Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Öğretim Görevlisi Sevinç Bakan
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1: Tayfur M. (2014) Diyetisyenin Çalışma Rehberi. 1.Baskı,Ankara; Hatiboğlu Yayınevi.
K2: Tayfur M., Olcay M.,Baştaş NN.Diyetisyenlik eğitimi ve Meslek Etiği. 2.Baskı, Ankara; Hatiboğlu Yayınevi.
K3: Baysal A. (2019)Beslenme.19.Baskı, Ankara; Hatiboğlu Yayınevi.
K4: T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. (2016). Türkiye beslenme rehberi 2015 (TUBER)
K5: Merdol TK.,Başoğlu S.,Örer N. (2018).Beslenme ve Diyetetik Açıklamalı Sözlük.4.Baskı,Ankara; Hatiboğlu Yayınevi.
K6:Şanlıer N.,Ulusoy HG.,Sezgin AC.(2019) Beslenme İlkeleri Laboratuvar Uygulamaları.1.Baskı,Ankara;Vize yayıncılık
K7:Şanlıer N.,Sürücüoğlu MS.(2019) Türk Mutfağı.1.Baskı,Ankara;VHedef Yayıncılık ve Mühendislik
K8: Merdol TK. Standart Yemek Tarifeleri.8.Baskı,Ankara; Hatiboğlu Yayınevi.
|
Yardımcı Kitap
|
YK 1: Aksoy M., (2018). Ansiklopedik Beslenme, Diyet ve Gıda Sözlüğü. Ankara;Nobel Tıp Kitapevi.
|
Dersin Amacı
|
Beslenme ve Diyetetik Programının tanıtılması ve temel kavramlar, karbonhidratlar, yağlar, proteinler hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.
|
Dersin İçeriği
|
Beslenme ve Diyetetik Programının Tanıtılması Diyetisyenliğin Tarihçesi, Diyetisyenlik mesleğinin Tanıtımı
Beslenme ve Sağlık Kavramı, Temel tanımlar, Beslenme ve Sağlık Etkileşiminin Tarihsel Gelişimi
Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalında Kullanılan Temel Terimlerden seçmeler
Sağlıklı beslenmede temel ilkeler
Karbonhidratlar-I
Karbonhidratlar-II
Yağlar -I
Yağlar -II
Proteinler - I
Proteinler - II
Besin hazırlama, pişirme ve saklama teknikleri
Su ve elektrolitler
Enerji Metabolizması
Enerji hesaplamaları
|