Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Gıdaların kompleks yapılarının tanımlanması
|
K1, Sayfa:1-7
K2, Bölüm:1-2, Sayfa:1-5
|
2
|
Temel Gıda Bileşenleri: Su ve Su analizleri
|
K1, Bölüm: 1, Sayfa: 9-40
K2, Bölüm:6, Sayfa:93-101
YK1: Bölüm: 13, Sayfa: 59-65
|
3
|
Temel Gıda Bileşenleri: Karbonhidrat Kimyası
|
K1, Bölüm: 2 , Sayfa: 47-129
K2, Bölüm:3, Sayfa:9-33
|
4
|
Temel Gıda Bileşenleri: Karbonhidrat analizleri
|
K1, Bölüm: 2 , Sayfa: 47-129
YK1, Bölüm:9 , Sayfa:41-45
|
5
|
Temel Gıda Bileşenleri: Protein Kimyası
|
K1, Bölüm: 4 , Sayfa: 227-315
K2, Bölüm:5, Sayfa:71-92
|
6
|
Temel Gıda Bileşenleri: Protein analizleri
|
K1, Bölüm: 4 , Sayfa: 227-315
YK1, Bölüm:7 , Sayfa:34-38
|
7
|
Temel Gıda Bileşenleri: Lipit Kimyası
|
K1, Bölüm: 3 , Sayfa: 135-224
K2, Bölüm:4, Sayfa:49-67
|
8
|
Temel Gıda Bileşenleri: Sıvı yağlar ve Analizleri
|
K1, Bölüm: 3 , Sayfa: 135-224
YK1, Bölüm:4-6 , Sayfa:17-32
|
9
|
Temel Gıda Bileşenleri: Katı yağlar ve Analizleri
|
K1, Bölüm: 3 , Sayfa: 135-224
YK1, Bölüm:18-27 , Sayfa:73-91
|
10
|
Temel Gıda Bileşenleri: Vitaminler, Biyosentezi ve Sağlık
|
K1, Bölüm: 6, Sayfa: 411-456
K2, Bölüm:8, Sayfa:117-134
|
11
|
Temel Gıda Bileşenleri: Vitamin Analizleri
|
K1, Bölüm: 6, Sayfa: 411-456
YK1, Bölüm:10 , Sayfa:50-53
|
12
|
Temel Gıda Bileşenleri: Mineraller, Fonksiyonları ve Sağlık
Temel Gıda Bileşenleri: Mineral Analizleri
|
K1, Bölüm: 6 , Sayfa: 458-475
K2, Bölüm:7, Sayfa:105-112
YK1, Bölüm:8 , Sayfa:38-41
|
13
|
Besinsel Lifler ve Gıda Hidrokolloidleri
|
K2, Bölüm:13, Sayfa:184
|
14
|
Besinlerde Fiziksel ve Kimyasal bozulma Reaksiyonları
|
K1, Bölüm:7, Sayfa:479-513
YK2: Bölüm:7, Sayfa: 209-246
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğretim Üyesi Didar Üçüncüoğlu
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Saldamlı, İ. (2014). Gıda Kimyası, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara
K2. Demirci, M. (2008). Gıda Kimyası, Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ
K3. Gamlı, ÖF. (2013). Laboratuvar Teknikleri ve Temel Gıda Analizleri, Dora Yayıncılık.
K4. Başoğlu, F., Uylaşer, V. (2011). Temel Gıda Analizleri, Dora Yayıncılık
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Başoğlu, F. (2011). Temel Gıda Analizleri, Dora Yayıncılık, Bursa
YK2. Ayhan, K., Coşansu, S., Durlu-Özkaya, F. (2013). Her yönüyle Gıda, Sidas Yayıncılık, İzmir
YK3. Weaver, C., (1996). The Food Chemistry Laboratory, CRC Press, Boca Raton
YK4. Üçüncüoğlu, D, (2022). Gıda Kimyası Laboratuvar Föyleri
YK5. Üçüncüoğlu, D, (2022). Laboratuvar Teknikleri Laboratuvar Föyleri
|
Dersin Amacı
|
Besin kimyası ve analizlerine yönelik temel kavram ve uygulamalar ile besinin yapısında oluşan değişimleri gözlemeye yönelik pratik uygulamalar hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamak ve Gıdalarda bulunan temel bileşenler (Karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su, enzimler, pigmentler, katkı maddeleri) ve kimyasal yapılarını ve de analiz yöntemlerini öğrenmektir.
|
Dersin İçeriği
|
Suyun kimyasal yapı ve özellikleri, Karbonhidratlar-I ve analizleri, Karbonhidratlar-II ve analizleri, Proteinler-I ve analizleri, Proteinler-II ve analizleri, Lipitler-I ve analizleri, Lipitler-II ve analizleri, Vitaminler-I ve analizleri, Vitaminler-II ve analizleri, Vitaminler-III ve analizleri, Mineraller-I ve analizleri, Mineraller-II ve analizleri, Besinsel Lifler ve Gıda Hidrokolloidleri, Besinlerde Fiziksel ve Kimyasal bozulma Reaksiyonları
Gıdalarda bulunan temel bileşenler (Karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su, enzimler, pigmentler, katkı maddeleri) ve kimyasal yapıları. Besinlerin kimyasal kompozisyonu etkileyen faktörler. İnsan beslenmesi ve sağlık üzerine etkileri.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır.
|
-
|
2
|
Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır.
|
-
|
3
|
Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır.
|
4
|
4
|
Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır.
|
-
|
5
|
Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır.
|
-
|
6
|
Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır.
|
-
|
7
|
Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır.
|
-
|
8
|
Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
9
|
Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir.
|
5
|
10
|
Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır.
|
5
|