ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Servo-Oransal Kontrol CMK220 BAHAR 1+1 Fakülte S 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-Fiziki sistemleri ve kontrol sistem kavramlarını tanımlar.
    2-Kontrol sistemleri için gerekli matematik bilgisini gözden geçirip, fiziki sistemlerim matematik modellerini çıkarabilir.
    3-Transfer fonksiyonları veya blok diyagramlar ile verilen bir sistemi temsil edebilirler.
    4-Durum değişkenlerini elde edebilir ve durum uzayı modellemesi yapabilirler.
    5-Açık çevrim ve Kapalı çevrim denetim sistemlerini kurup analiz edebilirler.
    6-Oransal(P), integral(I) ve türev(D) denetim sistemlerini kurabilirler.
    7-Frekans veya s-domeninde transfer fonksiyonu verilen bir sistemin, temel düzeyde durum ve kararlılık analizini yapabilir.
    8-Sistemlerle ilgili temel düzeyde Simülasyon diyagramları geliştirip, bilgisayarda sonuçlarını analiz yapabilir.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

(100)

SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)9218
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)40155
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6011010
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   61
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,03 ---- (2)
    Dersin AKTS Kredisi   2
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Açık Çevrim Denetim Sistemleri ve Otomatik Kontrol Sistemlerinde kullanılması. Açık Çevrim Denetim Sistemlerinde Basit Matematiksel Model Oluşturmak. Açık Çevrim Denetim Sistemi Uygulamaları. Anlatım-Uygulama
    2 Açık Çevrim Denetim Sistemleri ve Otomatik Kontrol Sistemlerinde kullanılması. Açık Çevrim Denetim Sistemlerinde Basit Matematiksel Model Oluşturmak. Açık Çevrim Denetim Sistemi Uygulamaları. Anlatım-Uygulama
    3 Kapalı Çevrim Denetim Sistemleri ve Otomatik Kontrol Sistemlerinde kullanılması. Kapalı Çevrim Denetim Sistemlerinde Basit Matematiksel Model Oluşturmak. Kapalı Çevrim Denetim Sistemi Uygulamaları. Anlatım-Uygulama
    4 Kapalı Çevrim Denetim Sistemleri ve Otomatik Kontrol Sistemlerinde kullanılması. Kapalı Çevrim Denetim Sistemlerinde Basit Matematiksel Model Oluşturmak. Kapalı Çevrim Denetim Sistemi Uygulamaları. Anlatım-Uygulama
    5 Doğru Akım Motorunun Hız Kontrol Yöntemleri ve Doğru Akım Motorunun Açık Çevrim Denetim Sistemi İle Kontrol Edilmesi. Anlatım-Uygulama
    6 Açık-Kapalı Çevrim Denetim Sistemleri ve Otomatik Kontrol Sistemlerinde kullanılması. Açık-Kapalı Çevrim Denetim Sistemlerinde Basit Matematiksel Model Oluşturmak. Açık-Kapalı Çevrim Denetim Sistemi Uygulamaları. Anlatım-Uygulama
    7 Açık-Kapalı Çevrim Denetim Sistemleri ve Otomatik Kontrol Sistemlerinde kullanılması. Açık-Kapalı Çevrim Denetim Sistemlerinde Basit Matematiksel Model Oluşturmak. Açık-Kapalı Çevrim Denetim Sistemi Uygulamaları. Anlatım-Uygulama
    8 Oransal-İntegral Denetim Sistemi Oransal-Türev Denetim Sistemi Oransal-İntegral-Türev Denetim Sistemi Anlatım-Uygulama
    9 Oransal-İntegral İle Oransal-Türev Denetim Sistemleri Arasındaki Farklar. Oransal-İntegral-Türev Denetim Sistemi Kullanım Alanları. Oransal-İntegral Türev Denetim Sistemi Kontrol Cihazları. Anlatım-Uygulama
    10 Sistemlerin frekans ve zaman domeni modellemeleri.S-domeni(laplace dönüşümü)dönüşümü ve s-domeni modellemesi.Verilen bir sistemin transfer fonksiyonunun elde edilmesi ve blok diyagram şeklinde gösterilmesi.Matlab sımulınk programında sistemlerin transfer fonksiyonlarının elde edilmesi ve simülasyonu. Sistemlerin girişine değişik işaretler uygulandığında, çıkışlarının matlab sımulınkte gözlemlenmesi. Anlatım-Uygulama
    11 Sistemlerin frekans ve zaman domeni modellemeleri.S-domeni(laplace dönüşümü)dönüşümü ve s-domeni modellemesi.Verilen bir sistemin transfer fonksiyonunun elde edilmesi ve blok diyagram şeklinde gösterilmesi.Matlab sımulınk programında sistemlerin transfer fonksiyonlarının elde edilmesi ve simülasyonu. Sistemlerin girişine değişik işaretler uygulandığında, çıkışlarının matlab sımulınkte gözlemlenmesi. Anlatım-Uygulama
    12 Elektrik devrelerinin zaman ve frekans domeninde modellenmesi.Zaman veya frekans domeninde modellenmiş bir elektrik devresinin istenilen bir transfer fonksiyonunun elde edilmesi.Verilen bir elektrik devresinin girişine çeşitli işaretlerin uygulanması durumunda devrenin çıkışında oluşacak sinyalin matematiksel olarak elde edilmesi ve Matlab Simulink`te gözlemlenmesi. Anlatım-Uygulama
    13 Elektrik devrelerinin zaman ve frekans domeninde modellenmesi.Zaman veya frekans domeninde modellenmiş bir elektrik devresinin istenilen bir transfer fonksiyonunun elde edilmesi.Verilen bir elektrik devresinin girişine çeşitli işaretlerin uygulanması durumunda devrenin çıkışında oluşacak sinyalin matematiksel olarak elde edilmesi ve Matlab Simulink`te gözlemlenmesi. Anlatım-Uygulama
    14 Verilen bir sistemin durum uzayı değişkenlerinin belirlenmesi, durum uzay denklemlerinin elde edilmesi ve bu durum uzayı modelinin faz değişkenlerini gösteren eşdeğer blok diyagramının çizilmesi. Anlatım-Uygulama
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu -
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar -
    Yardımcı Kitap Benjamin C. Kuo, Otomatik Kontrol Sistemleri, Literatür Yayıncılık, İstanbul 2009
    Dersin Amacı Bu derste açık çevrim, kapalı çevrim ,oransal-integral-türev denetim sistemleri, verilen bir sistemin Frekans domeni modellemesi, Zaman domeni modellemesi, Geçici davranış analizi ve durum uzayı modeli analizi gibi konulara ait yeterliliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Açık Çevrim Denetim Sistemi ve Otomatik Üretim,Açık Çevrim Denetim Sisteminin Uygulanması,Doğru Akım Motorunun Hız Kontrol Yöntemleri,Doğru Akım Motorunun ,Açık Çevrim Denetim Sistemi İle Kontrol Edilmesi,Kapalı Çevrim Denetim Sistemi,Geri Besleme,Kapalı Çevrim Denetim Sistemlerinde Basit Matematiksel Model Oluşturmak,Açık-Kapalı Denetim Sistemi,Oransal-İntegral Denetim Sistemi,Oransal-Türev Denetim Sistemi,Oransal-İntegral-Türev Denetim Sistemi,Oransal-İntegral İle Oransal-Türev Denetim Sistemleri Arasındaki Farklar,Oransal-İntegral-Türev Denetim Sistemi Kullanım Alanları,Oransal-İntegral Türev Denetim Sistemi Kontrol Cihazları, Dinamik Sistemlerin S-domeni modellemeleri, Elektriksel devrelerin Laplace domeni ile analizi,Durum uzayı değişkenleri, Durum Uzayı denklemleri,Durum Uzayı modellemeleri.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Temel Matematik ve Fen Bilimi Bilgisine sahiptir. 1
    2 Makine resmini okur, makine elemanlarının resimlerini kurallarına uygun şekilde geleneksel yöntemlerle veya bilgisayarla çizer. -
    3 Talaşlı ve Talaşsız İmalat yöntemlerini bilir ve uygular. Talaşlı-talaşsız üretimde kullanılan takım tezgâhlarını kullanır. -
    4 Makine alanında ölçme ve kalite kontrol işlemlerini yapar. 4
    5 Malzemeyi tanır, ısıl işlemi bilir, imalat için uygun malzemeyi seçer. -
    6 Kesici takım ve kesme değişkenlerine göre iş parçalarının en uygun devir sayısı ve ilerleme hızını tayin ederek işler. -
    7 Makine parçalarının bilgisayarla tasarımını yapar ve bilgisayarlı denetimli tezgâh için programını oluşturur ve işler. -
    8 Hidrolik-pnömatik sistemlerde kullanılan malzemeleri ve sembollerini bilir. Hidrolik-pnömatik devre tasarımı yapar. 3
    9 Bilgisayarla yazı yazar, sunum hazırlar, veri tabanı dosyaları oluşturur. -
    10 Malzemelerin statik ve dinamik değişkenlerine göre dayanımlarını hesaplar. -
    11 Mesleğiyle ilgili bilgisayarlı çizim, tasarım ve üretim programlarını kullanır. -
    12 Makine sanayinde kullanılan konum, hız, basınç, kuvvet vb. ölçüm aletlerini tanır, çalışma sistemlerini açıklar. 2
    13 Yönetimin temel ilkelerini, iletişim tekniklerini ve iş kanunlarını bilir. -
    14 Üretimi planlar, işlem kartlarını hazırlar, görev dağılımı yapar ve denetler. -
    15 Üretim teknikerliği konusundaki gelişmeleri takip eder. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster