ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Çocuk ve Oyun ÇGE308 BAHAR 2+0 Z 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Oyunun çocuk hayatındaki yerini açıklar.
    2-Gelişim dönemlerine göre oyun türlerini tartışır.
    3-Özel eğitimde oyunun önemini yorumlar.
    4-Farklı oyun etkinlikleri planlar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

(100)

SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler10122
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   93
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,1 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Oyun oynamanın tanımı ve özellikleri K1, Bölüm 1
    2 Oyun oynamanın tarihsel gelişimi ve özdeyişler K1, Bölüm 2 K2, Sayfa 9-232
    3 Oyun Kuramları (Klasik ve Modern) K1, Bölüm 3
    4 Serbest Oyun https://www.unicef.org/parenting/child-care/what-is-free-play
    5 Oyun yoksunluğu YK 1. Oyun Yoksunluğu Sempozyumu Kaydı K3. Bölüm 5
    6 Oyun türleri K1, Bölüm 4
    7 Müzede Oyun Öğretim üyesinin ders notları
    8 Esnek parçalar oyunu Öğretim üyesinin ders notları
    9 Oyunla Öğrenme https://learningthroughplay.com/
    10 Geleneksel oyunlar-kurallı oyunlar-müzikli oyunlar Öğretim üyesinin ders notları
    11 Doğada-açıkhavada oyun, kutu oyunları, sanatla oyun Öğretim üyesinin ders notları
    12 İtiş-kakış oyunları-yapı inşa oyunları, popüler oyunlar & oyuncaklar Öğretim üyesinin ders notları
    13 Dijital oyunlar Öğretim üyesinin ders notları
    14 Uzman konuk davet edilmesi (çevrimiçi etkinlik)
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Nihan Feyman Gök
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. H.G. Ogelman (Ed.) (2019). Erken Çocukluk Döneminde Oyun, Ankara : Eğiten Kitap. K2. Akyürek, F. Özturanlı, G. (2014) Saraydan Sokağa Oyun, İstanbul: Kabalcı Yayınları. K3. Göncü, A. (2020). (Çev.Turan, A.) Oyunda Büyümek, İstanbul: Koç Üniversitesi Yayınları.
    Yardımcı Kitap YK 1. Oyun Yoksunluğu Sempozyum Videosu https://www.youtube.com/watch?v=j1IeiapMoT4
    Dersin Amacı Bu dersin amacı,oyunun çocuk hayatında neden önemli olduğunu anlamak, çocuk gelişiminde oyunun önemini kavramak ve farklı oyun türlerini öğrenerek, gelişimsel özellikleri farklı olan çocukların eğitimlerinde bu oyun türlerini kullanabilmektir.
    Dersin İçeriği Oyun oynamanın tanımı ve özellikleri, Oyun oynamanın tarihsel gelişimi, Oyun Kuramları, Oyun Türleri, Oyun yoksunluğu kavramı ve çocuk oyunlarında kültürel varyasyon, Fiziksel Oyun (Büyük kas-küçük kas), Esnek parçalar oyunu- kutu oyunları, Doğada oyun- doğal materyaller-yaratıcı oyun, Duyu oyunları-geleneksel oyunlar-işlevsel oyunlar, İtiş-kakış oyunları-kurallı oyunlar -yapı inşa oyunları, Manüpülatif oyunlar-matematik oyunları -sembolik oyunlar, Müzikli oyunlar-sanat oyunları -popüler oyunlar & oyuncaklar
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Çocukların gelişimsel özellikleri, gelişimsel bozukluklar ve öğrenme güçlüklerini açıklar. 3
    2 Çocuk gelişimi alanındaki temel ve güncellenmiş kuramsal bilgilere ve uygulama için gerekli beceriye sahip olur. 4
    3 Çocuk gelişimi alanı ile ilgili etkili öğretim yöntem ve tekniklerini kullanır. 5
    4 Çocuk gelişimi ile ilgili kazandığı bilgilerin doğruluğu, güvenirliği ve geçerliğini karşılaştırmalı olarak değerlendirir. 5
    5 Çocukların gelişim özellikleri ve bireysel farklılıklarını dikkate alarak eğitim programları hazırlar. 5
    6 Özel gereksinimli çocukların gelişim özellikleri ve bireysel farklılıklarını dikkate alarak eğitim programı hazırlar. 5
    7 Farklı özellikteki çocukların topluma kazandırılması için çocuğu, aileyi ve eğitim kurumunu içine alan çok yönlü bir yaklaşımla uygun stratejiler geliştirir. 3
    8 Etkili eğitim ortamları ve eğitim materyalleri hazırlar. 5
    9 Çocuk gelişimi ile ilgili özgün ürün, proje ve etkinlikler geliştirir. 4
    10 Ailelere yönelik rehberlik ve danışmanlık çalışmalarında etkili öğretim ve iletişim yöntemlerini kullanır. -
    11 Çocuk gelişimi uygulamalarında karşılaşılan ve öngörülmeyen sorunlara kanıtlara ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri sunar. -
    12 Toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlerin bilincinde olur. 4
    13 Alanıyla ilgili olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle açıklar. 2
    14 Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde alan yazını inceleyerek değerlendirir. 3
    15 Alanı ile ilişkili diğer meslek gruplarındaki kişi ve kurumlarla işbirliği yapar. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster