ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Dünya Medeniyetler Coğrafyası I COG113 GÜZ-BAHAR 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Medeniyet kavramının oluşumu ile coğrafi özellikleri ilişkilendirime
    2-Dünya medeniyetlerinin oluşum ve gelişim süreçlerini kronolojik olarak sıralma
    3-Dünya medeniyetlerinin oluştukları mekânla ve birbirleri ile etkileşimlerini coğrafik özellikler ekseninde açıklama
    4-Tarih çağları boyunca meydana gelen siyasi, ekonomik ve sosyal değişimlerin medeniyetlerin oluşum ve gelişimindeki rolünü fark etme
    5-Dünya medeniyetlerinin oluşum ve gelişimi konusunda başka disiplinlerin verilerini tanıma ve kullanma
    6-Dünya medeniyetlerinin oluşum ve gelişiminin bilimler tarihine olan etkisini açıklama
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Okan Türkan
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Yamanlar, E. (2000). Uygarlık Tarihi. Gündüz ve Yayıncılık. K2. Yıldırım, R. (2002). Uygarlık Tarihine Giriş. Meridyen Yayıncılık. K3. McNeill, W. H. (2003). Dünya Tarihi. (A. Şenel, Çev.). İmge Kitapevi (Orijinal eserin basım tarihi 1967).
    Yardımcı Kitap YK1. Sivaslı, T. (Ed.). (2019). Genel Uygarlık Tarihi. T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2964. YK2. Tanilli, S. (2000). Uygarlık Tarihi. Adam Yayıncılık. YK3. Topdemir H. G. ve Özsoy, S. (2013). Uygarlık Tarihi. Pegem Akademi Yayıncılık. YK4. Norbert, E. (2011). Uygarlık Süreci 1. (E. Ateşman, Çev.). İletişim Yayıncılık (Orijinal eserin basım tarihi 1939). YK5. Norbert, E. (2011). Uygarlık Süreci 2. (E. Ateşman, Çev.). İletişim Yayıncılık (Orijinal eserin basım tarihi 1939). YK6. Fernand, B. (2014). Uygarlıkların Grameri. (M., A. Kılıçbay, Çev.). İmge Kitapevi (Orijinal eserin basım tarihi 1963).
    Dersin Amacı Bir bilim olarak coğrafyanın kökleri uygarlık tarihinden beslenir. Dünya medeniyetlerinin doğuşu ve gelişimi, tarihin bir parçası olduğu kadar coğrafyanın da anlaşılmasında önemli bir paya sahiptir. Bu nedenle tarihi süreç içinde ortaya çıkmış olan olay ve olgular coğrafyacı gözüyle değerlendirilerek ele alınacaktır. Medeniyetlerin oluşum ve gelişimlerini mekanın özellikleri ve beşeri sistemlerden ayrı düşünmek imkansızdır. Medeniyetlerin insanlığın yaşadığı alanla bütünleşerek oluşturduğu birikimler, coğrafya lisans öğretimi için önemli bir genel kültür temeli oluşturur. Bu ders medeniyetlere ait birikimlerin, günümüze taşınarak geleceğe aktarılmasını sağlayacak coğrafi bakış açılarını oluşturması ve coğrafya lisans eğitiminin diğer derslerinin desteklenmesi için planlanmıştır. Aynı zamanda bu ders coğrafyanın temel çalışmalarına destek olmak ve öğrencilerin genel bilgi ve kültür düzeylerini artırmak amacıyla tasarlanmıştır.
    Dersin İçeriği Dünya tarihinde önemli iz bırakmış medeniyetlerin temel özellikleri.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster