ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Kalite Güvence ve Standartları CMK240 BAHAR 2+0 S 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-Standardizasyonun faydalarını açıklar.
    2-Akreditasyon ve belgelendirme çalışmalarını açıklar.
    3-Kaliteyi tanımlar. Kalite ile ilgili kavramları açıklar.
    4-Toplam kalite yönetimini açıklar.
    5-Kalite yönetim sistemini açıklar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)7214
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)40155
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6011010
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   57
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     1,9 ---- (2)
    Dersin AKTS Kredisi   2
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Standardizasyonun tarihçesi, tanımı, konusu, amaçları ve ilkeleri. K 1 BÖLÜM 1
    2 Standardizasyonun üreticiye, tüketiciye ve ekonomiye sağladığı faydalar. K 1 BÖLÜM 1
    3 Standartların sınıflandırılması. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve görevleri. K 1 BÖLÜM 1
    4 Akreditasyon ve belgelendirme çalışmaları. K 1 BÖLÜM 2
    5 Bölgesel ve uluslararası standardizasyon kuruluşları. ISO,IEC,CEN vs. K 1 BÖLÜM 3
    6 Metroloji ve kalibrasyon. Ulusal ve uluslararası metroloji, çalışmaları ve kuruluşları. K 1 BÖLÜM 3
    7 CE, ISO 10002, ISO14001, ISO 18001, ISO 22000, ISO 27000, ISO31000, ISO50000 K 1 BÖLÜM 4
    8 Kalite ve kalite kavramları. Kalite yaklaşımları, kalite ve verimlilik arasındaki ilişki. Kalite maliyetleri ve analizi. K 1 BÖLÜM 5
    9 Kalite önderleri ve yaklaşımları. Toplam kalite yönetimi. Kalite çemberi. K 1 BÖLÜM 5 YK2, YK3
    10 Kaizen. Tam zamanında üretim. 5S sistemi ve Poke Yoke. K 1 BÖLÜM 5 YK1, YK3
    11 Kalite yönetim sistemi ve amacı, K 1 BÖLÜM 6
    12 Kalite yönetim sistemi, faydaları ve prensipleri, K 1 BÖLÜM 6
    13 TS-EN-ISO 9000 : 2015 serisi standartları TS-EN-ISO 9001 : 2015 serisi standartları, K 1 BÖLÜM 6
    14 TS-EN-ISO 9001 : 2015 serisi standartları, TS-EN-ISO 9004 : 2015 serisi standartları K 1 BÖLÜM 6
    Ön Koşul yok
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Ögr. Gör. Kemal ŞENTÜRK
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları yok
    Kaynaklar K 1 Ögr. Gör. Kemal ŞENTÜRK; Kalite Güvence ve Standartlar Ders Notu ÇANKIRI K 2 Prof. Dr. İsmail EFİL Toplam Kalite Yönetimi ve ISO 9000 Kalite Güvence Sistemi
    Yardımcı Kitap YK 1 Masaaki İMAİ ; KAİZEN YK 2 Ishikawa Kaoru; Toplam Kalite Kontrol YK 3 Nesime ACAR; Tam Zamanında Üretim
    Dersin Amacı Öğrencilerin, standardizasyonun, kalitenin ve kalite güvencenin gereğini, önemini ve faydasını kavrayıp, öğrendiklerini iş hayatına uygulaması amaçlanmıştır.
    Dersin İçeriği Standardizasyonun tarihçesi, tanımı, konusu, amaçları ve ilkeleri.Standardizasyonun üreticiye, tüketiciye ve ekonomiye sağladığı faydalar. Standartların sınıflandırılması. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve görevleri. Akreditasyon ve belgelendirme çalışmaları. Bölgesel ve uluslararası standardizasyon kuruluşları. ISO,IEC vs.Metroloji ve kalibrasyon. Ulusal ve uluslararası metroloji, çalışmaları ve kuruluşları.CE, ISO 10002, ISO14001, ISO 18001, ISO 22000, ISO 27000,ISO31000, ISO50000 Kalite ve kalite kavramları. Kalite yaklaşımları, kalite ve verimlilik arasındaki ilişki. Kalite maliyetleri ve analizi. Kalite önderleri ve yaklaşımları. Toplam kalite yönetimi. Kalite çemberi. Kaizen. Tam zamanında üretim. 5S sistemi ve Poke Yoke. Kalite yönetim sistemi, faydaları ve prensipleri. TS-EN-ISO 9001:2015
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Temel Matematik ve Fen Bilimi Bilgisine sahiptir. -
    2 Makine resmini okur, makine elemanlarının resimlerini kurallarına uygun şekilde geleneksel yöntemlerle veya bilgisayarla çizer. -
    3 Talaşlı ve Talaşsız İmalat yöntemlerini bilir ve uygular. Talaşlı-talaşsız üretimde kullanılan takım tezgâhlarını kullanır. -
    4 Makine alanında ölçme ve kalite kontrol işlemlerini yapar. 4
    5 Malzemeyi tanır, ısıl işlemi bilir, imalat için uygun malzemeyi seçer. 2
    6 Kesici takım ve kesme değişkenlerine göre iş parçalarının en uygun devir sayısı ve ilerleme hızını tayin ederek işler. -
    7 Makine parçalarının bilgisayarla tasarımını yapar ve bilgisayarlı denetimli tezgâh için programını oluşturur ve işler. -
    8 Hidrolik-pnömatik sistemlerde kullanılan malzemeleri ve sembollerini bilir. Hidrolik-pnömatik devre tasarımı yapar. -
    9 Bilgisayarla yazı yazar, sunum hazırlar, veri tabanı dosyaları oluşturur. -
    10 Malzemelerin statik ve dinamik değişkenlerine göre dayanımlarını hesaplar. -
    11 Mesleğiyle ilgili bilgisayarlı çizim, tasarım ve üretim programlarını kullanır. -
    12 Makine sanayinde kullanılan konum, hız, basınç, kuvvet vb. ölçüm aletlerini tanır, çalışma sistemlerini açıklar. -
    13 Yönetimin temel ilkelerini, iletişim tekniklerini ve iş kanunlarını bilir. 3
    14 Üretimi planlar, işlem kartlarını hazırlar, görev dağılımı yapar ve denetler. 2
    15 Üretim teknikerliği konusundaki gelişmeleri takip eder. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster