ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Ortaçağ Avrupa Tarihi TAR244 GÜZ-BAHAR 2+0 S 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Avrupa`yı hazırlayan şartların Roma`nın dağılma sürecinde Hıristiyanlık ve Cermen Kavimler göçüyle belirlendiğini saptar.
    2-Feodalitenin Avrupa toplumunun şekillenmesindeki rolünü yorumlar.
    3-Kuzey, doğu ve güney-doğu uçların (Norman, Slav ve Bizans çevrelerinin) Avrupa tarihi ile ilişkisini kurar.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Sayime Durmaz
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Genç, Ö. (Ed.). (2021). Ortaçağ Avrupa Tarihi. TLB Yay. K2. Gül, M. (2009). Orta Çağ Avrupa Tarihi. Bilge Kültür Sanat Yayınları, İstanbul. K3. Gibbon, E. (1984-1988). Roma İmparatorluğu`nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi C.I-III, (Çev.A. Baltacıgil), Bilim Felsefe Sanat Yayınları, İstanbul. K4.Bloch, M. (1995). Feodal Toplum, (Çev. M. Ali Kılıçbay), Gece Yay., Ankara.
    Yardımcı Kitap Bartlett, R. (1993). The Making of Europe: Conquest, Colonization and Cultural Change 950-1350. Penguin Books, London. Benevolo, L. (1995). Avrupa Tarihinde Kentler, (Çev.Nur Nirven), Afa Yay., İstanbul. Duby, G. (1995). Ortaçağ İnsanları ve Kültürü, (Çev. M.Ali Kılıçbay), İmge Kitabevi, Ankara. Guryeviç, A. (1995). Ortaçağ Avrupası`nda Birey, (Çev. İlknur İgan-Zeynep Ülgen), Afa Yay., İstanbul. Heer, F. (1990). The Medieval World: Europe 1100-1350. Weidenfeld&Nicolson, London. Le Goff, J. (2008). Avrupa`nın Doğuşu, (Çev. Timuçin Bender), Literatür Yayınları, İstanbul. Pirene, H. (1983). Ortaçağ Avrupası`nın Ekonomik ve Sosyal Tarihi, (Çev. U. Kocabaşoğlu), Alan Yay., İstanbul. Pirene, H. (1982). Ortaçağ Kentleri, Kökenleri ve Ticaretin Canlanması, (Çev. Ş. Karadeniz), İletişim Yay., İstanbul. Şenel, A. (1996). Siyasal Düşünceler Tarihi Tarih Öncesinde İlkçağda Ortaçağda ve Yeniçağda Toplum ve Siyasal Düşünüş. Bilim ve Sanat Yay., Ankara.
    Dersin Amacı Bu ders öğrencilere,Roma İmparatorluğu`nun çöküşünden 15. yüzyılın sonuna kadar Ortaçağ Avrupa`sının siyasi ve kültürel tarihini öğretmeyi ve Avrupa`nın oluşumu hakkında öğrencileri temel bilgilerle donatmayı amaçlar.
    Dersin İçeriği Ortaçağ Avrupa Tarihinin Kaynakları, Avrupa`nın Sınırı, İklim ve Coğrafya Özellikleri, Roma İmparatorluğu, Erken Ortaçağ Avrupa Tarihi, Kavimler Göçü ve Germen İstilası, Frank Krallığı: Merovenj Hanedanı, Frank Krallığı: Karolenj Hanedanı, Slav, Arap, Macar, Norman İstilası, İngiltere ve Fransa`daki İskandinav Yerleşmeleri, İstilaların Sonuçları, Feodalite, Erken Ortaçağ Avrupa`sında Kilise, Bilim Kültür ve Hukuk, Geç Ortaçağ`da Avrupa: Sosyal, Ekonomik, Kültürel ve Siyasi Analiz, Parasal Ekonominin Doğuşu ve Ticaretin Canlanması, Burjuvazinin Doğuşu, Haçlı Seferleri, Yüzyıl Savaşı (1336-1453) ve Reconquista
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster