ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Differential Geometry I MATH307 GÜZ 4+0 Z 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Geometri ile ilgili temel kavramları açıklar.
    2-Manifold ve türev ile ilgili kavramlar hakkında yorum yapar.
    3-Eğri teorisi ile ilgili temel kavramları betimler.
    Ön Koşul -
    Ders Dili İngilizce
    Dersin Sorumlusu Dr. Gül UĞUR KAYMANLI
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Ekici, C. (2021). Eğrilerin ve Yüzeylerin Geometrisi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir.
    Yardımcı Kitap YK1. Block, E. D. (1996). A First Course in Geometric Topology and Differential Geometry. Birkhauser, Boston. YK2. O`Neil, B. (2006). Elementary differential geometry. Revised second edition. Elsevier/Academic Press, Amsterdam. YK3. do Carmo, M. P. ( 2016). Differential geometry of curves & surfaces. Dover Publications, Mineola, NY. YK4. Pressley, A. (2010). Elementary differential geometry. Second edition. Springer Undergraduate Mathematics Series, Springer, Berlin. YK5. Hacısalihoğlu, H. H. (1998). Diferensiyel Geometri Cilt : 1 (3. Baskı). Hacısalihoğlu Yayınları, Anakara. YK6. Sabuncuoğlu, A. (2010). Diferensiyel Geometri (4. Baskı). Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
    Dersin Amacı Klasik diferansiyel geometrinin eğrilerle ve yüzeylerle ilgili temel kavram ve sonuçlarının öğretilmesi ve bu alanda yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilere gerekli altyapının sağlanmasıdır.
    Dersin İçeriği Geometriler ve bazı kavramlar, afin uzay ve Öklid uzayı; Topolojik manifold, difeomorfizm, diferensiyellenebilir manifold; Tanjant vektörler, tanjant uzaylar ve vektör alanı; Yöne göre türev, kovaryant türev; İntegral eğrisi; Lie operatörü; Gradient divergens rotasyonel fonksiyonu ve bir dönüşümün diferensiyeli; Eğriler ve parametre değişimi; Serret-Frenet vektörleri; Bir eğrinin oskülatör hiperdüzlemleri, eğrilikler ve geometrik anlamları; Eğrilik merkezleri, oskülatör küreler; Bazı çatı alanları; Paralel eğri çiftleri ve involute evolute eğri cifti; Bertrand eğri cifti ve Mannheim eğri cifti.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster