ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Teknolojinin Bilimsel İlkeleri CBL103 GÜZ 3+1 Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Ölçme, Skaler ve vektörel büyüklükler ve farkları, bileşke kuvvet ve bir kuvvetin bileşenlerine ayrılmasını bilir,
    2-Hareket bilgisi ile olarak , yol, hız, ivme ve zaman ilişkisini bilir, grafiklerini çizer ve yorumlar. Hareket çeşitlerini bilir ve basit problemleri çözer.
    3-Dinamik; dinamik ile ilgili kanunları bilir ve dinamik problemlerini hesaplar. Denge, koşulları ve hesaplanmasını yapar. Momenti bilir ve moment problemlerini hesaplar. Ağırlık merkezini bilir ve hesaplanmasını yapar.
    4-Malzemelerin özelliklerini, oksitlenme ve zararlarını, oksitlenmeyi önleme metotlarını bilir. Hook kanununu bilir, çekme ve basma ile ilgili problemleri çözer, çekme deneyi grafiklerinin yorumunu yapar.
    5-İş, güç ve enerji kavramlarını bilir . Konu ile ilgili basit problemlerin hesaplar. Hidrostatik ile ilgili temel kavramları bilir. Akışkanlarda basınç prensipleri ve basınç ölçüm cihazlarını bilir.
    6-Dalgalar ve ses ile ilgili temel kavramları bilir. Mekanik ve elektromanyetik dalgaları ve özelliklerini bilir. Ses ve özelliklerini bilir.
    7-Isı ve sıcaklık ile ilgili temel kavramları bilir. Sıcaklık ölçüm aletlerini bilir. Isı etkisi ile cisimlerin genleşmesini bilir ve hesaplamasını yapar.
    8-Nanoteknoloji hakkında genel bilgiye sahip olur.
    Ön Koşul yok
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Ögr. Gör. Kemal ŞENTÜRK
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları yok
    Kaynaklar Teknolojinin Bilimsel İlkeleri Ders Notu Ögr. Gör. Kemal ŞENTÜRK
    Yardımcı Kitap Serway, 5.baskıdan çeviri; Palme Yayıncılık, Çeviri Editörü: Prof.Dr. Kemal Çolakoğlu ; ISBN: 9757477168 Fishbane, Gasiorowicz ve Thornton, 2. baskıdan çeviri; Arkadaş Yayıncılık, Çeviri Editörü Prof. Dr. Çengiz Yalçın; ISBN:9755093680 Teknolojinin Bilimsel İlkeleri Ders Notu Prof.Dr..Rıza Gürbüz
    Dersin Amacı Öğrencinin, ileri aşamadaki eğitimine uyum sağlayabilmesi için temel fizik kurallarını kavrayabilme, malzemeyi tanıyabilme ve deneyler yapabilmelerini amaçlamaktadır. Ölçme, Kinematik, Dinamik, Statik, malzeme, iş, güç ve enerji, akışkanlar, dalgalar, ısı ve sıcaklık ile nanoteknoloji konularında temel kuralları kavrayabilmelri, Laboratuvar çalışmalarında değişkenleri belirleme, grafikleri çizebilme ve analiz becerilerini geliştirebilmeleri amaçlanmıştır.
    Dersin İçeriği Ölçme, Skaler ve vektörel büyüklükler ve farkları, bileşke kuvvet ve bir kuvveti bileşenlerine ayrılması, Hareket bilgisi Yol, hız, ivme ve zaman ilişkisi ve grafiklerinin çizilmesi, yorumlanması Hareket çeşitleri ve basit problemler, grafiklerinin çizilmesi ve yorumlanması. Dinamik; dinamik ile ilgili kanunlar ve dinamik problemlerinin hesaplanması Denge, koşulları ve hesaplanması. Moment ve moment problemleri. Ağırlık merkezi ve hesaplanması. Malzemelerin özellikleri, oksitlenme ve zararları, oksitlenmeyi önleme metotları Hook kanunu, çekme ve basma ile ilgili problemler, çekme deneyi grafiklerinin çizilmesi İş, güç, enerji ve verim. Konu ile ilgili basit problemlerin hesaplanması Hidrostatik. Temel kavramlar. Akışkanlarda basınç prensipleri ve basınç ölçüm cihazları ve kullanımı Dalgalar ve ses. Mekanik ve Elektromanyetik dalgalar, özellikleri ve uygulamaları. Ses ve özellikleri Isı ve Sıcaklık, Sıcaklık Ölçüm Aletleri Isı Etkisi İle Cisimlerin Genleşmesi Nanoteknoloji Hakkında Genel Bilgiler
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster