ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Beslenme İlkeleri BES104 BAHAR 3+3 Z 7
    Öğrenme Çıktıları
    1-Besinlerin içinde bulunan vitamin ve minerallerin kimyası, özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi ve metabolizması, gereksinmeler, aşırı ve dengesiz alım sorunlarını açıklar.
    2-Besinlerin enerji değeri, enerji harcaması, enerji besin öğesi dengesi ve dengesizliği sorunları, beslenme ve sağlık etkileşimi boyutundaki konuları örnek verir.
    3-Bireylerin beslenme durumunu saptamak için besin tüketimi kaydını rapor halinde sunar.
    4-Besinler ile ilgili uygulama sonuçlarını rapor halinde sunar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14684
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14456
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4013030
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6014040
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   210
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     7 ---- (7)
    Dersin AKTS Kredisi   7
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Enerji Metabolizması- Enerji hesaplamaları
    2 Süt ve süt ürünleri-Lab çalışma ilkeleri ve Ölçü alma
    3 Besinler: Tahıllar- Süt ve süt ürünleri
    4 Besinler: Et, Yumurta, Kuru baklagiller-Tahıllar
    5 Besinler: Sebze ve meyve-Yumurta
    6 Besinler: Yağlar ve yağlı tohumlar -Kurubaklagiller
    7 Yağda Çözünen Vitaminler- Et ve balık
    8 Ara Sınav
    9 Suda Eriyen Vitaminler- Sebze ve meyveler
    10 Özel gruplarda beslenme-Yağlar
    11 Özel gruplarda beslenme-Besinlerin mineral içerikleri
    12 Besin hazırlama, pişirme ve saklama teknikleri-Besinlerin vitamin içerikleri
    13 Su ve elektrolitler-Beslenme durumuna ilişkin raporların sunulması
    14 Mineraller -Beslenme durumuna ilişkin raporların sunulması
    15 Mineraller -Beslenme durumuna ilişkin raporların sunulması
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Koordinatör Öğr. Gör. Sevinç BAKAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Ayşe Baysal, Beslenme, Hatiboğlu Yayınevi, 18. Baskı
    Yardımcı Kitap 1. Yemek ve Besin Fotoğraf Kataloğu, Ölçü ve Miktarlar, Doç. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu vd. , Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara, 2006, Ata Ofset Matbacılık 2. Essentials of Human Nutrition, Jim Mann, Stewart Truswell, Oxford University Press, USA; 3 edition (June 14, 2007)
    Dersin Amacı Beslenme ve besinler hakkında (su, vitamin, mineraller ve vücut çalışmasındaki fonksiyonları, farklı yaşa ve cinsiyete göre günlük enerji, mikro besin ögesi gereksinimi) temel bilgilere sahip olunmasını sağlamaktır.
    Dersin İçeriği Enerji Metabolizması- Enerji hesaplamaları Süt ve süt ürünleri-Lab çalışma ilkeleri ve Ölçü alma Besinler: Tahıllar- Süt ve süt ürünleri Besinler: Et, Yumurta, Kuru baklagiller-Tahıllar Besinler: Sebze ve meyve-Yumurta Besinler: Yağlar ve yağlı tohumlar - Kurubaklagiller Yağda Çözünen Vitaminler- Et ve balık Suda Eriyen Vitaminler- Sebze ve meyveler Özel gruplarda beslenme-Yağlar Özel gruplarda beslenme-Besinlerin mineral içerikleri Besin hazırlama, pişirme ve saklama teknikleri-Besinlerin vitamin içerikleri Su ve elektrolitler-Beslenme durumuna ilişkin raporların sunulması Mineraller -Beslenme durumuna ilişkin raporların sunulması Mineraller -Beslenme durumuna ilişkin raporların sunulması
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. 2
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. 2
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 2
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. 2
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. 1
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. 1
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. -
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. -
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. -
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. 2
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster