Kaynaklar
|
1. Advanced Nutrition and Human Metabolism, Sareen S. Gropper, Jack L. Smith, Wadsworth Publishing; 5th edition (February 14, 2008)
2. Beslenme Biyokimyası, Prof. Dr. Meral Aksoy, Hatiboğlu yayınları, 2008, İkinci Baskı
|
Dersin İçeriği
|
Beslenme biyokimyası, metabolik kontrol ve metabolizmaya giriş, Besin alımı ve enerji metabolizması regülasyonu, Metabolik entegrasyon, Yaşam Ortamı ve Su: Yaşamın moleküler anlamı, aktivasyon enerjisi, su, suyun iyonizasyonu, pH, asitlik ve bazlık, pH?ın biyolojik önemi, tamponlar, suyun biyolojik görevi, izomerler, monomer ve polimer kavramları.
Karbohidratların sınıflandırması, monosakkaritler, disakkaritler, polisakkaritlerin yapıları ve tepkimeleri, Glikoliz, Krebs döngüsü, Pentoz monofosfat yolu, Glikojenez, Glikojenoliz, Glikoeojenez, Karbonhidrat metabolizması bozuklukları
Lipidlerin genel özellikleri, lipidlerin sınıflandırılmaları, lipid türevleri, yağ asitlerinin sınıflandırılmaları, Yağ asitlerinin sentezi, yağ asitlerinin oksidasyonu, Fosfolipid, glikolipid, kolesterol ve steroidlerin yapısı, sentezi ve yıkımı , Amino asitler, amino asitlerin özellikleri ve metabolizması
Proteinlerin sınıflandırılması, yapıları, özellikleri ve metabolizması, Üre döngüsü, Amino asitlerin karbon iskeletlerinin metabolizması, , amino asitlerin metabolizma bozuklukları, protein dönüşümü ve dengesi, proteinlerin hormonal kontrolü, Açlık ve Tokluk Metabolizmasında besin öğeleri
|