ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Teknolojisi II GMÜ402 BAHAR 4+0 Z 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Meyve ve sebzelerin, hububatların ve yağlık bitkilerin bileşimi ve yapısını tanır.
    2-Endüstriyel işleme yöntemlerini öğrenir.
    3-Bir üretim teknolojisinin temel işlem basamaklarını çıkarma yetisi kazanır.
    4-Gıda işleme sırasında meydana gelecek sorunları çözümler.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Seda ÖZGEN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K 1. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002), Tahıl İşleme Teknolojisi,Atatürk Üniversitesi Yayınları No:718, Erzurum. K 2. Cemeroğlu, B., (2011), Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt I, Nobel yayınevi, Ankara. K 3. Cemeroğlu, B., (2011), Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt II, Nobel yayınevi, Ankara. K 4. Kayahan, M., (2004), Yağlı tohumlardan ham yağ üretim teknolojisi, Filiz matbaacılık San. ve Tic. Ltd. Şti., Ankara.
    Yardımcı Kitap YK 1. Hoseney, R.C., Principles of Cereal Science and Technology, American Association of Cereal Chemists, 1994. YK 2. Kayahan, M., Yemeklik rafinasyon teknolojisi, Filiz matbaacılık San. ve Tic. Ltd. Şti., Ankara, 2005. YK 3. Kayahan, M., Tekin, A., Zeytinyağı üretim teknolojisi, Filiz matbaacılık San. ve Tic. Ltd. Şti., Ankara, 2006.
    Dersin Amacı Bu dersin amacı meyve ve sebze bitkilerinden üretilen ürünler ile hububat bazlı ürünlerinin üretim teknolojisini, uygulanan işleme ve muhafaza yöntemlerinin ürün kalitesi üzerine etkilerini belirlemektir. Yağın, yağlık bitkilerden nasıl elde eldildiği, elde edildiği tohum ya da meyveye göre uygulanan işlem basamakları ile bu işlemlerin son ürününün kalitesi üzerine etkilerini incelemektir.
    Dersin İçeriği Yağ üretiminde yararlanılan başlıca yağlı bitkiler ve bu bitki tohumlarının depolanması Yağlı tohumdan yağ eldesi işlemleri Hamyağların rafinasyonu :degumming ve nötralizasyon Hamyağların rafinasyonu :renk açma, deodorizasyon ve vinterizasyon Zeytin yağı üretim teknolojisi Zeytinyağının bileşimi, standardizasyonu ve kalite ölçütleri Meyve sebzelerin bileşimi Meyve suyu üretim teknolojisi Konserve üretim teknolojisi, salça üretim teknolojisi, reçel - marmelat üretim teknolojisi Meyve sebzelerin çeşitli yöntemlerle muhafazasında uygulanan önişlemler,meyve ve sebzelerin dondurularak muhafaza edilmesi, Kurutma teknolojisi Buğday çeşitlerinde; fiziksel, kimyasal ve teknolojik kalite kriterlerinin önemi Ekmek üretim teknolojisi Makarna ve bulgur üretim teknolojisi Bisküvi, kraker ve kek üretim teknolojisi
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster