ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Halk Bilimi Kuramları ve Araştırma Yöntemleri TDE535 GÜZ-BAHAR 3+0 S 7
    Öğrenme Çıktıları
    1-Folklorun tanımını, amacını, diğer bilim dallarıyla ilişkisini, folklorun incelediği konuları ve tasniflerini bilir. Avrupa`da ve Türkiye`de folklor çalışmalarının tarihi hakkında bilgi sahibi olur.
    2-Halk biliminde alan araştırması kavramını ve önemini kavrar, derleme teknik ve yöntemlerini tanıyabilir.
    3-Folklor teori ve yöntemlerini kavrar. Bilimsel bir eserin folklor teori ve yöntemlerine göre nasıl çalışılacağını gösterebilir.
    4-Erken dönem folklor teori ve yöntemlerini, metin merkezli ve bağlam merkezli folklor teori ve yöntemlerini özetleyebilir.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üy. Seval KASIMOĞLU
    Dersi Verenler

    1-)Doktor Öğretim Üyesi Seval Kasımoğlu

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Aça, M. (2019). Türk Halk Bilimi El Kitabı. Nobel Yayınları. K2. Örnek S. V. (1995). Türk Halk Bilimi. Kültür Bakanlığı Yayınları. Ankara. K3. Boratav P. N. (1984). 100 Soruda Türk Folkloru. Gerçek Yayınevi. İstanbul. K4. Çobanoğlu Ö. (1999). Halkbilimi Kuramları ve Araştırma Yöntemleri Tarihine Giriş. Akçağ Yayınları. Ankara. K5. Oğuz Ö. (2000). Türk Dünyası Halkbiliminde Yöntem Sorunları. Akçağ Yayınları. Ankara. K7. Oğuz M. Ö. vd. (2003). Dünya Halkbilimi Çalışmaları Tarihi Millî Folklor Yayınları. Ankara. K8. Oğuz M. Ö. vd.(2003). Halkbiliminde Kuramlar ve Yaklaşımlar, Millî Folklor. Yayınları. Ankara. K9. Öztürkmen, A. (1998). Türkiye`de Folklor ve Milliyetçilik. İstanbul: İletişim Yayınları. . K10. Yıldırım, D. (1983)."Türkiye`de Folklor Araştırmalarının Gelişme Evreleri". Şükrü Elçin Armağanı. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi. Ankara. K11. Birkalan, H. (2000). Türkiye`de Halkbilimi ve Bazı Türk Halkbilimcileri. Folklor/Edebiyat. 6/24: 7-26. K12. Başgöz, İ. (1998). Türkiye`de Halkbilimi Çalışmaları ve Milliyetçilik. Folklor/Edebiyat. 3/14: 73-84.
    Yardımcı Kitap YK1. Sakaoğlu, S. (1988). Sahada Derleme Metotları. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Yayınları. YK2. Türkmen, F. (1992). Sahada Derleme Teknikleri. İzmir: EÜ Yayınları.
    Dersin Amacı Halk biliminin ortaya çıkışı konusunun kavram ve tanımlardan hareketle öğretilmesi. Avrupa`da ve Türkiye`de folklor alanında yapılan öncü çalışmalar hakkında bilgi vermek. Alan araştırması yöntem ve tekniklerinin öğretilmesi. Folklorda saha araştırması kavram ve öneminin öğretilmesi.
    Dersin İçeriği Folklorun araştırma alanları, derleme yöntem ve teknikleri, erken dönem folklor teorileri, metin merkezli folklor teorileri, bağlam merkezli folklor yöntemleri
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster