Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
İşletme ve yönetimle ilgili temel kavramlar.
|
K1
|
2
|
İşletmelerin amaçları, özellikleri ve işletme çeşitleri.
|
K1
|
3
|
İşletmelerin çeşitleri ve işletme çevre ilişkileri.
|
K1
|
4
|
İşletme kuruluş çalışmaları ve fizibilite.
|
K1
|
5
|
İşletme büyüklüğü, kapasite ve kapasite ölçüleri.
|
K1
|
6
|
İşletme kuruluş yeri seçimi ve kuruluş yerleri.
|
K1
|
7
|
İşletmelerde yönetim tanımı ve fonksiyonları, yönetim kademeleri ve yönetici becerileri
|
K1
|
8
|
İşletmelerde planlama, örgütleme fonksiyonlarının tanımı, çeşitleri, yararları.
|
K1
|
9
|
İşletmelerde koordinasyon, yöneltme ve denetim fonksiyonlarının tanımı, çeşitleri ve aşamaları.
|
K1
|
10
|
İşletme fonksiyonlarından Üretimin tanımı, önemi, sınıflandırılması ve üretim yönetimi
|
K1
|
11
|
İşletme fonksiyonlarından pazarlamanın tanımı, önemi ve hedef pazar seçimi
|
K1-K2
|
12
|
İşletmelerde finansın tanımı, amacı, önemi ve finansal fonların sağlanması.
|
K1
|
13
|
İşletmelerde insan kaynakları yönetimi, planlanması, işgören seçimi ve ücret yönetimi
|
K1
|
14
|
İşletmelerde halkla ilişkiler ve araştırma ve geliştirme çalışmaları
|
K1-K2
|
Ön Koşul
|
Yok
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Öğretim Görevlisi Ahmet KOCADAĞ
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1-Prof. Dr. İsmet MUCUK (2015), Temel İşletme Bilgileri, TÜRKMEN Yayınları, İstanbul
|
Yardımcı Kitap
|
K2- Yrd.Doç. Dr. İlknur KUMKALE (2007) Genel İşletme, MURATHAN Yayınevi
|
Dersin Amacı
|
1. İşletmenin temel kavramlarını, amaçlarını ve çevre ile ilişkilerini kavrayabilme.
2. İşletme çeşitlerini sıralayabilme.
3. İşletmelerin kuruluş çalışmalarını, kuruluş yerinin seçimini ve işletmenin kapasitesinin belirlenmesini kavrayabilme.
4. İşletme fonksiyonlarını ve bunlar arasındaki ilişkileri kavrayabilme.
5. İşletmelerin yönetiminde ortaya çıkan sorunları kavrayabilme.
|
Dersin İçeriği
|
İşletme ve yönetimle ilgili temel kavramlar. İşletmelerin amaçları, özellikleri ve işletme çeşitleri. İşletmelerin çeşitleri ve işletme çevre ilişkileri. İşletme kuruluş çalışmaları ve fizibilite. İşletme büyüklüğü, kapasite ve kapasite ölçüleri. İşletme kuruluş yeri seçimi ve kuruluş yerleri. İşletmelerde yönetim tanımı ve fonksiyonları, yönetim kademeleri ve yönetici becerileri. İşletmelerde planlama, örgütleme fonksiyonlarının tanımı, çeşitleri, yararları. İşletmelerde koordinasyon, yöneltme ve denetim fonksiyonlarının tanımı, çeşitleri ve aşamaları. İşletme fonksiyonlarından Üretimin tanımı, önemi, sınıflandırılması ve üretim yönetimi. İşletme fonksiyonlarından pazarlamanın tanımı, önemi ve hedef pazar seçimi. İşletmelerde finansın tanımı, amacı, önemi ve finansal fonların sağlanması. İşletmelerde insan kaynakları yönetimi, planlanması, iş gören seçimi ve ücret yönetimi. İşletmelerde halkla ilişkiler ve araştırma ve geliştirme çalışmaları.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
İnşaat Malzemelerini Seçmek Ve Kullanmak
|
-
|
2
|
Yapı Tesisatlarını Yaptırmak
|
-
|
3
|
Beton Teknolojisini Uygulamak
|
-
|
4
|
Yol İnşaatı Yaptırmak
|
-
|
5
|
Mesleki Bilgisayar Uygulamaları Yapmak
|
-
|
6
|
Teknik Çizim Yapmak
|
-
|
7
|
Mesleki Çizim Yapmak
|
-
|
8
|
İhale Ve Sözleşme Yapmak
|
2
|
9
|
Şantiye Organizasyonu Yapmak
|
5
|
10
|
İmalatların Kontrolü Ve Belgelendirmesini Yapmak
|
3
|
11
|
Yapı Onarım Ve Güçlendirme İşlerinin Uygulamasını Yaptırmak
|
-
|
12
|
Zemin Türlerini Tespit Etmek Ve Zemin Deneyleri Yapmak
|
-
|
13
|
Su Temin Ve İletim Çalışmalarını Kontrol Etmek
|
-
|
14
|
Arazi Ölçümlerini Yapmak
|
-
|
15
|
Mesleki Proje Yapmak
|
-
|