ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Orman Hasılat Bilgisi ORM303 GÜZ 2+2 Fakülte Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Tek ağaç ve meşcerede büyüme ve artım kavramlarını açıklar.
    2-Büyüme ve artımı etkileyen faktörlerden sıklık ve sıklık ölçütlerini karşılaştırır.
    3-Yetişme ortamı verim gücü kavramını açıklar ve tahmin yöntemlerini (bonitet endeks tabloları) uygular.
    4-Biyokütle ve tahmin yöntemlerini uygular.
    5-Tek ağaçlarda büyüme ve artımı etkileyen faktörlerini ve yasalarını analiz eder.
    6-Meşcerelerde büyüme ve artımı etkileyen faktörlerini ve yasalarını değerlendirir.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

(100)

SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14456
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler102816
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011515
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   111
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,7 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Orman hasılat bilgisinin konusu, önemi ve diğer bilim dalları ile ilişkileri K1`de B1, K2`de B1
    2 Büyüme ve artım kavramları ve büyüme ve artımı etkileyen faktörler K1`de B2, K2`de B2
    3 Sıklık kavramı ve sıklık ölçütleri K1`de B3, K2`de B3
    4 Yetişme Ortamı verim gücü ve bonitet endeks kavramı K1`de B3, K2`de B3
    5 Eşit yaşlı meşcerelerde uygulanan yetişme ortamı verim gücü tayini metotları (bonitet endeks tabloları) K1`de B3, K2`de B3
    6 Gövde analizi uygulaması Uygulama
    7 Değişik yaşlı meşcerelerde uygulanan yetişme ortamı verim gücü tayini metotları K2`de B4
    8 Tüm ağaç değerlendirilmesi (Biyokütle) K4`de B3
    9 Tüm ağaç değerlendirilmesi (Biyokütle) K4`de B3
    10 Tek ağaçlarda büyüme ve artım üzerinde etkili olan faktörler ve yasalar K1`de B5
    11 Meşcerelerde büyüme ve artım üzerinde etkili olan faktörler ve yasalar K2`de B6
    12 Meşcerelerde artım ve büyümenin tahmin edilmesi K4`de B5
    13 Hasılat Tablolarının Düzenlenmesi ve ormancılıkta kullanımı K3`de B5
    14 Karışık meşcereler ile Değişik yaşlı meşcerelerde artım ve büyüme ilişkileri K3`de B6
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Prof. Dr. İlker ERCANLI
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Araş Gör. Dr. Ferhat BOLAT
    Kaynaklar 1. Kalıpsız, A. 1988; Orman Hasılat Bilgisi, İ.Ü. Yayınları, No 3516, İstanbul 2. Fırat, F. 1972; Orman Hasılat Bilgisi, İ.Ü. Yayınları, No 1642, İstanbul 3. Günel, A., 1982. Orman Hasılat Bilgisi Ders Notları, İ.Ü. Orman Fakültesi, 89 s. 4. Eler Ü., Carus, S. 2006: Orman Hasılat Bilgisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Yayın No 66, Isparta, 201s.
    Yardımcı Kitap 1. Vanclay, J.K. 1994; Modelling Forest Growth and Yield, CAB International, UK 2. Avery, T.E., Burkhart, H.E., 1994: Forest Measurements. McGraw-Hill Series in Forest Resources, 408p. New York. 3. Vanclay, J. K., 2001: Modelling Forest Growth and Yield, Applications To Mixed Tropical Forests. CAB International, Department of Economics and Natural Resource, Royal Veterinary and Agricultural University, 312 p., Copenhagen
    Dersin Amacı Tek ağaç ve meşceredeki temel büyüme ve artım yasaların, büyüme ve artım üzerinde etkili olan faktörlerin ve büyüme ve artımın tahminine ilişkin yöntemleri analiz eder
    Dersin İçeriği -
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Ormancılık ve çevre sorunlarını tanımlayabilme, küresel ve toplumsal koşullara uygun alternatif çözümler üretebilme becerisi kazanır. 4
    2 Biyoçeşitlik ve orman ekosistemlerini oluşturan canlı ve cansız unsurları bilir ve bunlar arasındaki ilişkileri kavrayabilir. 5
    3 Orman kaynaklarının planlanması, üretim ve faydalanmanın düzenlenmesi ile bu alanda sürdürülebilir kaynak yönetimi için gerekli bilgi ve beceriye sahiptir. 4
    4 Mevcut ormanların korunması, bakımı ve gençleştirilmesine, yenilerinin tesis edilmesine, bozuk ormanların iyileştirilmesine yönelik planlı müdahalelerde bulunabilme bilgi ve becerisine sahiptir. 4
    5 Ormancılığın sosyo-kültürel, sosyo-ekonomik, sosyo-politik yapısını ortaya koyabilecek,farkındalık oluşturabilecek ve katılımcı yaklaşımla planlama yapabileceği uygulama ve denetim becerisi kazanır. 4
    6 Ormancılık uygulamalarında bilişim teknolojilerini, ölçüm-hesap ve analiz araçlarını ve uygun yöntemleri kullanabilme becerisi kazanır. 4
    7 Ulusal ve Uluslararası ormancılık politikalarını, yasalarını ve eğilimleri anlama ve uygulama becerisi kazanır. 4
    8 Ulusal ve Uluslararası ölçekte ormancılığın sektörel yapılanmasını bilir ve bu yapıyı analiz edip değerlendirebilme becerisi kazanır. 5
    9 Ormancılık ve çevre konularında ulusal ve uluslararası ölçekte rekabet edebilir, ortak çalışmalar yapabilir ve projeler geliştirebilir -
    10 Ekip çalışması yapabilme, bağımsız davranma, inisiyatif kullanma, analitik düşünme ve etkin iletişim becerisine sahip olur. -
    11 Ormancılık meslek anlayışı ve etik sorumluluğu kazanır. -
    12 Yaşam boyu öğrenme ilkesi kapsamında, ormancılıkla ilgili ekolojik, politik, ekonomik ve sosyal boyuttaki güncel gelişmeleri takip edebilir ve bu bilgileri ulusal ormancılığın faydası için kullanabilir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster