ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Genel Ekoloji ORM207 GÜZ 2+0 Fakülte Z 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Genel ekolojiye ait kavram ve ilkeleri tanımlar
    2-Popülasyon dinamiğinin ilkelerini değerlendirir.
    3-Farklı seviyelerdeki etkileşimleri (rekabet, av-avcı, mutualizim, parazitizim) araştırır.
    4-Komünitelerin yapısını ve süksesyonu araştırır.
    5-Ekosistem içindeki üretim, besin ağı ve döngüsünü çözer.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

(100)

SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler202714
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011212
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011414
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   82
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,73 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Ekolojiye giriş K1 B1, Sayfa 1-9
    2 Ekolojinin, fizik ve biyoloji bilimi ile ilişkisi K1 B1, Sayfa 9-15
    3 Adaptasyon ve doğal seleksiyon K2 B1 sayfa 3-39
    4 Ekolojide doğal seleksiyon teorisi K2 B2 sayfa 45-71
    5 Popülasyon K1 B6 sayfa 225-246
    6 Popülasyonlarda genetik çeşitlilik, dağılım ve bolluk K1 B6 sayfa 246-267
    7 Popülasyon dinamikleri ve yaşam tarihi stratejileri K1 B6 sayfa 267-280
    8 Komünite K1 B7 sayfa 282-288
    9 Komünitelerde türler arası etkileşimler K1 B7 sayfa 288-304
    10 Komünitelerde tür zenginliği ve çeşitliliği, ada biyocoğrafyası K1 B7 sayfa 304-329
    11 Ekosistemlerde birincil üretim, enerji akışı K1 B3 sayfa 77-137
    12 Komünitelerde döngüler K1 B4 sayfa 140-175
    13 Ekosistemlerde besin döngüsü ve süksesyon K1 B8 sayfa 336-368
    14 Ekolojide İstatistiksel Yaklaşım K1 B12 sayfa 479-508
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç.Dr. Meriç Çakır
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Dr. Seval SÜNAL, Dr. Ülkü DİKMEN
    Kaynaklar K1: Odum, E. P., Barrett, G. W. 2008. Ekoloji`nin temel ilkeleri, Kani Işık (ed). Palme Yayıncılık, Ankara. K2 : Brandon, R. N. 2014. Adaptation and environment. Princeton University Press.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Dersin amacı genel ekolojinin konusu olan popülasyon ve komünite kavramları hakkında bilgi verilmesidir. Bu bağlamda tür içi ve türler arası etkileşimler ile ekosistemlerde meydana gelen bazı süreçler (üretim, enerji akışı ve besin döngüsü) hakkında bilgilerin aktarılması amaçlanmıştır.
    Dersin İçeriği -
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Ormancılık ve çevre sorunlarını tanımlayabilme, küresel ve toplumsal koşullara uygun alternatif çözümler üretebilme becerisi kazanır. 4
    2 Biyoçeşitlik ve orman ekosistemlerini oluşturan canlı ve cansız unsurları bilir ve bunlar arasındaki ilişkileri kavrayabilir. 5
    3 Orman kaynaklarının planlanması, üretim ve faydalanmanın düzenlenmesi ile bu alanda sürdürülebilir kaynak yönetimi için gerekli bilgi ve beceriye sahiptir. 2
    4 Mevcut ormanların korunması, bakımı ve gençleştirilmesine, yenilerinin tesis edilmesine, bozuk ormanların iyileştirilmesine yönelik planlı müdahalelerde bulunabilme bilgi ve becerisine sahiptir. 2
    5 Ormancılığın sosyo-kültürel, sosyo-ekonomik, sosyo-politik yapısını ortaya koyabilecek,farkındalık oluşturabilecek ve katılımcı yaklaşımla planlama yapabileceği uygulama ve denetim becerisi kazanır. 3
    6 Ormancılık uygulamalarında bilişim teknolojilerini, ölçüm-hesap ve analiz araçlarını ve uygun yöntemleri kullanabilme becerisi kazanır. 3
    7 Ulusal ve Uluslararası ormancılık politikalarını, yasalarını ve eğilimleri anlama ve uygulama becerisi kazanır. 3
    8 Ulusal ve Uluslararası ölçekte ormancılığın sektörel yapılanmasını bilir ve bu yapıyı analiz edip değerlendirebilme becerisi kazanır. 2
    9 Ormancılık ve çevre konularında ulusal ve uluslararası ölçekte rekabet edebilir, ortak çalışmalar yapabilir ve projeler geliştirebilir 4
    10 Ekip çalışması yapabilme, bağımsız davranma, inisiyatif kullanma, analitik düşünme ve etkin iletişim becerisine sahip olur. 2
    11 Ormancılık meslek anlayışı ve etik sorumluluğu kazanır. 5
    12 Yaşam boyu öğrenme ilkesi kapsamında, ormancılıkla ilgili ekolojik, politik, ekonomik ve sosyal boyuttaki güncel gelişmeleri takip edebilir ve bu bilgileri ulusal ormancılığın faydası için kullanabilir. 5
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster