ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Yaşlanma Biyokimyası ve Uzun Yaşamın Sırları BES364 GÜZ-BAHAR 2+0 Üniversite S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Yaşlanma hakkında ileri düzeyde bilgiyi açıklar
    2-Yaşlılıkta meydana gelen biyokimyasal değişimleri açıklar
    3-Yaşlılıkta meydana gelen hastalıklar hakkında genel bilgileri açıklar
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4012020
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6013030
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   92
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,07 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Yaşlanmanın tanımı K1, Bölüm 1
    2 Yaşlanmada etkili olan faktörler K1, Bölüm 1
    3 Yaşlanma üzerinde genlerin etkisi K1, Bölüm 8
    4 Yaşlılıkta meydana gelen biyokimyasal değişimler K1 Bölüm 7
    5 Yaşlanmada etkili olan hormonlar K1 Bölüm 7
    6 Stresin yaşlanma üzerine olan etkisi K1 Bölüm 8
    7 Oksidatif stres ve yaşlanma ile ilişkisi K1 Bölüm 8
    8 Antioksidanların yaşlanma karşıtı etkileri K1 Bölüm 8
    9 Uzun yaşamanın sırları K1 Bölüm 3
    10 Yaşlanma karşıtı besinler K1 Bölüm 11
    11 Egzersizin yaşlanma üzerine etkisi K1 Bölüm 7
    12 Yaşlılık ve bağışıklık sistemi ilişkisi K2 Bölüm 11
    13 Yaşlanma ile ilişkili olan hastalıklar K2 Bölüm 11
    14 Yaşlanma ile ilişkili olan hastalıklar K2 Bölüm 11
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Prof. Dr. Tünay KONTAŞ AŞKAR
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1.Kavas, A. 2003. Sağlıklı Yaşam İçin Doğru Beslenme. Literatür Yayıncılık Dağıtım. İstanbul. 2.R.K. Murray, D.A. Bender, K.M. Botham, P.J. Kennelly, V.W. Rodwell, P. A. Weil. 2009. Harpers Illustrated Biochemistry. The McGraw-Hill Companies. China. 3.Kılıç, N.2007. Biyokimya İlkeleri-Lehninger. Palme yayınevi. Ankara.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Yaşlanma ve yaşlılıkta meydana gelen biyokimyasal değişimler hakkında genel bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır
    Dersin İçeriği Yaşlanma, yaşlanmada etkili olan faktörler, yaşlılıkta meydana gelen biyokimyasal değişimler, yaşlılıkta görülen hastalıklar ve bu hastalıkları önleme yolları hakkında genel bilgileri içermektedir.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. 2
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 3
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. 2
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. 1
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. -
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. -
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. -
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. -
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster