ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Doğalgaz Tesisatı CİK221 GÜZ 1+1 S 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-Doğalgazın nasıl oluştuğunu ve dünyadaki rezervlerini tanır.Dünyadaki doğalgaz üretim ve tüketim değerlerini açıklar.
    2-Yurdumuzdaki doğalgaz projesini ve çalışmalarını tanır.Doğalgazın genel avantajlarını listeler
    3-Tasarım basıncını ve sıcaklığını tanır.Boru hattı çapını etkileyen faktörleri açıklar.Karışık bağlantılı hatlarını tanımlar.Doğalgaz dağıtım şebekesinde kullanılan boru malzemelerini tanır ve özelliklerini açıklar.
    4-PE boruların döşenmesinde dikkat edilecek hususları listeler.Boru hatlarının tasarımında deprem ihtimalinin göz önüne alınması gerektiğini söyler.Basınç düşürme ve ölçme istasyonlarının işlevlerini tanımlar.
    5-Doğalgazın binalardaki kullanım yerlerini (ısıtma, sıcak su ve yemek pişirme) listeler.
    6-Binalarda doğalgaz kullanan cihazların ve kazanların gaz sarfiyat debilerini tablolardan bulur ve kullanır.Bina içi tesisatının boru çaplarını hesaplar.Gerekli cihazları proje üzerinde gösterir ve seçer.
    7-Doğalgazın binalardaki kullanım yerlerini (ısıtma, sıcak su ve yemek pişirme) listeler.
    8-Doğal gaz tüketim cihazlarının çalışma sistemleri ve neler olduğunu tanır. Ocaklar, fırınlar ve ocaklı fırınlar ve özelliklerini listeler.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

(100)

SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)10220
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6011010
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   68
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,27 ---- (2)
    Dersin AKTS Kredisi   2
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Doğalgazın genel özellikleri
    2 Türkiye de doğal gaz kullanımı
    3 Doğalgaz dağıtım şebekesi
    4 Bina dışı doğalgaz tesisatı
    5 Bina içi doğalgaz tesisatı
    6 Bina içi doğalgaz tesisatı proje hazırlama esasları
    7 Bina içi doğalgaz tesisatı proje uygulamaları
    8 Arasınav
    9 Merkezi sistem cihazları
    10 Kombi ve kazanlar
    11 Ferdi sistem uygulama cihazları
    12 Doğalgaz sobaları
    13 Şofbenler
    14 Şofbenler
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu -
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Doğalgaz Tesisatı Ders Notları
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı 1. Doğal gazı tanımlayabilme ve genel özelliklerini açıklayabilme. 2. Bina dışı doğal gaz dağıtım şebekesi, filtreleme ve basınç düşürme istasyonlarını tanıyabilme ve işlevlerini açıklayabilme. 3. Bina içi doğal gazın bölümlerini tanıyabilme. 4. Doğal gaz ile çalışan cihazları ve genel özelliklerini açıklayabilme. 5. Evlerde ve benzeri yerlerde kullanılan ve doğal gazla çalışan cihazlarda genel güvenlik kurallarını tanıyabilme ve gerekli önlemleri alabilme.
    Dersin İçeriği 1. Doğalgazın Genel Özellikleri 2. Bina Dışı Doğal Gaz Tesisatı 3. Bina İçi Doğal Gaz Tesisatı 4. Doğalgaz İle Çalışan Tüketim Cihazları 5. Doğalgaz Güvenlik Kuralları
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 İklimlendirme ve soğutma sistemleriyle ilgili bilimsel ilkeleri tanır. 4
    2 İklimlendirme ve soğutma sistemlerinde kullanılan ana elemanları ve aksesuarları tanır ve işlevlerini açıklar 5
    3 İklimlendirme ve soğutma sistemleriyle ilgili projeleri okur, bilgisayar destekli olarak çizer. 3
    4 İklimlendirme, soğutma ve ısıtma sistem seçimine esas olacak şekilde ısı yüklerini hesaplayabilir. 5
    5 İlgili sistemlerde kullanılacak elektrik kumanda ve otomatik kontrol devrelerini tanır ve bağlantılarını yapar. 4
    6 Soğutma sistemlerindeki boru çaplarını hesaplar, bağlantılarını tekniğine uygun olarak yapar. 4
    7 Havalandırma ve iklimlendirme sistemlerindeki kanal bağlantılarını tasarlar, üretir ve yerine montajını yapar. 3
    8 İklimlendirme ve soğutma sistemleriyle ilgili arızaları teşhis ve tamir eder, periyodik bakımlarını yapar. 2
    9 Çalıştığı işyerlerinde amirleri ve yönetimi altında bulunan personel ile iyi iletişim kurar. 2
    10 İşletme yönetimini bilir. 1
    11 Meslekle ilgili kalite kontrol ve standartları bilir. 1
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster