Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Davranış ve davranış zorlukları kavramları
|
K1, Bölüm 1
|
2
|
Davranış zorluklarını etkileyen faktörler
|
K1, Bölüm 1
|
3
|
Çocukluk döneminde sık görülen davranış zorlukları
|
K1, Bölüm 2
|
4
|
Zor davranışın formal ve informal yöntemlerle saptanması (Ölçme araçlarının incelenmesi ve gözlem)
|
Öğretim Üyesinin Ders Notları, örnek ölçme araçları
|
5
|
Zor davranışa müdahale: Sosyal-duygusal Öğrenme (CASEL Programı)
|
Kaynak : https://casel.org/
|
6
|
Zor davranışa müdahale: Piramit Modeli 1
|
K3, Bölüm 8
|
7
|
Zor davranışa müdahale: Piramit Modeli 2
|
K3, Bölüm 8
|
8
|
Zor davranışa müdahale-1: Çevre düzenlemesi
|
K2, Bölüm 1
|
9
|
Zor davranışa müdahale-2:Davranış yönetimi
|
K2, Bölüm 2
|
10
|
Zor davranışa müdahale-3:Görmezden gelme
|
K2, Bölüm 3
|
11
|
Zor davranışa müdahale-4:Kurallar
|
K2, Bölüm 4
|
12
|
Zor davranışa müdahale-5: Mola
|
K2, Bölüm 5
|
13
|
Davranışa yönelik müdahale planı geliştirme
|
K1, Bölüm 5
|
14
|
Araştırma sonuçlarının, örnek olayların ve gazete haberlerinin incelenmesi ve uzman konuk davet edilmesi
|
Öğretim üyesinin ders notları
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğretim Üyesi Nihan Feyman GÖK
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Özyürek, A..(2018). Çocuklarda Davranış Yönetimi. Vize Yayıncılık
K2. Diken, H.İ. (2010). Erken Çocukluk Döneminde Davranış Problemleri ile Başetme. Eğiten Kitap
K3. Bredekamp, S. (2015). Erken Çocukluk Eğitiminde Etkili Uygulamalar, (Çev. H.Z. İnan& T. İnan) Nobel Yayınları
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Öğrencilerin çocukluk dönemine özgü davranış problemlerini tanıması, davranış problemlerinin doğasını anlaması ve etkili değerlendirme ve müdahale stratejisini öğrenmesini sağlamak
|
Dersin İçeriği
|
Davranış ve davranış zorlukları kavramları, Davranış zorluklarını etkileyen faktörler, Çocukluk döneminde sık görülen davranış zorlukları, Zor davranışın formal ve informal yöntemlerle saptanması (Ölçme araçlarının incelenmesi ve gözlem), Zor davranışa müdahale: Sosyal-Duygusal Öğrenme (CASEL Programı), Zor davranışa müdahale: Piramit Modeli, Zor davranışa müdahale-1: Çevre düzenlemesi, Davranış yönetimi, Görmezden gelme, Kurallar, Mola, Davranışa yönelik müdahale planı geliştirme, Araştırma sonuçlarının, örnek olayların ve gazete haberlerinin incelenmesi ve uzman konuk davet edilmesi
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Çocukların gelişimsel özellikleri, gelişimsel bozukluklar ve öğrenme güçlüklerini açıklar.
|
5
|
2
|
Çocuk gelişimi alanındaki temel ve güncellenmiş kuramsal bilgilere ve uygulama için gerekli beceriye sahip olur.
|
5
|
3
|
Çocuk gelişimi alanı ile ilgili etkili öğretim yöntem ve tekniklerini kullanır.
|
5
|
4
|
Çocuk gelişimi ile ilgili kazandığı bilgilerin doğruluğu, güvenirliği ve geçerliğini karşılaştırmalı olarak değerlendirir.
|
5
|
5
|
Çocukların gelişim özellikleri ve bireysel farklılıklarını dikkate alarak eğitim programları hazırlar.
|
5
|
6
|
Özel gereksinimli çocukların gelişim özellikleri ve bireysel farklılıklarını dikkate alarak eğitim programı hazırlar.
|
5
|
7
|
Farklı özellikteki çocukların topluma kazandırılması için çocuğu, aileyi ve eğitim kurumunu içine alan çok yönlü bir yaklaşımla uygun stratejiler geliştirir.
|
5
|
8
|
Etkili eğitim ortamları ve eğitim materyalleri hazırlar.
|
2
|
9
|
Çocuk gelişimi ile ilgili özgün ürün, proje ve etkinlikler geliştirir.
|
3
|
10
|
Ailelere yönelik rehberlik ve danışmanlık çalışmalarında etkili öğretim ve iletişim yöntemlerini kullanır.
|
3
|
11
|
Çocuk gelişimi uygulamalarında karşılaşılan ve öngörülmeyen sorunlara kanıtlara ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri sunar.
|
3
|
12
|
Toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlerin bilincinde olur.
|
5
|
13
|
Alanıyla ilgili olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle açıklar.
|
4
|
14
|
Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde alan yazını inceleyerek değerlendirir.
|
4
|
15
|
Alanı ile ilişkili diğer meslek gruplarındaki kişi ve kurumlarla işbirliği yapar.
|
4
|