Ön Koşul
|
Ön koşul dersi yoktur.
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Güzin Yasemin TUNÇAY
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Schreglmann, S., 2018. Disiplinlerarası Bağlamda Hijyen Eğitimi, Astana Yayınları.
K2. Tayfur, M., 2009. Gıda Hijyeni, Gıda Kaynaklı Enfeksiyonlar ve Zehirlenmeler .Hatiboğlu Yayınları
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Bulduk, S., 2010. Gıda ve Personel Hijyeni, Detay Yayıcılık.
|
Dersin Amacı
|
Hijyen eğitimi sırasında kişisel hijyen ilkeleri ve uygulamaları, tuvalet temizliği ve kullanımı, el yıkama ve kurulama kuralları, maske, bone ve önlük gibi koruyucu giysi kullanımı, hastalık kaynakları, hastalıklardan korunma ve bulaşma yolları hakkında bilgi kazandırmayı amaçlar.
|
Dersin İçeriği
|
Hijyen nedir? çeşitleri nelerdir? el hijyeni nedir ? nasıl uygulanır? vücut hijyeni nasıl sağlanmalıdır? çocuk yatak odasi ve giysi hijyeninde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? mutfak hijyeni nasıl olmalıdır? banyo hijyeninde dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir? tuvalet hijyeninde dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir? gıda ve su hijyeninde dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir? mikrop nedir? çeşitleri nelerdir?bulaşma yolları : ağız yoluyla.temas yoluyla(insan-insan, hayvan-insan, eşya-insan), enfeksiyon zinciri: enfeksiyon kaynağı, bulaşma yolu, sağlam kişiye bulaşma, sık görülen hastalıklar: ağız yolu ile bulaşanlar, temas yoluyla bulaşanlar, hava yoluyla bulaşanlar, hastalıklardan korunma yolları, bulaşmayı engelleyici kişisel önlemler ve başkalarının hasta olmaması için yapılması gerekenler nelerdir?
|