Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Kıtlık kanunu ve ekonomi bilimi
|
K1, Bölüm 1
|
2
|
Alternatif maliyet
|
K1, Bölüm 1
|
3
|
İktisatta temel kavramlar ve iktisatta teori ve kanunların özellikleri
|
K1, Bölüm 1
|
4
|
Her ekonomik düzenin temel sorunları
|
K1, Bölüm 1
|
5
|
Ana ekonomik sorunlar ve ekonomik düzen
|
K1, Bölüm 1
|
6
|
Fiyat teorisi, Talep
|
K1, Bölüm 2
|
7
|
Arz
|
K1, Bölüm 2
|
8
|
Tam rekabet piyasası, denge fiyatı oluşumu
|
K1, Bölüm 2
|
9
|
Fayda, ölçülebilirliği, kardinal yaklaşım, ordinal yaklaşım
|
K1, Bölüm 3
|
10
|
Üretici Teorisi, Üretim fonksiyonu
|
K1, Bölüm 4
|
11
|
Fiyat teorisi
|
K1, Bölüm 5
|
12
|
Piyasa aksaklıklar, monopol, oligopol piyasalar
|
K1, Bölüm 5
|
13
|
Üretim faktörleri, emek ve ücret, toprak ve rant
|
K1, Bölüm 6
|
14
|
Üretim faktörleri, sermaye ve faiz, girişim ve kar
|
K1, Bölüm 6
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Sinan Bulut
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
|
Kaynaklar
|
K1. Dinler Z. (2018). İktisada Giriş. (24. Basım), Ekin Kitabevi, Bursa
|
Yardımcı Kitap
|
YK 1. Erdal M.Ünsal (2013). Mikro İktisada Giriş. İmaj Yayınevi. Ankara
YK2. Fikret Şenses (2017). İktisada (Farklı Bir) Giriş. İletişim Yayınları, İstanbul.
YK3. Sadun Aren (2007). Ekonomi Dersleri. İmge Kitabevi. 2.Baskı. Ankara
|
Dersin Amacı
|
İktisat 1 dersi ile öğrencilere iktisat alanında kullanılan temel kavramları bilmelerini, analiz edebilmelerini ve güncel iktisadi sorunları takip edebilme yeteneği kazandırmaktır. Ders ile ayrıca öğrencilere, arz talep kavramlarını, iktisadi teorileri, piyasa ve piyasa türleri ve üretim faktörleri hakkında bilgi kazandırmak amaçlanmaktadır.
|
Dersin İçeriği
|
Ders, iktisat alanında kullanılan temel kavramları, arz talep kavramlarını, iktisadi teorileri, piyasa ve piyasa türleri ve üretim faktörleri konularını içermektedir.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Sağlık sisteminin işleyişini kavrama, değerlendirme ve yönlendirebilecek yeterlikte, ekonomi, işletme, muhasebe, hukuk, maliye, finans ve yönetim bilimi ile ilgili kuramsal ve uygulamaya ilişkin bilgilere sahip olur.
|
4
|
2
|
Ulusal ve uluslararası sağlık sistemlerinin bileşenlerini ve sağlık politikalarını yorumlama konusunda bilgi sahibi olur.
|
-
|
3
|
Sağlık sistemi örgütlenmesinin alt bölümleri ve bu bölümlerde çalışanları tanır, çalışanların görev yetki ve sorumlulukları konusunda bilgi sahibi olur.
|
-
|
4
|
Toplum ve birey sağlığının geliştirilmesi ile ilgili olan sosyal, çevresel ve davranışsal faktörler konusunda bilgi sahibi olur.
|
-
|
5
|
Sağlık kurumları yönetimi konusundaki bilgi ve becerilerini ilgili kurumların yönetim, üretim, insan kaynakları, finans, muhasebe, pazarlama, hasta ve halkla ilişkiler, kalite ve hasta güvenliği, iş sağlığı ve güvenliği, bilgi teknolojileri, sağlık sigortacılığı vb. alanlarında uygular.
|
4
|
6
|
Sağlık kurumları yönetimi sürecinde ortaya çıkan sorunlarda eleştirel ve yaratıcı düşünme, karar verme ve problem çözmede bilimsel yöntem ve teknikleri kullanır.
|
-
|
7
|
Alanıyla ilgili verileri analiz eder, değerlendirir ve yorumlar.
|
2
|
8
|
Sağlık kurumları yönetimi uygulamalarında karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. Görev aldığı birimde liderlik özellikleri sergiler.
|
-
|
9
|
Sağlık kurumlarında çalışanların kişilik, kültür ve davranışsal özelliklerini değerlendirerek kurumun amaçları doğrultusunda yönlendirir.
|
-
|
10
|
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 genel düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
|
-
|
11
|
Yazılı ve sözlü iletişimde, doğru ve kurallara uygun biçimde dil bilgisini ve sağlık kurumlarında kullanılan terminolojiyi kullanabilme yeterliliğine sahip olur.
|
-
|
12
|
Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
|
-
|
13
|
Alanı ile ilgili hukuki düzenlemeler ile toplumsal, bilimsel, mesleki etik ilkelere uygun davranır.
|
-
|
14
|
Ülke ya da dünya genelinde genel sağlık sorunlarına duyarlı davranır, çözüm önerilerini yorumlar ve değerlendirir.
|
-
|