Yardımcı Kitap
|
1. Yemek ve Besin Fotoğraf Kataloğu, Ölçü ve Miktarlar, Doç. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu vd. , Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara, 2006, Ata Ofset Matbacılık
2. Essentials of Human Nutrition, Jim Mann, Stewart Truswell, Oxford University Press, USA; 3 edition (June 14, 2007)
|
Dersin İçeriği
|
Enerji Metabolizması: Enerji dengesi, besinlerin enerji değeri, enerji harcaması, enerji dengesi ve dengesizliği, Su ve elektrolitler: Su dengesinin önemi, su kaybını etkileyen faktörler, dehidrasyon ve zararları, önlenmesi ve tedavisi, Mineraller: İyot, florid, krom işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları, Mineraller: Kalsiyum, fosfor, magnezyum işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği, Mineraller: Demir, çinko, selenyum, bakır, manganez özellikleri, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği, A vitamini ve karotenoidler kimyası, özellikleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizlik, D, E, K vitaminleri kimyası, özellikleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizlik, B vitaminleri-tiamin, riboflavin, niasin, B6 vitamini,folik asit, B12 emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizlik, Diğer B grubu vit. (Pantotenik asit,biotin,karnitin,kolin), C vitamini, flavonoidler kimyası, özellikleri, yetersizlikleri, Besinler: şeker, nişasta, bal, pekmez, un, makarna, tahıl, Besinler: Et, Yumurta, Kurubaklagiller, Beslenme durumuna ilişkin raporların sunulması.
|