Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Dersin tanıtımı, hedef ve beklentilerin gözden geçirilmesi, liderlik ile ilgili kavramlar
Liderlik ve liderlik teorilerine giriş.
|
|
2
|
Hemşirelikte liderliğe tarihsel bakış (ödev hazırlığı: Biyografisi verilen bir hemşire liderin, hemşirelik uygulamalarındaki rol, işlevlerini içeren bir bildirim hazırlama)
|
|
3
|
Liderlikte yeni yaklaşımlar:
Transformasyonel liderlik, Transaksiyonel liderlik, Hizmetkar liderlik.
|
|
4
|
Liderlikte yeni yaklaşımlar; Otantik liderlik, Kuantum liderlik
|
|
5
|
Liderlikte yeni yaklaşımlar; Stratejik liderlik, Etik liderlik
|
|
6
|
Etki süreci olarak liderlik, Güç ve güçsüzlük
|
|
7
|
Güç eylem planı (Sınıf egzersizi: güçlü ve güçsüz yönlerim. Güçsüz yönlerimi iyileştirmek için neler yapabilirim?)
|
|
8
|
Motivasyon ve liderlik (Sınıf egzersizi: motivasyon sözleşmesi hazırlama)
|
|
9
|
Vizyon geliştirme-Vizyoner liderlik
|
|
10
|
Vizyon geliştirme-Vizyoner liderlik
(ödev hazırlığı: bireysel vizyon geliştirme)
|
|
11
|
Bireysel liderlik ve bireysel liderliğin gücünü değerlendirme
|
|
12
|
Konumlandırma: bireysel konumlandırma (ödev hazırlığı: bireysel mesleki konumlandırma bildirimi hazırlama
|
|
13
|
Konumlandırma: mesleki konumlandırma (ödev hazırlığı: mesleki konumlandırma bildirimi hazırlama)
|
|
14
|
Dersin genel değerlendirilmesi ve geri bildirimlerin alınması
|
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Öğr. Gör. Gözde ÖZARAS ÖZ
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
1. Abaan S (2004). Nursing and Leadership Process. Hacettepe University School of Nursing
Study Guide. Syllabus and Readings. Ankara.
2. Owen H., hodgson V., Gazzard N. (2007). Liderlik Elkitabı. Etkin Liderle için Eksiksiz ve Pratik Bir Klavuz.
|
Yardımcı Kitap
|
1. Uyer G. (1993). Hemşirelik ve Yönetim.
2. Şimşek Ş., Öge S. (2011). İnsan Kaynakları Yönetimi. Eğitim akademi Yayınları.
3. Taylor S.A. (2006). kuantum Başarı. Crea Yayıncılık.
|
Dersin Amacı
|
Hemşirelik meslek olarak büyümeye devam etmektedir. Güçlü meslek liderleri, büyüyen mesleğin taleplerini karşılamak için gereklidir, büyüyen bir popülasyon, ileri teknolojiyi, uygulama standartlarını ve bakımında köklü bir uygulamayı benimseyen bir meslektir. Bu dersin amacı, hemşirelikte liderliği öğrencilere tanıtmak, onlara kişisel liderlik stillerini değerlendirmede, uygulama tarzının anlamında ve liderliğin nasıl farklı olabileceğini keşfetmek konusunda yardımcı olmaktır. Öğrencilerden sorgulama yöntemlerini, kritik düşünmeyi, karar verme yöntemlerini ve ders içeriğini kendi kendine değerlendirmeyi yapabilmesi beklenmektedir.
|
Dersin İçeriği
|
Dersin tanımı, hedef ve beklentilerin gözden geçirilmesi.
Liderlik ve liderlik teorilerine giriş
Liderlikte yeni yaklaşımlar;
Transformasyonel liderlik
Transaksiyonel liderlik
Hizmetkar liderlik
Liderlikte yeni yaklaşımlar;
Otantik liderlik
Kuantum liderlik
Stratejik liderlik
Etik liderlik
Vizyoner liderlik
Kişisel liderlik ve kişisel liderliğin gücünü değerlendirme
Güç problemi eylem planı geliştirme ödevi
Liderlik çalışma planı geliştirme ödevi
Grup çalışması
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Toplumun; sağlıklı ya da hasta bireylerin değişen durumlarda hemşirelik bakım gereksinimlerini saptama, planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirmede hemşirelik sürecini kullanır.
|
-
|
2
|
Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli hemşirelik eğitim, yönetim, uygulama, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alır.
|
3
|
3
|
Mesleğin gerektirdiği istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.
|
5
|
4
|
Sosyal yönlerini, iletişim, eleştirel düşünme, akademik ve araştırma becerilerini, yaratıcılıklarını ve girişimciliklerini birleştirerek mesleğini uygular.
|
5
|
5
|
Sağlık alanındaki bilimsel bilgi, yenilik ve gelişmeleri izleyebilmek ve kullanabilmek için yeterli düzeyde yabancı dil bilgi ve becerisini geliştirir.
|
-
|
6
|
Mesleki etik değerleri bilir ve hemşirelik bakımı ve uygulamalarını bu değerler doğrultusunda gerçekleştirir
|
3
|
7
|
Profesyonel iletişim ve kişiler arası ilişkiler becerilerini kullanarak terapötik ortamda hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurar.
|
3
|
8
|
Hemşirelik uygulamaları için gerekli teknik araç ve gereçleri seçme ve kullanabilme becerisine sahiptir.
|
-
|
9
|
Hemşirelik hizmetlerinin bilgiye dayalı, akılcı, sistematik olarak sunulmasında etkili yazılı ve sözlü anlatım becerilerini kullanır.
|
5
|
10
|
İnsanı ve insan sağlığını etkileyebilecek her türlü biyo-psiko-sosyal-kültürel değişim ve gelişime duyarlı olup; verdiği sağlık bakım hizmetinde holistik yaklaşımı göz önünde bulundurur.
|
-
|