ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Kalite Güvence ve Standartlar CEL240 BAHAR 2+0 Fakülte S 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-Standardizasyonun tanımını, konusunu, amaçlarını ve ilkelerini öğrenir, Standardizasyonun üreticiye, tüketiciye ve ekonomiye sağladığı faydaların kavrar.,
    2-Türkiye?de yapılan standart ve standardizasyon çalışmalarını öğrenir, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve görevlerini bilir,
    3-Türkiye?deki akreditasyon ve belgelendirme çalışmalarını öğrenir, Bölgesel ve uluslararası standardizasyon kuruluşlarını bilir, Ulusal ve uluslararası metroloji ve kalibrasyon çalışmalarını ve kuruluşlarının görevlerini kavrar
    4-Kalitenin tanımını öğrenir, kalite ile ilgili kavramları bilir, kalite kavramları arasındaki ilişkinin kavrar, kalite yaklaşımlarını bilir,
    5-Kalite ve verimlilik arasındaki ilişkinin kavrar, kalite maliyetleri ve risklerinin öğrenir, kalite güvencenin yararlarını kavrar, kalite kontrol kavramını öğrenir,
    6-Toplam kalite yönetimini ve kalite önderlerini bilir,
    7-Kalite yönetim sistemini( TS EN ISO 9000:2008) kavrar,
    8-Mesleki standartları bilir,
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

(100)

SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)515
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)40155
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6011010
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   48
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     1,6 ---- (2)
    Dersin AKTS Kredisi   2
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Standardizasyonun tanımı, Standardizasyonun konusu, amaçları ve ilkeleri, -
    2 Standardizasyonun üreticiye, tüketiciye ve ekonomiye sağladığı faydalar, -
    3 Türk Standartları Enstitüsü ve görevleri, Türkiye?deki belgelendirme ve akreditasyon çalışmaları -
    4 Bölgesel ve uluslararası standardizasyon kuruluşları -
    5 Ulusal ve uluslararası metroloji, kalibrasyon çalışmaları ve kuruluşları, CE işaretlemesi, ISO 10002, ISO14001, ISO 18001, ISO 22000, ISO 27000,ISO31000, ISO50000 -
    6 Kalite ve kalite kavramları, -
    7 Kalite yaklaşımları, kalite ve verimlilik arasındaki ilişki -
    8 ARA SINAV -
    9 Kalite maliyetleri ve riskleri, maliyet analizi, -
    10 Kalite Güvencenin yararları, kalite kontrol kavramı, toplam kalite yönetimi ve kalite önderleri -
    11 Kalite yönetim sistemi, faydaları ve prensipleri, -
    12 TS-EN-ISO 9000 : 2008 serisi standartları -
    13 TS-EN-ISO 9001 : 2008 serisi standartları,TS-EN-ISO 9004 : 2008 serisi standartları -
    14 Mesleki standartlar -
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Ögr. Gör. Kemal ŞENTÜRK
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Ögr. Gör. Kemal ŞENTÜRK ??Kalite Güvence ve Standartlar?? ÇANKIRI
    Yardımcı Kitap TSE ?TS-EN-ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemleri Temel Eğitim Notu? TSE Ankara. Ishikawa Kaoru; ?Toplam Kalite Kontrol? İstanbul 1995.
    Dersin Amacı Standardizasyonun gereğini ve önemini ve faydalarını kavrayabilme, ulusal ve uluslar arası standardizasyon kuruluşlarını tanıyabilme, kalite ve kalite kavramlarını açıklayabilme, kalite güvencenin önemini kavrayabilme, kalite yönetim sistemini kavrayabilme, mesleki standartları açıklayabilme ve öğrendiklerini iş hayatına uygulayabilme amaçlanmıştır.
    Dersin İçeriği Standardizasyonun tanımı, Standardizasyonun konusu, amaçları ve ilkeleri, Standardizasyonun üreticiye, tüketiciye ve ekonomiye sağladığı faydalar, Türk Standartları Enstitüsü ve görevleri, Türkiye?deki belgelendirme ve akreditasyon çalışmaları Bölgesel ve uluslararası standardizasyon kuruluşları Ulusal ve uluslararası metroloji, kalibrasyon çalışmaları ve kuruluşları, CE işaretlemesi, ISO 10002, ISO14001, ISO 18001, ISO 22000, ISO 27000,ISO31000, ISO50000 Kalite ve kalite kavramları, Kalite yaklaşımları, kalite ve verimlilik arasındaki ilişki Kalite maliyetleri ve riskleri, maliyet analizi, Kalite Güvencenin yararları, kalite kontrol kavramı, toplam kalite yönetimi ve kalite önderleri Kalite yönetim sistemi, faydaları ve prensipleri, TS-EN-ISO 9000 : 2008 serisi standartları TS-EN-ISO 9001 : 2008 serisi standartları TS-EN-ISO 9004 : 2008 serisi standartları Mesleki standartlar
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 İş organizasyonu yapar İş için hazırlık yapar. 3
    2 Fabrikadaki imalat kontrol bakım ve işletmeye alma işlemlerinde kullanılan makine ve teçhizatı tanır ve kullanır. Fabrikadaki elektrikle ilgili fiziksel talepleri bilir. -
    3 Fabrikada devreye alma ve kontrol işlemlerini yapar. Arıza tespiti yapar -
    4 Makine ve teçhizatın periyodik/koruyucu bakımını yapar Elektrikli makine ve teçhizatın arızalarını giderir. 3
    5 Koruyucu/Emniyet tesisatının bakım ve onarımını yapar. -
    6 Dahili ve harici tesisatın bakım ve onarımını yapar. Makine, ekipman ve tesisatı kurar. -
    7 Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütür. 3
    8 Elektrik mühendisliği sanayisinde kullanılan malzemelerin avantaj ve dezavantajlarını değerlendirir 3
    9 Mühendislik çizimlerini ve şemaları okur, yorumlar. Planlama ve tasarım yapar. Çubuk grafikleri, kritik-yol-şebekelerini, montaj şemalarını devre ve şematik diyagramları yorumlar. 3
    10 Keşif işlemlerini yürütür. Muayene test ve kabul işlemlerini yapar. 3
    11 Aydınlatma ve güç sistemlerinin tesisini kurar. İletim ve dağıtım sistemlerinin tesisine nezaret eder. -
    12 Sistemle ilgili malzeme ve teçhizatın yerleştirilmesi, sınıflandırılması, ayarlanmasını yapar. Çalışma ortamına uygun kablo makine ve teçhizatın seçimi, sınıflandırılması ve ayarlanmasını yapar. 3
    13 İş yerinde elektrik kaynakları, sağlık ve emniyet ile ilgili kanuna dayalı yönetmeliklerin nerede uygulanacağını bilir. Standartlarda ve yönetmeliklerde detayları verilen teknikleri uygular. 4
    14 Tesisatı kontrol eder ve onarır. -
    15 Ekip çalışması yapar. İletişim kurar. 3
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster