ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Elektrik Bakım ve Arıza Bulma CEL211 GÜZ 2+0 Z 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Servis ve Bakım işlemleri ile bakım felsefesini kavrar
    2-Arıza bulmada güvenli çalışma koşullarını açıklar
    3-Elektrik sistemlerinde onarım işlemleri ve tekniklerini açıklar
    4-Elektrik arıza bulma tekniklerini uygular
    5-Enerji iletim hatlarında bakım, arıza ve onarım yapar
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)6636
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)40188
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6011010
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   82
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,73 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Günümüzün bakım felsefesi Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili WEB deki sitelerin araştırılması.
    2 Proaktif bakım Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili WEB deki sitelerin araştırılması.
    3 Kestirimci Bakım Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili WEB deki sitelerin araştırılması.
    4 Peryodik Bakım Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili WEB deki sitelerin araştırılması.
    5 Arıza uyarısında titreşim analizinden ve özel sensörlerden yararlanılması Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili WEB?deki sitelerin araştırılması.
    6 Arıza bulmada uygun cihaz ve aletler Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili WEB deki sitelerin araştırılması.
    7 Arıza bulmada güvenli çalışma yöntemleri Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili WEB deki sitelerin araştırılması.
    8 Arıza bulma ve gidermede kullanılan akış diyagramları Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili WEB deki sitelerin araştırılması.
    9 Diyot, transistör, kondansatör v.b.elemanların sağlamlık kontrolünün yapılmasını ve gerektiğinde değiştirme işlemi Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili WEB deki sitelerin araştırılması.
    10 Elektrik makinalarının dönen kısımlarının, kayış, kasnak, dişli ve rulman gibi parçalarının değiştirilme işlemi Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili WEB deki sitelerin araştırılması.
    11 Güç transformatörlerinde soğutma yağı kontrollerini yapmasını ve gerektiğinde yağ değişimi Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili WEB deki sitelerin araştırılması.
    12 Elektrik şebekelerinde aşırı yük ve kısa devrelerin sebep olduğu arızaları Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili WEB deki sitelerin araştırılması.
    13 Bakım ve onarımı yapılan makine,cihaz veya tesisi tekrar servise almadan önce gerekli ölçme işlemleri Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili WEB deki sitelerin araştırılması.
    14 Bakım ve onarımı yapılan makine,cihaz veya tesisi tekrar servise almadan önce gerekli test işlemleri Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili WEB deki sitelerin araştırılması.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Gör. İLKAY OZEROGLU
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları
    Kaynaklar K1. Ders notları
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Günümüzün bakım ve arıza bulma ilkelerini kavrayarak Arıza uyarı ve algılama sistemlerini tanımak,Elektrik-Elektronik devre elemanı, elektrik makinaları ve sistemlerde bakım onarım işlerini yapmak
    Dersin İçeriği Bakım İşlemleri,Arıza Bulma,Onarım ve Servis
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 İş organizasyonu yapar İş için hazırlık yapar. 2
    2 Fabrikadaki imalat kontrol bakım ve işletmeye alma işlemlerinde kullanılan makine ve teçhizatı tanır ve kullanır. Fabrikadaki elektrikle ilgili fiziksel talepleri bilir. 4
    3 Fabrikada devreye alma ve kontrol işlemlerini yapar. Arıza tespiti yapar 5
    4 Makine ve teçhizatın periyodik/koruyucu bakımını yapar Elektrikli makine ve teçhizatın arızalarını giderir. -
    5 Koruyucu/Emniyet tesisatının bakım ve onarımını yapar. 4
    6 Dahili ve harici tesisatın bakım ve onarımını yapar. Makine, ekipman ve tesisatı kurar. 4
    7 Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütür. -
    8 Elektrik mühendisliği sanayisinde kullanılan malzemelerin avantaj ve dezavantajlarını değerlendirir 2
    9 Mühendislik çizimlerini ve şemaları okur, yorumlar. Planlama ve tasarım yapar. Çubuk grafikleri, kritik-yol-şebekelerini, montaj şemalarını devre ve şematik diyagramları yorumlar. -
    10 Keşif işlemlerini yürütür. Muayene test ve kabul işlemlerini yapar. 4
    11 Aydınlatma ve güç sistemlerinin tesisini kurar. İletim ve dağıtım sistemlerinin tesisine nezaret eder. -
    12 Sistemle ilgili malzeme ve teçhizatın yerleştirilmesi, sınıflandırılması, ayarlanmasını yapar. Çalışma ortamına uygun kablo makine ve teçhizatın seçimi, sınıflandırılması ve ayarlanmasını yapar. -
    13 İş yerinde elektrik kaynakları, sağlık ve emniyet ile ilgili kanuna dayalı yönetmeliklerin nerede uygulanacağını bilir. Standartlarda ve yönetmeliklerde detayları verilen teknikleri uygular. -
    14 Tesisatı kontrol eder ve onarır. -
    15 Ekip çalışması yapar. İletişim kurar. 4
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster