|
Kaynaklar
|
Ürgenç, İ. S. 1998. Ağaç ve Süs Bitkileri Fidanlık ve Yetiştirme Tekniği, İ. Ü. Orman Fakültesi Yayınları, İstanbul.
Gezer, A., Yücedağ, C., 2006. Orman Ağaçları Tohumları ve Tohumdan Fidan Yetiştirme Tekniği, S. D. Ü. Orman Fakültesi Yayınları, Isparta.
Yahyaoğlu, Z., Genç, M. 2007. Fidan Standardizasyonu, Süleyman Demirel Üniversitesi Yayını, No. 75, Isparta, 555 s.
Smith, D.M., Larson B.C., Kelty, M.J., Ashton P. Mark S. 1997. The Practice of Silviculture (Applied Forest Ecology), John Wiley&Sons, Inc., 537 p., New York.
Oliver, C.D., Larson, B.C. 1996. Forest Stand Dynamics, John Wiley&Sons, Inc., 519 p., New York.
|
|
Dersin İçeriği
|
Giriş ve tohuma ilişkin temel kavramlar, Tohumun tanımı ve tanıtımı, Tohum özellikleri (tohum 1000 dane ağırlığı, çimlenme hızı ve çimlenme yüzdesi), Tohumun çimlenme evreleri ve bu evrelerde karşılaşılan çimlenme engellerinin giderilmesi yöntemleri (asitle işlem metodu, mekanik zedeleme metodu, katlama metotları vb.), Tohum canlılığın saptanmasında kullanılan yöntemler, Ağaç türlerine göre tohum olgunlaşma zamanı ve olgunlaşma belirtileri, Tohum üretim esasları ve saklama koşulları, Fidanlığın tanımı, çeşitleri ve fidanlık yerinin seçiminde dikkat edilecek hususlar, Fidanlıklarda fidan üretim teknikleri (tohum, çelik, aşılı fidan ve tüplü fidan üretim teknikleri), Nitelikli fidan yetiştirme teknikleri (toprağın ekime hazırlanması, tesviyesi, yastıkların dezenfektesi, tohumların ekimden önce tiksindiricilerle muamelesi, ekim yöntemleri, ekim derinliği, ekim zamanı, ekim sıklığı), Repikaj (şaşırtma) işlemi, amacı ve tekniği, Fidan bakımına ilişkin işlemler (sulama, zararlı otlarla mücadele, yerinde kök kesimi, ambalajlama işlemleri).
|