Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Ergonomi biliminin tarihçesi,
|
K1
|
2
|
ergonomi ve tasarım
|
K2
|
3
|
ergonomik tasarım süreci
|
K2
|
4
|
İnsan boyutları, İnsan vücudundan hareket sisteminin alt yapısı,
|
K1
|
5
|
Davranışların biyolojik temelleri,
|
K1
|
6
|
İnsanın çevresini tanıması, algılaması,
|
K1
|
7
|
Antropometri,
|
K2
|
8
|
Yaşama eylem alanlarında kritik ölçüler,
|
K1
|
9
|
Konut mekanlarında önerilen kritik ölçüler,
|
K1
|
10
|
1-Seçilmiş işletmelerde temel eylemler ve önerilen kritik ölçüler,
|
K1
|
11
|
2-Seçilmiş işletmelerde temel eylemler ve önerilen kritik ölçüler,
|
K1
|
12
|
3-Seçilmiş işletmelerde temel eylemler ve önerilen kritik ölçüler,
|
K1
|
13
|
1-Fiziksel çevre koşullarının mekanlarda konfor açısından incelenmesi.
|
K1
|
14
|
2-Fiziksel çevre koşullarının mekanlarda konfor açısından incelenmesi.
|
K1
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Öğr. Gör. Nazlı Nevra KOÇAK
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1:Ergonomi, Jan Dul, Bernard Weerdmeester
Ekim 2007 / 1. Baskı
K2: Ergonomi, KEMAL Üçüncü-Hulusi Acar, Nobel Akademik yayıncılık, Mart-2020
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Ergonomi biliminin tarihçesi, insan ve ihtiyaçları, in¬san boyutları, insan vücudundan hareket sisteminin alt yapısı, davranışların biyolojik temelleri, insanın çev¬resini tanıması, algılaması, antropometri, yaşama ey¬lem alanlarında kritik ölçüler, konut mekanlarında önerilen kritik ölçüler, seçilmiş işletmelerde temel eylemler ve önerilen kritik ölçüler, fiziksel çevre ko-şullarının mekanlarda konfor açısından incelenmesi.
|
Dersin İçeriği
|
Ergonomi biliminin tarihçesi,
insan ve ihtiyaçları
insan boyutları,
insan vücudundan hareket sisteminin alt yapısı,
davranışların biyolojik temelleri,
insanın çevresini tanıması, algılaması,
antropometri,
yaşama eylem alanlarında kritik ölçüler,
konut mekanlarında önerilen kritik ölçüler,
seçilmiş işletmelerde temel eylemler ve önerilen kritik ölçüler,
fiziksel çevre koşullarının mekanlarda konfor açısından incelenmesi.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
İç mekan tasarımı alanına temel oluşturan teknik bilgi, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibi olur.
|
5
|
2
|
İç mekan tasarımı alanında edindiği teknik ve yöntemsel bilgileri uygulama alanında kullanıp, yorumlayıp; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır.
|
4
|
3
|
Pazar koşullarını inceleyip gelir yönetimi uygulamalarını tanıyıp bu doğrultuda strateji oluşturur.
|
-
|
4
|
İç mekan tasarımı alanında sektörle ilgili mevzuat, temel değerler ve ilkeler hakkında bilgi sahibi olur.
|
4
|
5
|
Yaratıcı ve yenilikçi düşünebilecek, öğrenilen bilgilerin yenilikçi bir düşünce tarzı ile alışılmış uygulamaların dışındaki ortamlarda da uygular.
|
3
|
6
|
Bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilecek, açık fikirli, eleştiriye açık, yapıcı ve özgüven sahibi olacak, etkin ve verimli çalışır.
|
-
|
7
|
İş etiğinin değerlerine uymanın gereğini özümseyecek, alan ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve uygulanması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olacak ve bunları uygular.
|
4
|
8
|
Bir yabancı dili kullanarak iç mekan tasarımı alanı ile ilgili bilgileri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurar.
|
3
|
9
|
İç mekan tasarımı alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
|
-
|
10
|
Yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimseyecek, bilgilerini yenilemeye ve sürekli geliştirmeye yönelik çalışmalar yapar.
|
4
|