Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
İlk yardım hakkında genel bilgiler
Yaralının Değerlendirilmesi
|
K1 BÖLÜM 1
|
2
|
İnsan Vücudunun Temel Yapısı
|
K1 BÖLÜM 2
|
3
|
Erişkinlerde Temel Yaşam Desteği
|
K1 BÖLÜM 3-4
|
4
|
Çocuk ve Bebeklerde Temel Yaşam Desteği
Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) Kullanımı
|
K1 BÖLÜM 4
|
5
|
Hava Yolu Tıkanıklığında İlk Yardım
|
K1 BÖLÜM 5
|
6
|
Bilinç Bozukluklarında ve Ciddi Hastalıklarda İlk Yardım
|
K1 BÖLÜM 11
|
7
|
Kanamalarda İlk Yardım
|
K1 BÖLÜM 6
|
8
|
Şok ve Göğüs Ağrısında İlk Yardım
Boğulmalarda İlk Yardım
|
K1 BÖLÜM 11-14
|
9
|
Yaralanmalarda İlk Yardım
|
K1 BÖLÜM 7
|
10
|
Kırık-Çıkık-Burkulmalarda İlk Yardım
Göz-Kulak-Buruna Yabancı Cisim Kaçmasında İlk Yardım
|
K1 BÖLÜM 8-10
|
11
|
Böcek sokmaları ve Hayvan Isırmalarında İlk Yardım
|
K1 BÖLÜM 13
|
12
|
Zehirlenmelerde İlk Yardım
|
K1 BÖLÜM 12
|
13
|
Yanık Soğuk ve sıcak Acillerinde İlk Yardım
|
K1 BÖLÜM 9
|
14
|
Hasta Yaralı Taşıma Teknikleri
|
K1 BÖLÜM 15
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Öğr. Gör. Elvan ULUCAN ÖZKAN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Türk Kızılayı (2018) İlk Yardım El Kitabı. Onaltıncı Basım, Matsa Basımevi: Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. AKUT Arama Kurtarma Derneği, Temel İlk Yardım Eğitim Kitabı. Erişim Adresi: https://ilkyardim.akut.org.tr/wp-content/uploads/2021/07/AKUT-Temel-Ilk-Yardim-Egitim-Kitapcigi-2021.pdf
YK2. Sağlık Bakanlığı, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İlk Yardım Eğitim Sunumları. Erişim Adresi: https://acilafet.saglik.gov.tr/TR-79263/ilk-yardim-egitim-sunumlari.html
|
Dersin Amacı
|
Öğrenciye, ilk yardımın temel ilkeleri ve basamakları hakkında bilgi verilmesi, temel yaşam desteği sağlama, yaralanma- kırık-çıkık-burkulma ve diğer acil durumlarda ilk yardım uygulamayı teorik ve pratik olarak öğretilmesi.
|
Dersin İçeriği
|
İlk yardım hakkında genel bilgiler, yaralının değerlendirilmesi, Temel Yaşam Desteği, acil durumlarda ilk yardım ve hasta yaralı taşıma teknikleri
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Toplumun; sağlıklı ya da hasta bireylerin değişen durumlarda hemşirelik bakım gereksinimlerini saptama, planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirmede hemşirelik sürecini kullanır.
|
3
|
2
|
Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli hemşirelik eğitim, yönetim, uygulama, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alır.
|
-
|
3
|
Mesleğin gerektirdiği istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.
|
-
|
4
|
Sosyal yönlerini, iletişim, eleştirel düşünme, akademik ve araştırma becerilerini, yaratıcılıklarını ve girişimciliklerini birleştirerek mesleğini uygular.
|
-
|
5
|
Sağlık alanındaki bilimsel bilgi, yenilik ve gelişmeleri izleyebilmek ve kullanabilmek için yeterli düzeyde yabancı dil bilgi ve becerisini geliştirir.
|
-
|
6
|
Mesleki etik değerleri bilir ve hemşirelik bakımı ve uygulamalarını bu değerler doğrultusunda gerçekleştirir
|
-
|
7
|
Profesyonel iletişim ve kişiler arası ilişkiler becerilerini kullanarak terapötik ortamda hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurar.
|
-
|
8
|
Hemşirelik uygulamaları için gerekli teknik araç ve gereçleri seçme ve kullanabilme becerisine sahiptir.
|
3
|
9
|
Hemşirelik hizmetlerinin bilgiye dayalı, akılcı, sistematik olarak sunulmasında etkili yazılı ve sözlü anlatım becerilerini kullanır.
|
-
|
10
|
İnsanı ve insan sağlığını etkileyebilecek her türlü biyo-psiko-sosyal-kültürel değişim ve gelişime duyarlı olup; verdiği sağlık bakım hizmetinde holistik yaklaşımı göz önünde bulundurur.
|
3
|