Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Bilgisayarın tarihi gelişimi ve temel kavramlar (Dönemlerine göre bilgisayarlar, ikili sayı sistemi ve bellek ölçü birimleri) Bir bilgisayar sisteminin temel özellikleri (Donanım-Yazılım)
|
|
2
|
Bilgisayarın Yapısı ve İşleyişi (Bellek yapısı, merkezi işlem birimi, donanım birimleri, bilgi depolama birimleri)
|
|
3
|
Bilgisayar İşletim Sistemi (Bilgisayar sisteminin çalıştırılması)
|
|
4
|
Bilgisayar İşletim Sistemi (Sisteme yükleme yapma ve aksayan yönlerini yenileyebilme)
|
|
5
|
Bilgisayar İşletim Sistemi (Sisteme değişik komutlar verme)
|
|
6
|
Kelime İşlem Programı (Günlük hayatta kullanılan belge ve yazıları düzenleme, düzeltme ve biçimlendirme)
|
|
7
|
Kelime İşlem Programı (İş hayatında kullanılan tablo ve iş yazılarını düzenleme ve yazdırma)
|
|
8
|
Kelime İşlem Programı (Belgelere resim, şekil, nesne ve grafikler ekleme çıkarma ve manyetik ortamlara kaydetme)
|
|
9
|
Elektronik Tablolama Programı (Matris yapısı, hücre, satır, sütun ve bölge tanımları)
|
|
10
|
Elektronik Tablolama Programı (Sayısal-alfa sayısal bilgi girişleri ve formül oluşturma aşamaları)
|
|
11
|
Elektronik Tablolama Programı (Verileri sıraya dizme, istenilen bilgileri süzme ve analiz yapma)
|
|
12
|
Elektronik Tablolama Programı (Sayısal verilerin özelliklerine göre en uygun grafik tipini uygulama ve biçimlendirme)
|
|
13
|
Sunu Programı (Sunu şablonunu seçme, bilgisayar ortamında sunu çalışması, en uygun slayt düzeni ve tasarımı)
|
|
14
|
Sunu Programı ve İnternet Uygulamaları (Sunuyu düzenleme, gösterime hazırlama, İnternet Uygulamaları)
|
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğretim Üyesi Ahmet ÇOBAN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
Öğr. Gör. İlhan YÜREKLİ
|
Kaynaklar
|
Bilgisayara Giriş ve Ofis Programları,
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Bu dersin amacı; bilgisayarlar hakkında genel kültür niteliğinde teorik bilgi vermek, bilgisayar donanım ve yazılımına ilişkin öğrencileri bilgilendirmek, işletim sistemi ve kelime işlem programlarını, elektronik tablolama programlarını ve sunu programlarını etkin olarak kullanmalarını sağlamaktır.
|
Dersin İçeriği
|
Bilgisayarlar hakkında genel bilgi, temel donanım elemanları, işletim sistemleri, kelime işlem programı, elektronik tablolama programı, sunu programı ve internet uygulamaları.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
İşletmecilik alanındaki temel ilkeleri kavrar.
|
1
|
2
|
İşletmecilik mesleğinde mesleği ile ilgili çağdaş teknolojilerin önemini kavrar.
|
1
|
3
|
Yönetim fonksiyonlarını açıklar.
|
1
|
4
|
İşletmelerde yönetici yardımcılığı ve orta kademe yöneticilik konusunda ara eleman olarak sorumluluğunu bilir.
|
-
|
5
|
Ticari hayatta faaliyet gösteren işletmelerin özelliklerini açıklar.
|
-
|
6
|
Alanı ile ilgili konularda, ferdi veya grup olarak araştırma, geliştirme ve yürütme konularının önemini açıklar.
|
-
|
7
|
İşletmeci olarak hukuki sorumluluklarını bilir.
|
3
|
8
|
Mesleği ile ilgili mevzuatı takip etmenin önemini kavrar.
|
-
|
9
|
Ticari hayatta kullanılan belgelerin çoğunu tanır.
|
-
|
10
|
Ekonomi ve borsa ile ilgili temel kavramları tanır.
|
4
|
11
|
Ülke ekonomisi ve işletmeler açısından dış ticaretin önemini ifade edebilmesi ve dış ticarette kullanılan belgeleri tanır.
|
-
|
12
|
Alanı ile ilgili bilgisayar paket programlarını çalıştırır.
|
5
|
13
|
Ticari hayatta kullanılan defterleri mevzuata uygun usul ve esaslara göre işler.
|
4
|
14
|
İşletme ve yönetim kademelerinde sorumluluk alır.
|
-
|
15
|
Büro düzeni ve personel yönetimi konusunda uygulama becerileri kazanır.
|
3
|