ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı II İSG502 GÜZ-BAHAR 3+0 Z 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-6331 sayılı İş Sağlığı ve Güveniliği Kanunu kapsamında çıkarılan yönetmeliklerdeki temel kavramları tanımlar.
    2-İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerini ve Desteklenmesini açıklar.
    3-Çalışanların İSG Eğitimlerinin Usul ve Esasları ile Çocuk İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esaslarını yorumlar.
    4-İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi ile İşyerlerinde İşin Durdurulmasını açıklar.
    5-Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul ve Esaslarını yorumlar.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe/İngilizce
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Ercüment N. DİZDAR
    Dersi Verenler

    1-)Doçent Dr Ercüment Neşet Dizdar

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Dizdar, E. N. (1998). Üretim Sistemlerinde Olası İş Kazaları İçin Bir Erken Uyarı Modeli, Gazi Üni., FBE, Endüstri Müh., Ankara.
    K2. Dizdar, E. N. (2000). İş Güvenliği. Alver Matbaası, Ankara.
    K3. Dizdar, E. N. (2008). Ergonomi. ABP Yayın Evi, Ankara.
    K4. Dizdar, E. N. (2004). İş Hukuku. Dilara Yayınevi & Matbaacılık, Trabzon.
    K5. Dizdar, E. N. (2008). İş Güvenliği. Murathan Yayınevi, (4. Baskı), Ankara.
    K6. Dizdar, E. N. (2003). İş Güvenliği. Dilara Yayın Evi, Trabzon.
    K7. Dizdar, E. N. (2015). İş Güvenliği Mevzuatı. AÜ, Erzurum.
    K8. Dizdar, E. N. (2014). İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri. AÜ, Erzurum.
    K9. Dizdar, E. N. (2002). Tehlike Analiz Teknikleri. Gazi Üniversitesi, FBE, Ankara.
    K10. Dizdar, E. N. (2001). Kaza Sebeplendirme Yaklaşımları. Mesleki Sağlık ve Güvenlik, Ankara.
    Yardımcı Kitap YK1. AICHE. (2008). Guidelines for Chimical Transportation Safety, Security and Risk Management, (2nd Ed.), USA.
    YK2. AICHE. (2016). Guidelines for Safe Automation of Chemical Processes, (2nd Ed.), USA.
    YK3. Salvendy, G. (2012). Handbook of Human Factors and Ergonomics, John Wiley&Sons Ltd. USA.
    YK4. Karwowski, W. ve Marras, S. W. (2008). The Occupational Ergonomics Handbook. CRC Press.
    YK5. Dikshith, T, S. S. (2017). Handbook of Chemicals and Safety, CRC Press, USA.
    YK6. Frick, K. W. J. (2000). Reviewing Occupational Health and Safety Management - Multiple Roots. Elsevier.
    YK7. ILO & IEA (2010). Ergonomic Checkpoints, International Labour Office, Geneva, Switzerland.
    YK8. ILO (2001). Guidelines on Occupational Safety and Health Management Systems, Geneva, Switzerland.
    YK9. Robson, L. C. J. (2005). The Effectiveness of Occupational Health and Safety Management Systems, Insti. for Work and Health.
    YK10. Kroemer, K. H. E., Kroemer H. B. and Kroemer E. K. (2001). Ergonomics, How to Design for Ease and Efficiency, PranticeHall.
    Dersin Amacı 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güveniliği Kanunu kapsamında çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yönetmeliklerin öğrenilmesi. İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin kavranması. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi hakkında bilgi sahibi olunması. Çalışanların İSG Eğitimlerinin Usul ve Esasları ile Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasların anlaşılması. İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi ile İşyerlerinde İşin Durdurulması konusunun anlaşılması. Geçici veya Belirli Süreli İşlerde İş Sağlığı ve Güvenliğinin öğrenilmesi. Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul ve Esasların yorumlanması. Binaların Yangından Korunması ve Kimyasallarla Çalışmalar ve Maden İşlerinde İSG hükümlerinin öğrenilmesi. Geçici veya Belirli Süreli İşlerde İş Sağlığı ve Güvenliği. Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşullarının anlaşılması. Çalışanların Gürültü ve Titreşim ile İlgili Risklerden Korunmalarının anlaşılması. Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması ve Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemlerinin anlaşılması. Elektrik İç Tesisleri ve Kuvvetli Akım Tesisleri ve Topraklamanın öğrenilmesi. Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakımı ile Hijyen ve İlk Yardım konularının öğrenilmesi. İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemleri ile Makine Emniyeti ve Yapı İşleri ve Yapı Denetiminde İSG konularının anlaşılması.
    Dersin İçeriği 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güveniliği Kanunu kapsamında çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yönetmeliklerde temel kavram ve tanımlar. İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi. Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları. Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları. İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri. İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları. İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi. İşyerlerinde İşin Durdurulması. Geçici veya Belirli Süreli İşlerde İş Sağlığı ve Güvenliği. Sağlık ve Güvenlik İşaretleri. Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul ve Esaslar. Sağlık Kuralları Bakımından Günde Azami Yedi Buçuk Saat veya Daha Az Çalışılması Gereken İşler. Geçici veya Belirli Süreli İşlerde İş Sağlığı ve Güvenliği. Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları. Basınçlı Ekipmanlar. Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakımı. Binaların Yangından Korunması. Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi. Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması. Çalışanların Gürültü ve Titreşim ile İlgili Risklerden Korunmaları. Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması. Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri. Elektrik İç Tesisleri ve Kuvvetli Akım Tesisleri ve Topraklama. Elle Taşıma İşleri. Hijyen ve İlk Yardım. İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizi. İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemleri. İşyerinde Acil Durumlar. İşyerlerinde İşin Durdurulması. Kimyasal Maddelerle Çalışmalar. Maden İşleri. Makine Emniyeti. Muhtemel Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler. Yapı İşleri ve Yapı Denetimi. Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster