ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Biyofizik DHF105 GÜZ-BAHAR 2+0 Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Biyofiziğin kapsamını, biyomoleküler yapıları oluşturan bağları ve biyomoleküller arasındaki etkileşim mekanizmalarını açıklar.
    2-Canlılardaki enerji dönüşümlerini, çözeltilerin ve suyun fiziksel özelliklerini tanımlar.
    3-Canlı sistemlerde aksiyon potansiyelinin nasıl oluştuğunu, özelliklerini ve bulaşma mekanizmalarını tanımlar.
    4-Kemik ve kıkırdağın özelliklerini biyofizik açısından yorumlar.
    5-Sinaptik iletimi açıklar.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Prof. Dr. Çiğdem Yüksektepe Ataol
    Dersi Verenler

    1-)Profesör Dr Çiğdem Yüksektepe Ataol

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Pehlivan, F. (2015). Biyofizik. Pelikan Yayınevi. Ankara. K2. Çelebi, G. (2015). Biyofizik. Barış yayınları, Fakülteler Kitapevi. İzmir. K3. Aydın, M. (2018). Diş hekimleri ve diş Hekimliği öğrencileri için biyofizik. Neyir Matbaası. Ankara. K4. Özalpan, A. (2001). Temel radyobiyoloji. Haliç Üniversitesi Yayınları. İstanbul.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Biyomoleküller arasındaki etkileşim çeşitlerini öğretmek, canlı sistemdeki enerji-iş döngüsünü anlatmak, suyun ve çözelti sistemlerinin fiziksel özellikleri hakkında bilgi vermek, biyolojik zarların yapısını ve bu membranlardaki aktif ve pasif taşınım mekanizmaları sonucu membranın sahip olduğu dinamik yapıyı öğretmek, iyon kanallarının yapısı ve özelliklerini öğretmek, aksiyon potansiyeli ve birleşik aksiyon potansiyeli oluşum mekanizmaları ve özelliklerini öğretmek, iyonize radyasyonun biyomoleküler yapı ve canlı organizmadaki etkilerini öğretmektir.
    Dersin İçeriği Biyofiziğin tanımı ve alt dalları, biyomoleküler yapıları oluşturan kimyasal bağlar ve biyomoleküler etkileşimler, suyun ve çözeltilerin fiziksel özellikleri, Gibbs serbest enerjisi, biomembranların yapısı ve biomembranlardaki aktif ve pasif taşınım mekanizmaları, membran modeli ve potansiyeli, iyon kanallarının yapısı ve özellikleri, aksiyon potansiyeli ve birleşik aksiyon potansiyeli ve radyasyon biyofiziğidir. Kemik ve kıkırdak dokusunun özellikleri, kas dokusunun işleyişi ve enerji gereksinimlerinin biyofizik açıdan açıklanması sinaptik iletim, iyonize olmayan ışınların diş hekimliğinde kullanım alanlarıdır.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster