ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Bilgisayar Destekli Tasarım II CMK205 GÜZ 3+1 Fakülte Z 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-1. AutoCAd ekranında ve çizim üzerinde yazı (TEXT, DTEXT, STYLE) yazar. Tarama işlemleri için HATCH komutunu kullanır ve menüden gerekli düzenlemeleri yapar.
    2-2. Ölçülendirme hazırlık işlemlerini yapar, ölçülendirmeye hazırlık menülerini açıklar, ölçülendirme işlemlerini yapar, ölçülendirmede düzenleme komutlarını açıklar.
    3-3. Blok oluşturma (BLOCK, WBLOCK, INSERT, MINSERT), katmanlara ayırma (LAYER), eşit bölme ve düzenleme komutlarını (DIVIDE, MEASURE, CHANGE, COLOR, LINETYPE, LTSCALE, EXPLODE) kullanarak uygulama yapar.
    4-4. Dünya koordinat sistemini (WCS), kullanıcı koordinat sistemini (UCS) açıklar. Perspektif resimde fonksiyon tuşlarının kullanımını bilir. Perspektif çizimde çizgi daire ve elips çizer ve uygular, perspektif çizimde ölçülendirme yapar. Yardım komutlarını (HELP, LIST, AREA, DBLIST, DIST, ID, STATUS) bilir ve uygular.
    5-5. Aygıt ve güncel değer seçimini yapar, kâğıt boyutunu ve ekrandaki çizimi kâğıt boyutuna göre ayarlar. Çizimin ön-izlemesini (plot preview) yapar.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali DÖNERTAŞ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. AutoCAD 2009, Gökalp BAYKAL K2. AutoCAD 2007, Prof.Dr.Süleyman YALDIZ K3. Bilgisayar Destekli Tasarım 2009 (Ders Notu), Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali DÖNERTAŞ
    Yardımcı Kitap YK1. AutoCAD 2007, Arif GÖK-Kadir GÖK
    Dersin Amacı 1. Temel AutoCAD komutlarını kavrayabilme ve kullanabilme. Yazı yazabilme, kesit yüzeylerinde tarama yapabilme. 2. İki boyutlu ve üç boyutlu teknik resimleri ölçülendirme. 3. Perspektif resim çizebilme. 4. Yazıcı ve çiziciden çıktı alabilme.
    Dersin İçeriği A. Temel AutoCAD Komutları 1. AutoCAd ekranında ve çizim üzerinde yazı (TEXT, DTEXT, STYLE) yazılması.2. Tarama işlemleri için HATCH komutunu kullanılması ve menüden gerekli düzenlemelerin yapılması. B. Ölçülendirme 3. Ölçülendirme hazırlık işlemlerinin yapılması. 4. Ölçülendirmeye hazırlık menülerinin açıklanması. 5. Ölçülendirme işlemlerinin yapılması ve ölçülendirmede düzenleme komutlarının açıklanması. 6.Blok oluşturma (BLOCK, WBLOCK, INSERT, MINSERT) ve katmanlara (LAYER) ayırma işleminin yapılması. 7.Eşit bölme komutlarının uygulanması (DIVIDE, MEASURE). 8. Düzenleme komutlarının uygulanması (CHANGE, COLOR, LINETYPE, LTSCALE, EXPLODE). C. Perspektif Çizimi 9. Dünya koordinat sisteminin (WCS) açıklanması. 10. Kullanıcı koordinat sisteminin (UCS) açıklanması. 11. Perspektif resimde fonksiyon tuşlarının kullanımının bilinmesi. 12. Perspektif çizimde çizgi daire ve elips çizilmesi ve uygulamalar. 13. Perspektif çizimde ölçülendirme yapılması. 14.Yardım komutlarının (HELP, LIST, AREA, DBLIST, DIST, ID, STATUS) bilinmesi ve uygulanması. D. Yazıcı ve Çiziciden Çıktı Alma 15.Aygıt ve güncel değer seçiminin yapılması. 16. Kâğıt boyutunun ayarlanması.17.Ekrandaki çizimin kâğıt boyutuna göre ayarlanması. 18.Çizimin ön-izleme (plot preview) yapılması. 19.Öğretim elemanlarının yukarıdaki komutlar dışında kullanılan çizim programındaki yeni gelişmelere bağlı yeni komutları öğretmesi.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster