ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Bireysel İş Hukuku İSG517 GÜZ 3+0 S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-İş Hukuku ve Bireysel İş Hukukunun temel kavramları, prensipleri ve ilkelerini açıklar.
    2-İşyerini bildirme, işyerinin veya bir bölümünün devrini yorumlar.
    3-Sürekli ve süreksiz işlerde iş sözleşmeleri ile belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmelerini tanımlar.
    4-İş sözleşmesi, süreli fesih, derhal fesih, geçersiz feshi ve iş sözleşmesi feshinin geçerli sebebe dayandırılmasını tartışır.
    5-Geçersiz sebeple yapılan sözleşme feshinin sonuçlarını yorumlar.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Ercüment N. DİZDAR
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Dizdar, E. N. (1998). Üretim Sistemlerinde Olası İş Kazaları İçin Bir Erken Uyarı Modeli, Gazi Üni., FBE, Endüstri Müh., Ankara.
    K2. Dizdar, E. N. (2000). İş Güvenliği. Alver Matbaası, Ankara.
    K3. Dizdar, E. N. (2008). Ergonomi. ABP Yayın Evi, Ankara.
    K4. Dizdar, E. N. (2004). İş Hukuku. Dilara Yayınevi & Matbaacılık, Trabzon.
    K5. Dizdar, E. N. (2008). İş Güvenliği. Murathan Yayınevi, (4. Baskı), Ankara.
    K6. Dizdar, E. N. (2003). İş Güvenliği. Dilara Yayın Evi, Trabzon.
    K7. Dizdar, E. N. (2015). İş Güvenliği Mevzuatı. AÜ, Erzurum.
    K8. Dizdar, E. N. (2014). İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri. AÜ, Erzurum.
    K9. Dizdar, E. N. (2002). Tehlike Analiz Teknikleri. Gazi Üniversitesi, FBE, Ankara.
    K10. Dizdar, E. N. (2001). Kaza Sebeplendirme Yaklaşımları. Mesleki Sağlık ve Güvenlik, Ankara.
    Yardımcı Kitap YK1. AICHE. (2008). Guidelines for Chimical Transportation Safety, Security and Risk Management, (2nd Ed.), USA.
    YK2. AICHE. (2016). Guidelines for Safe Automation of Chemical Processes, (2nd Ed.), USA.
    YK3. Salvendy, G. (2012). Handbook of Human Factors and Ergonomics, John Wiley&Sons Ltd. USA.
    YK4. Karwowski, W. ve Marras, S. W. (2008). The Occupational Ergonomics Handbook. CRC Press.
    YK5. Dikshith, T, S. S. (2017). Handbook of Chemicals and Safety, CRC Press, USA.
    YK6. Frick, K. W. J. (2000). Reviewing Occupational Health and Safety Management - Multiple Roots. Elsevier.
    YK7. ILO & IEA (2010). Ergonomic Checkpoints, International Labour Office, Geneva, Switzerland.
    YK8. ILO (2001). Guidelines on Occupational Safety and Health Management Systems, Geneva, Switzerland.
    YK9. Robson, L. C. J. (2005). The Effectiveness of Occupational Health and Safety Management Systems, Insti. for Work and Health.
    YK10. Kroemer, K. H. E., Kroemer H. B. and Kroemer E. K. (2001). Ergonomics, How to Design for Ease and Efficiency, PranticeHall.
    Dersin Amacı İş Hukuku ve Bireysel İş Hukuku kavramları ile temel prensip ve ilkelerinin anlaşılması. İşyerini bildirme, işyerinin veya bir bölümünün devrinin öğrenilmesi. İş sözleşmesi, sözleşme türleri ve şekli ile iş sözleşmesinde çalışma biçimlerinin belirleme serbestisinin kavranması. Sürekli ve süreksiz işlerde iş sözleşmeleri ile belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmelerinin bilinmesi. Kısmi ve tam süreli iş sözleşmeleri ile çağırı üzerine ve uzaktan çalışma kavramlarını anlaşılması. İş sözleşmesi, süreli fesih, derhal fesih, geçersiz feshi ve iş sözleşmesi feshinin geçerli sebebe dayandırılmasının açıklanması. Geçersiz sebeple yapılan sözleşme feshinin sonuçlarının yorumlanması. Yeraltı, sualtı ve gece çalıştırma yasakları ile analık halinde çalışma ve süt izni durumlarını açıklanması. Çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshinin öğrenilmesi. Yeni işverenin sorumluluğunun bilinmesi. Toplu işçi çıkarma ve engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğunun bilinmesi. Çalışma yasakları, telafi çalışması, kısa çalışma ve ödeneğinin bilinmesi. Çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasaklarının bilinmesi. Çalışma hayatının denetim ve teftişinde devletin yetkilerinin anlaşılması.
    Dersin İçeriği İş Hukukunun temel kavramları. İş Hukukunun özellikleri. İş Hukukunun kaynakları. İş Hukukunun prensip ve ilkeleri. İş Hukukunun uygulama alanları. İş Hukukunun konu bakımından uygulama alanları. Bireysel İş Hukuku. Toplu İş Hukuku. İş Yargılaması Hukuku. Bireysel İş Hukukuda prensip ve ilkeler. İşçi, işveren, işyeri, işveren vekili, iş ilişkisi, asıl işveren, alt işveren. İşyerini bildirme. İşyerinin veya bir bölümünün devri. Geçici iş ilişkisi. İş sözleşmesi, sözleşme türleri ve şekli. İşçi, işveren, işyeri, işveren vekili, iş ilişkisi, asıl işveren, alt işveren. İşyerini bildirme. İşyerinin veya bir bölümünün devri. Geçici iş ilişkisi. İş sözleşmesi, sözleşme türleri ve şekli. İş sözleşmesinde çalışma biçimlerinin belirleme serbestisi. Sürekli ve süreksiz işlerde iş sözleşmeleri. Belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmeleri ve ayrım sınırları. Kısmi ve tam süreli iş sözleşmeleri. Çağırı üzerine ve uzaktan çalışma. Deneme süreli iş sözleşmesi, süreli fesih, derhal fesih, geçersiz fesih. İş sözleşmesi feshinin geçerli sebebe dayandırılması. Sözleşmenin feshinde usul. Geçersiz sebeple yapılan sözleşme feshinin sonuçları. Çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi. Yeni işverenin sorumluluğu. İşçi ve işverenin derhal ve haklı nedenle derhal fesih hakları. Derhal fesih hakkını kullanma süresi. Yeni iş arama izni. Çalışma belgesi. Toplu işçi çıkarma. Engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu. Askerlik ve kanundan doğan çalışma. Ücret ve ücretin ödenmesi. İşverenin ödeme aczine düşmesi. Ücretin gününde ödenmemesi. Ücretin saklı kısmı. Ücret kesme cezası. Asgari ücret. Yarım ücret. Fazla çalışma ücreti. Zorunlu nedenlerle ve olağanüstü hallerde çalışma. Tatil ücretleri ve hesabı. Yıllık ücretli izin hakkı, süreleri ve ücreti. İzinde çalışma yasağı. Çalışma süresi. Telafi çalışması, kısa çalışma ve ödeneği. Günlük çalışma başlama ve bitiş saatleri ile ara dinlenme. Gece süresi ve gece çalışmaları. Çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasakları. Yeraltı, sualtı ve gece çalıştırma yasakları. Analık halinde çalışma ve süt izni. İşçi özlük hakları. Çalışma hayatının denetim ve teftişinde devletin yetkileri. Denetim ve teftişe yetkili makam ve memurlar. İşçi ve işverenin sorumlulukları. İdari para cezaları.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster