ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Beslenme İlkeleri BES104 BAHAR 3+3 Z 7
    Öğrenme Çıktıları
    1- Besinlerin içinde bulunan vitamin ve minerallerin kimyası, özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi ve metabolizması, gereksinmeler, aşırı ve dengesiz alım sorunlarını açıklar.
    2- Besinlerin enerji değeri, enerji harcaması, enerji besin öğesi dengesi ve dengesizliği sorunları, beslenme ve sağlık etkileşimi boyutundaki konuları örnek verir.
    3- Bireylerin beslenme durumunu saptamak için besin tüketimi kaydını rapor halinde sunar.
    4- Besinler ile ilgili uygulama sonuçlarını rapor halinde sunar.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğretim Görevlisi Sevinç BAKAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Araştırma Görevlisi Şeyma Nur ERCAN
    Kaynaklar K1: Baysal A. (2019)Beslenme.19.Baskı, Ankara; Hatiboğlu Yayınevi. K2: T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. (2016). Türkiye beslenme rehberi 2015 (TUBER) K3:Şanlıer N.,Ulusoy HG.,Sezgin AC.(2019) Beslenme İlkeleri Laboratuvar Uygulamaları.1.Baskı,Ankara;Vize yayıncılık K4:Şanlıer N.,Sürücüoğlu MS.(2019) Türk Mutfağı.1.Baskı,Ankara;VHedef Yayıncılık ve Mühendislik K5:Merdol TK. Standart Yemek Tarifeleri.8.Baskı,Ankara; Hatiboğlu Yayınevi.
    Yardımcı Kitap YK 1: Yemek ve Besin Fotoğraf Kataloğu, Ölçü ve Miktarlar, Doç. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu vd. , Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü. YK 2:Aksoy M., (2018). Ansiklopedik Beslenme, Diyet ve Gıda Sözlüğü. Ankara; Nobel Tıp Kitapevi.
    Dersin Amacı Beslenme ve besinler hakkında (su, vitamin, mineraller ve vücut çalışmasındaki fonksiyonları, farklı yaşa ve cinsiyete göre günlük enerji, mikro besin ögesi gereksinimi) temel bilgilere sahip olunmasını sağlamaktır.
    Dersin İçeriği Besin Grupları: Süt Ve Süt Ürünleri - Bireysel Besin Tüketim Durumunun ve Fiziksel Aktivite Düzeyinin Saptanmasına Yönelik Uygulamalar Besinler Grupları: Tahıllar - Laboratuvar Çalışma İlkeleri ve Ölçü Alma ile İlgili Uygulamalar Besinler Grupları: Et, Yumurta, Kuru Baklagiller - Süt ve Süt Ürünleri ile İlgili Uygulamalar Besinler Grupları: Yağlar Ve Yağlı Tohumlar - Tahıllar ile İlgili Uygulamalar Besinler Grupları: Sebze Ve Meyveler - Yumurta ile İlgili Uygulamalar Yağda Çözünen Vitaminler - Kuru Baklagiller ile İlgili Uygulamalar Suda Eriyen Vitaminler- Et Ve Balık ile İlgili Uygulamalar Suda Eriyen Vitaminler 2 - Sebze Ve Meyveler ile İlgili Uygulamalar Mineraller - Yağlar İle İlgili Uygulamalar Mineraller 2 - Besinlerin Mineral İçerikleri Özel Gruplarda Beslenme - Besinlerin Vitamin İçerikleri Özel Gruplarda Beslenme 2 - Beslenme Durumuna İlişkin Raporların Sunulması 1 Besin Hazırlama, Pişirme Ve Saklama Teknikleri - Beslenme Durumuna İlişkin Raporların Sunulması 2 Menü Planlama İlke Ve Uygulamaları - Beslenme Durumuna İlişkin Raporların Sunulması 3
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster