ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Şirketler Muhasebesi CMU205 GÜZ 3+1 Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Şirket türlerini öğrenir.
    2-Şahıs şirketleri ile sermaye şirketlerinin arasındaki farkları öğrenir.
    3-Sermaye şirketlerinin kuruluş işlemleri, sermaye değişiklikleri, kar-zarar dağıtımı, birleşme-tasfiye ve bunlarla ilgili muhasebe kayıtlarını kavrar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

(100)

SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14456
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14342
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6011212
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   120
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Şirketlere ilişkin genel bilgiler ve şirketlerin hukuk dalları ile ilişkisi.
    2 Şirketlerin sınıflandırılması ve şirketler muhasebesinin konusu.
    3 Adi şirketlerin tanımı ve özellikleri, adi şirketin kuruluşu, sermayesi, kar-zarar dağıtımı ve tasfiyesi(sona ermesi) ile ilgili muhasebe kayıtları.
    4 Kollektif şirketler tanımı ve özellikleri, kuruluşu, sermaye hareketleri ve kar zarar dağıtım yapısı, tasfiye, devir, birleşme işlemleri muhasebe kayıtları.
    5 Kollektif şirketler tanımı ve özellikleri, kuruluşu, sermaye hareketleri ve kar zarar dağıtım yapısı, tasfiye, devir, birleşme işlemleri muhasebe kayıtları.
    6 Kollektif şirketler tanımı ve özellikleri, kuruluşu, sermaye hareketleri ve kar zarar dağıtım yapısı, tasfiye, devir, birleşme işlemleri muhasebe kayıtları.
    7 Komandit şirketler tanımı ve özellikleri, kuruluşu, sermaye hareketleri ve kar zarar dağıtım yapısı, tasfiye, devir, birleşme işlemleri muhasebe kayıtları.
    8 Komandit şirketler tanımı ve özellikleri, kuruluşu, sermaye hareketleri ve kar zarar dağıtım yapısı, tasfiye, devir, birleşme işlemleri muhasebe kayıtları.
    9 Uygulamalı konuların tekrarı.
    10 Anonim şirketler tanımı ve özellikleri, kuruluşu, sermaye hareketleri ve kar zarar dağıtım yapısı, tasfiye, devir, birleşme işlemleri muhasebe kayıtları.
    11 Anonim şirketler tanımı ve özellikleri, kuruluşu, sermaye hareketleri ve kar zarar dağıtım yapısı, tasfiye, devir, birleşme işlemleri muhasebe kayıtları.
    12 Limited şirketler tanımı ve özellikleri, kuruluşu, sermaye hareketleri ve kar zarar dağıtım yapısı, tasfiye, devir, birleşme işlemleri muhasebe kayıtları
    13 Limited şirketler tanımı ve özellikleri, kuruluşu, sermaye hareketleri ve kar zarar dağıtım yapısı, tasfiye, devir, birleşme işlemleri muhasebe kayıtları.
    14 Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler, Şirket birleşmeleri ve uygulamalı çözümlü örnekler ile konuların tekrarı.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Gör. Eyyüp KARAKAŞ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Prof.Dr. Yunus KİSHALİ, Şirketler Muhasebesi. K2. Öğr. Gör. Cemil TEKE, Şirketler Muhasebesi.
    Yardımcı Kitap
    Dersin Amacı Şirketlerin; özellik taşıyan işlemleri, kuruluşu, sermaye hareketleri, kar/zarar dağıtımı vb. konularının teorik ve uygulamalı olarak öğrenilmesi.
    Dersin İçeriği Şirketlerin türleri, amaçları, kuruluşu, hukuki yapısı, sermaye hareketleri, kar/zarar dağıtım yapısı, tasfiye, devir, birleşme işlemleri ve muhasebe kayıtları.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Ticari hayatta kullanılan defterleri mevzuata uygun usul ve esaslara göre işler. 4
    2 Ticari hayatta faaliyet gösteren işletmelerin özelliklerini açıklar. 4
    3 Şirketlerin kuruluşu, birleşmesi, dönem sonu işlemleri ve tasfiyesi ile ilgili kayıtları yapar. 5
    4 Büro düzeni ve personel yönetimi konusunda uygulama becerileri kazanır. -
    5 Muhasebeci olarak mevzuatı takip eder ve muhasebe standartlarına göre kayıt yapar. 4
    6 Ticari hayatta kullanılan belgeleri tanır, düzenler, uygular ve saklar. 4
    7 Mesleki matematik uygulamaları yapar. 1
    8 Ekonomi, finansman, sermaye piyasası ve dış ticaret ile ilgili kavramları tanır. -
    9 Bilgisayar ortamında F klavye ile yazışmalar yapar ve tablolar hazırlar. -
    10 Alanı ile ilgili bilgisayar paket programlarını kullanır. -
    11 Verileri toplar, serilere dönüştürür ve veri sonuçlarını değerlendirir. -
    12 Alanı ile ilgili konularda araştırma yöntem ve tekniklerini kullanarak rapor hazırlayabilir. -
    13 Vergi ile ilgili hesaplamaları yapar ve beyannameleri düzenler. 4
    14 Maliyet hesaplamalarını yapar ve mali analiz tekniklerini uygular. -
    15 İş hayatında meslek ahlâkının önemini açıklar. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster