ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Korunan Alanlar ve Biyoçeşitlilik BİY508 GÜZ 3+0 Fakülte S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Korunan Alan ve Biyolojik Çeşitlilik kavramlarını tanımlayarak aralarındaki ilişkiyi açıklar.
    2-Türkiye?deki korunan alanları statülerine ve bağlı bulundukları bakanlıklara göre sınıflandırır.
    3-Doğa koruma ve biyolojik çeşitlilik ile sürdürülebilir kalkınma arasındaki ilişkileri yazar.
    4-Korunan alanlarla ilgili uluslararası sözleşmelerin adlarını sayarak bunlardan birini açıklar.
    5-Korunan alanlardaki ekosistem tiplerini bir örnekle anlatarak yönetim planı geliştirilmesi basamaklarını özetler.
    6-Korunan alanlardaki biyolojik çeşitlilik unsurlarını genel olarak sınıflandırır.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Prof. Dr. Tamer KEÇELİ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Primack, R. B. (2012). Koruma Biyolojisi (Çev. Ed.leri: A.Ali Dönmez, E.O. Dönmez). Hacettepe Ü. Yayınları, Ankara. K2. Yücel, M., (1999). Doğa Koruma Alanları ve Planlanması, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 104, Adana-Türkiye K3. Doğa Derneği, (2006). Türkiye?nin Önemli Doğa Alanları, Doğa Derneği Yayınları, Ankara. K4. Özhatay, N., Byfield, A., Atay. S. (2008). Türkiye?nin 122 Önemli Bitki Alanı, WWF Türkiye. K5. Tektaş A., Aydın B., Yurtgezer, T. (2008). Doğa Koruma ve Planlama, TMMOB Şehir Plancıları Odası, Ankara.
    Yardımcı Kitap YK1. Yiğit, N., Çolak, E., Ketenoğlu, O., Kurt, L., Sözen, M., Hamzaoğlu, E., Karataş, A., Özkurt, Ş. (2002). Çevresel Etki Değerlendirme ?ÇED?, Kılavuz Paz., Ankara. YK2. Simpson, M. G. (2012). Bitki Sistematiği (Çeviri Editörleri: Z. Aytaç ve B.K. İğci). Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
    Dersin Amacı Korunan Alan ve Biyolojik Çeşitlilik ilişkisinin tartışılması. Korunan alanların bağlı bulundukları resmi kurumlar; korunan alan statüleri. Korunan alanların yönetimi, yaban hayatı ile ilişkisi. Doğa koruma, biyolojik çeşitlilik ve sürdürülebilir kalkınma arasındaki ilişkiler. Doğa korumanın önemi. Korunan alanlar ve biyolojik çeşitliklikle ilgili uluslararası ve ulusal sözleşmeler, kanun, usul, esas ve yönetmeliklerin incelenmesi. Korunan alanlarda Yönetim Planı, Çevresel Etki Eğerlendirmesi, Ekosistem Değerlendirmesi (Ekolojik Deperlendirme), Biyolojik Çeşitlilik ve İzleme Çalışmaları.
    Dersin İçeriği Korunan alan kavramı ve çeşitleri, korunan alanlarla ilgili uluslararası ve ulusal mevzuat, korunan alanlarda biyoçeşitlilik, sürdürülebilir kalkınma ve doğa koruma ilişkisi, Türkiye?deki korunan alan statüleri ve örnekler, doğa koruma için önlemler, öneriler, izleme çalışmaları.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster