ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Kalitesi ve Güvenliği TAB223 GÜZ 2+0 Üniversite S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Gıda kaynaklı toksik maddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bunların bulaşma ve oluşum nedenlerini açıklar.
    2-Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini tanımlar.
    3-Bir gıda maddesinin üretimi sırasındaki potansiyel riskleri belirleyip risk analizlerini açıklar.
    4-Gıda Güvence ve Kalite Programlarının Gelişimi; HACCP, ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Sistemlerini tanımlar.
    Ön Koşul yok
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Pınar PORTAKAL
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Julie, M.J.(2004). Food Safety, CRS Press. K2. Topal, Ş.(1996). Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, Tübitak. K3. Altuğ, T., Ova, G., Demirağ, K., Kurtcan, Ü. (1994). Gıda Kalite Kontrolü, Ege Üniversitesi Müh. Fak. Yayınları, No:29, İzmir.
    Yardımcı Kitap YK1. Topal, Ş. (2001).Gıda Endüstrisinde Risk Yönetimi Sistemi, HACCP ve Uygulamaları. Taç Ofset, İstanbul. YK2. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu (Yayımlandığı Resmî Gazete, Tarih:13/6/2010 Sayı : 27610), T.S.E., TS EN ISO 9000:2001, TS EN ISO 9001:2000, TS EN ISO 9004:2001 Standartları.
    Dersin Amacı Öğrencilere gıda güvenliği riskleri ve bu risklere karşı kritik kontrol noktalarında alınabilecek önlemler hakkında bilgiler vererek, gıda sektöründe kalite yöneticisi olarak çalışmalarını sağlayacak, kalite, gıda kalite kontrolünün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000) konularında bilgi kazandırmak.
    Dersin İçeriği Gıda kalitesi ve güvenliği ile ilgili temel ilkeler ve yasal yükümlülükler
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster