasını ve diğer devletlerle yaptığı antlaşmalar ile içeriklerinin anlaşılmasını sağlamaktır.
    Dersin İçeriği Osmanlı Diplomasisinde ?El Kadimu Yüzaru? Kaidesi, Osmanlı Diplomasisinde Sefaret Görevi, Osmanlı Devletine gelen yabancı elçiler, Yabancı elçi ve konsolosların hak ve sorumlulukları, İstanbula giriş merasimleri ve yapılan törenler, Hariciye Nezareti ve Sivil Bürokrasi, Abdülhamid Dönemi Diplomasisi, II. Meşrutiyet ve Sivil Bürokrasinin Düşüşü
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster