Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Organik kimyanın tanımı ve önemi, Biyomoleküller.
Kimyasal bağlar ve melezleşme (SP, SP2,SP3), Lewis yapıları, okted kuralı ve Formal Yük.
|
K1 Bölüm 1 ve 2
K2 Bölüm 1
YK1 Bölüm 1
|
2
|
Asit ve bazlar, Fonksiyonel gruplar, Moleküller arası çekimler (Dipol-Dipol, Hidrojen Bağı)
|
K1 Bölüm 1 ve 2
YK1 Bölüm 3
|
3
|
Alkanlar, Alken ve Alkinler;
Yapıları, Fiziksel Özellikleri, Adlandırma ve Kimyasal reaksiyonları
|
K1 Bölüm 3 ve 10
K2 Bölüm 5
YK1 Bölüm 4, 7 ve 8
|
4
|
Stereokimya I;
Kiralliğin biyolojik önemi, Konformasyonel izomer, İzomerizm, E/Z sistemi, Kirallik, R/S sistemi
|
K1 Bölüm 4
K2 Bölüm 2 ve 3
YK1 Bölüm 5
|
5
|
Stereokimya II;
Enantiyomer, Diasteromerler ve Meso bileşikleri, Fischer izdüşüm Formülleri ve Yarılma, Asimetrik sentez.
|
K1 Bölüm 4
K2 Bölüm 2 ve 3
YK1 Bölüm 5
|
6
|
Alkil halojenürler;
Yapıları, Fiziksel Özellikleri, Adlandırma ve Yerdeğiştirme (SN1,SN2) ve Ayrılma (E1,E2) reaksiyonları.
|
K1 Bölüm 5
K2 Bölüm 6
YK1 Bölüm 6
|
7
|
Alkoller , Fenoller ve Eterler;
Yapıları, Adlandırmaları ve Fiziksel özellikleri. Alkol, Fenol ve Eterlerin hazırlanması ve reaksiyonları.
|
K1 Bölüm 7 ve 8
K2 Bölüm 7
YK1 Bölüm 11 ve 12
|
8
|
Aromatiklik bileşikler;
Benzen ve Türevlerinin Adlandırılması, Benzenin Kararlılığı, Aromatiklik Kavramı, Benzenin Reaksiyonu, Hückel kuralı, Elektrofilik Aromatik Yerdeğiştirme Reaksiyonları. Biyokimyada Aromatik Bileşikler. Diğer aromatik bileşikler.
|
K1 Bölüm 11 ve 12
K2 Bölüm 4
YK1 Bölüm 14 ve 15
|
9
|
Aldehit ve ketonlar;
Aldehit ve Ketonların yapıları, Adlandırmaları ve Fiziksel Özellikleri. Karbonil çift bağına nükleofilik katılmalar. Aldehit ve Ketonların Sentezi, Aldol Reaksiyonu, Keto-enol Tautomerizm. Aldehit ve ketonların indirgenme ve yükseltgenme reaksiyonları
|
K1 Bölüm 13
K2 Bölüm 9
YK1 Bölüm 17
|
10
|
Karboksilik asit ve Türevleri;
Karboksilli asit ve türevlerinin yapıları, adlandırılması, fiziksel özellikleri. Asitlik. Hazırlanması ve reaksiyonları. Esterleşme, dekarboksilasyon.
|
K1 Bölüm 14 ve 15
K2 Bölüm 10
YK1 Bölüm 18
|
11
|
Karbonhidratlar;
Monosakkaritler, Mutarotasyon, Fiziksel Özellikleri, Glikozit oluşumu, Monosakkaritlerin reaksiyonları, Disakkaritler, Polisakkaritler, Diğer biyolojik olarak önemli şekerler.
|
K1 Bölüm 23
K2 Bölüm 16
YK1 Bölüm 22
|
12
|
Amino Asitler ve Proteinler;
Amino asitlerin asit baz özellikleri, Amino asitlerin yapıları, tepkimeleri, peptitler ve peptitlerde bağlanma, peptit yapısının belirlenmesi. Proteinlerin sınıflandırılması ve sentezi.
|
K1 Bölüm 25
K2 Bölüm 17
YK1 Bölüm 24
|
13
|
Lipidler;
Yağlar, Sabun ve Deterjanlar, Fosfolipidler, Prostaglandinler, Steroidler
|
K1 Bölüm 24
YK1 Bölüm 23
|
14
|
Nükleik asitler;
Nükleik asitlerin hidroliz ürünleri, DNA ve RNA nın yapısı ve özellikleri
|
K1 Bölüm 26
K2 Bölüm 18
YK1 Bölüm 25
|