ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Eski Anadolu Türkçesi Metinleri II TDE530 GÜZ-BAHAR 3+0 S 7
    Öğrenme Çıktıları
    1-Lisans yeterliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
    2-Türk Dili ve Edebiyatı alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.
    3-Türk dili ve edebiyatı alanının gerektirdiği düzeyde teknolojik gelişmeleri takip edebilir ve bilgisayar teknolojilerini kullanır.
    4-Türk Dilinin ve Edebiyatının tarihî evrelerini bilir ve buna bağlı olarak çalışmalar yapabilme becerisi kazanır
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Şerife ÖZER
    Dersi Verenler

    1-)Doktor Öğretim Üyesi Şerife Özer

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Özkan, M (1995): Türk Dilinin Gelişme Alanları ve Eski Anadolu Türkçesi, Filiz Ya., İst. K2. Şahin, H (2011) Eski Anadolu Türkçesi. Akçağ yayınları. Ankara. K3. Gülsevin, G; Boz, E (2004) Eski Anadolu Türkçesi. Gazi Kitabevi, Ankara. K4. Timurtaş, F. Eski Türkiye Türkçesi, Akçağ Yayınları, Ankara.
    Yardımcı Kitap YK1. Çağatay, S. (1976) Türk Lehçeleri Örnekleri I-II, Ankara. YK2.Tanıklarıyla Tarama Sözlüğü: TDK (Online)
    Dersin Amacı Eski Anadolu Türkçesinin el yazmalarını okuma inceleme ve elektronik ortamda transkripsiyonunun yapılması becerisinin kazandırılması. Oğuzcanın ilk yazılı metinlerinin karakteristik özelliklerinin tanıtılması ve seçilmiş el yazması metinlerinin dilbilimsel açıdan incelenerek lehçe özelliklerinin ortaya konulması.
    Dersin İçeriği Eski Anadolu Türkçesinin oluşumundan günümüze kadar olan tarihi süreci anlatılır ve önemli eserlerinin tanıtılır. Eski Anadolu Türkçesinin fonetik, morfolojik ve özellikleri metin üzerinde incelenir. Eski yazma metinlerin günümüz Türkçesine aktarılması alıştırmaları yapılır.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster