ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Beslenme İlkeleri BES104 BAHAR 3+3 Z 7
    Öğrenme Çıktıları
    1-Besinlerin içinde bulunan vitamin ve minerallerin kimyası, özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi ve metabolizması, gereksinmeler, aşırı ve dengesiz alım sorunlarını açıklar.
    2-Besinlerin enerji değeri, enerji harcaması, enerji besin öğesi dengesi ve dengesizliği sorunları, beslenme ve sağlık etkileşimi boyutundaki konuları örnek verir.
    3-Bireylerin beslenme durumunu saptamak için besin tüketimi kaydını rapor halinde sunar.
    4-Besinler ile ilgili uygulama sonuçlarını rapor halinde sunar.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Tuğçe ORKUN ERKILIÇ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Ayşe Baysal, Beslenme, Hatiboğlu Yayınevi, 18. Baskı
    Yardımcı Kitap 1. Yemek ve Besin Fotoğraf Kataloğu, Ölçü ve Miktarlar, Doç. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu vd. , Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara, 2006, Ata Ofset Matbacılık 2. Essentials of Human Nutrition, Jim Mann, Stewart Truswell, Oxford University Press, USA; 3 edition (June 14, 2007)
    Dersin Amacı Beslenme ve besinler hakkında (su, vitamin, mineraller ve vücut çalışmasındaki fonksiyonları, farklı yaşa ve cinsiyete göre günlük enerji, mikro besin ögesi gereksinimi) temel bilgilere sahip olunmasını sağlamaktır.
    Dersin İçeriği Enerji Metabolizması: Enerji dengesi, besinlerin enerji değeri, enerji harcaması, enerji dengesi ve dengesizliği, Su ve elektrolitler: Su dengesinin önemi, su kaybını etkileyen faktörler, dehidrasyon ve zararları, önlenmesi ve tedavisi, Mineraller: İyot, florid, krom işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları, Mineraller: Kalsiyum, fosfor, magnezyum işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği, Mineraller: Demir, çinko, selenyum, bakır, manganez özellikleri, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği, A vitamini ve karotenoidler kimyası, özellikleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizlik, D, E, K vitaminleri kimyası, özellikleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizlik, B vitaminleri-tiamin, riboflavin, niasin, B6 vitamini,folik asit, B12 emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizlik, Diğer B grubu vit. (Pantotenik asit,biotin,karnitin,kolin), C vitamini, flavonoidler kimyası, özellikleri, yetersizlikleri, Besinler: şeker, nişasta, bal, pekmez, un, makarna, tahıl, Besinler: Et, Yumurta, Kurubaklagiller, Beslenme durumuna ilişkin raporların sunulması.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster