ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Sivillik ve Sivil Toplum SKY567 GÜZ-BAHAR 3+0 Fak./ Üni. S 8
    Öğrenme Çıktıları
    1-Sivillik ve sivil toplum kavramlarını açıklar.
    2-Sivillik ve sivil toplum kavramlarının tarihi kaynaklarını, gelişimini, ve içeriğini yorumlar.
    3-Kavramların, Batıda, Türklerde ve Müslüman Toplumlarda ne anlama geldiğine ilişkin teorik bilgiden yararlanarak değerlendirir.
    4-Kavramların, demokrasi ve devlet ile olan ilişkisini yorumlar.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu PROF.DR. GÜRBÜZ ÖZDEMİR
    Dersi Verenler

    1-)Profesör Dr Gürbüz Özdemir

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Çaha, Ö. (2003), Aşkın Devletten Sivil Topluma, Gendaş Kültür Yay., İstanbul. K2. Habermas, J. (2013), Kamusaallığın Yapısal Dönüşümü, İletişim Yay., İstanbul. K3. Erdoğan, Gülgün T. (2001), Demokratikleşme Perspektifinden Devlet-Sivil Toplum İlişkisi, Alfa Yay., İstanbul.
    Yardımcı Kitap YK1. Özdemir, G. (2012), Sivil Toplumun Var Olma Koşulu: Özgürlükçü Liberal Düşünce, Journal Of Qafqaz University, Bakü, ss. 66-76. YK2.Özdemir, G. (2011) Katılımcı Demokrasinin Öznesi STK`ların Sahip Olması Gereken Nitelikler, 9. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, Bakü/Azerbaycan. YK3. DUMAN, F. (2007), "Sivil Toplum", Mümtaz`er Türköne, Siyaset Bilimi içinde, Lotus Yay., Ankara. YK4. ODABAŞ, Köksal U., (2018), Tarihsel Süreçte Kamusal Alanın Yapısal Dönüşümü ve Habermas, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, ss.2051-2066.
    Dersin Amacı Dersin amacı; öncelikle tarihi bir perspektif açısından Sivillik ve Sivil Toplum kavramlarını ele almak ve bugün taşıdığı anlamı aktarmaktır. Arkasından kavramların, devlet ve kamusal alan kavramları ile ilişkilerini günümüz Türkiye`sinde tartışmaktır .
    Dersin İçeriği Sivillik ve sivil toplum kavramları, Eski Yunan ve Roma`da, Doğal Hukuk Geleneğinde, Türklerde ve Müslüman toplumlarda, Cumhuriyet döneminde ve farklı düşünürlerin görüşlerinde sivillik ve sivil toplum, Sivillik ve sivil toplumun demokrasi ve devlet ile ilişkisi, sivillik ve sivil toplum ile kamusal alan ilişkisi, günümüzde sivillik ve sivil toplum kavramının anlamı ve ideolojilerle ilişkisini içerir.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster