ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    İş Sağlığı ve Güvenliği-3 İSG231 GÜZ 3+0 Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Makine koruyucuları, kişisel koruyucu ve donanımları tanımlama ve örneklendirme yapabilir
    2-Vardiyalı ve gece çalışmalarında alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini değerlendirme ve gereğinde bu tedbirleri uygulayabilir
    3-Sağlık ve güvenlik işaretlerini, ulusal ve uluslararası standartlarını sıralama kategorize etme
    4-Elle kaldırma ve taşıma işleri hakkında yeterli bilgiye sahip olur ve iş dizaynını gerçekleştirir.
    5-Tarım ve orman işlerinde iş sağlığı güvenliği kurallarını ile ilgili ana hatları gösterebilir.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Gör Fahri OLUK
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1: Erdoğan, M. S., Çalışma Alanlarında İş Sağlığı Ve Güvenliği I, İstanbul Üniversitesi, AUZEF, İstanbul. http://auzefkitap.istanbul.edu.tr/kitap/kok/calismaalanisgI.pdf K2: Erdoğan, M. S., Çalışma Alanlarında İş Sağlığı Ve Güvenliği II, İstanbul Üniversitesi, AUZEF, İstanbul. http://auzefkitap.istanbul.edu.tr/kitap/kok/calisalanisgII.pdf K3: Özbey, A., Makine ve Teçhizat I, İstanbul Üniversitesi, AUZEF, İstanbul. http://auzefkitap.istanbul.edu.tr/kitap/kok/makvetechizau264.pdf K4: Özbey, A., Makine ve Teçhizat II, İstanbul Üniversitesi, AUZEF, İstanbul. http://auzefkitap.istanbul.edu.tr/kitap/kok/maktecII.pdf K5: Güler, M., İş Sağlığı Ve Güvenliği, İstanbul Üniversitesi, AUZEF, İstanbul. http://auzefkitap.istanbul.edu.tr/kitap/kok/isgau2017.pdf K6: Tanır, F., İş Sağlığı Ve Güvenliği, İstanbul Üniversitesi, AUZEF, İstanbul.
    Yardımcı Kitap YK1: 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.6331.pdf YK2: Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=18540&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5
    Dersin Amacı Tehlikeli durum ve davranışlar ile kaynağında önleme, bertaraf etme, ikame etme kavramlarının öğrenilmesi. Makine ve teçhizatlar, endüstriyel kontrol elemanları, elektrik şebeke ve tesisleri ile koruma politika ve donanımlar ve makine koruyucuların kavranılması. Ortama yönelik koruma uygulamaların anlaşılması. Kişiye yönelik koruma uygulamalar ile KKD`nin özellikleri ve çeşitleri, seçimi, kullanılmasının anlaşılması.Vardiyalı çalışmalarda ve gece çalışmalarında muhtemel iş sağlığı ve güvenliği riskleri ile vardiyalı çalışmalarda ve gece çalışmalarında muhtemel iş sağlığı ve güvenliği risklerine göre alınması gereken önlemlerin öğrenilmesi. İşyerinde kullanılan sağlık ve güvenlik işaretlerin kavranması. Elle kaldırma ve taşıma işlerin anlaşılması. Özel risk gruplarının öğrenilmesi. Tarım, ormancılık ve hayvancılıkta İSG konusu ile risk gruplarının öğrenilmesi. Risk gruplarının sağlıklarının geliştirilmesine yönelik özel korunma yöntemlerinin kavranması.
    Dersin İçeriği Tehlikeli durum ve davranışlar. Kaynağında önleme uygulamaları. Bertaraf etme. İkame etme. Makine ve teçhizatlar. Endüstriyel kontrol elemanları. Elektrik şebeke ve tesisleri. Koruma politika ve donanımları. Makine koruyucuları. Teknik tedbirler. Ortama yönelik koruma uygulamaları. Tecrit. Havalandırma. Organizasyonel düzenlemeler. Kişiye yönelik koruma uygulamaları. KKD`nin tanımı ve özellikleri. KKD çeşitleri. KKD seçimi ve kullanımı. KKD kullanılması gereken işler. Kişisel koruyucu donanımların kategorizasyonu rehberi. Kişisel koruyucu donanımlarla ilgili uyumlaştırılmış ulusal standartlar. Makina emniyeti. Piyasa gözetim ve denetimi (PGD). Vardiyalı çalışmalarda ve gece çalışmalarında muhtemel iş sağlığı ve güvenliği riskleri. Vardiyalı çalışmalarda ve gece çalışmalarında muhtemel iş sağlığı ve güvenliği risklerine göre alınması gereken önlemler. İşyerinde kullanılan sağlık ve güvenlik işaretleri. İşaret levhaları. Işıklı işaretler ve sesli sinyaller. El işaretleri. Sağlık ve güvenlik işaretlerinin kullanım yerleri. Sağlık ve güvenlik işaretleri ile iletişim. Elle kaldırma ve taşıma işleri. Doğru kaldırma ve taşıma yöntemleri.Özel risk grupları. Tarım, ormancılık ve hayvancılıkta İSG. İş sağlığı ve güvenliğinde risk gruplarının önemi. Risk gruplarına yönelik özel sağlık gözetimi gereklilikleri. Risk gruplarının sağlıklarının geliştirilmesine yönelik özel korunma yöntemleri.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster