Kaynaklar
|
K1: Aksoy, M. (2008). Beslenme Biyokimyası.(İkinci Baskı). Hatiboğlu Yayınları,Ankara.
K2: Murray, RK. Graner, DK., Mayes, PA., Rodwell, VW. (1993). Harper`s Biochemistry (23. edition), Lange Medical Publications, USA.
|
Dersin İçeriği
|
Beslenme biyokimyası, metabolik kontrol ve metabolizmaya giriş, Besin alımı ve enerji metabolizması regülasyonu, Metabolik entegrasyon, Karbohidratların sınıflandırması, monosakkaritler, disakkaritler, polisakkaritlerin yapıları ve tepkimeleri, Glikoliz, Krebs döngüsü, Pentoz monofosfat yolu, Glikojenez, Glikojenoliz, Glikoeojenez, Karbonhidrat metabolizması bozuklukları, Lipidlerin genel özellikleri, lipidlerin sınıflandırılmaları, lipid türevleri, yağ asitlerinin sınıflandırılmaları, Yağ asitlerinin sentezi, yağ asitlerinin oksidasyonu, Fosfolipid, glikolipid, kolesterol ve steroidlerin yapısı, sentezi ve yıkımı , Amino asitler, amino asitlerin özellikleri ve metabolizması
Proteinlerin sınıflandırılması, yapıları, özellikleri ve metabolizması, Üre döngüsü, Amino asitlerin karbon iskeletlerinin metabolizması, , amino asitlerin metabolizma bozuklukları, protein dönüşümü ve dengesi, proteinlerin hormonal kontrolü, Enzimler
|