Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğretim Üyesi Didar Üçüncüoğlu
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Saldamlı, İ. (2014). Gıda Kimyası, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara
K2. Demirci, M. (2008). Gıda Kimyası, Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ
K3. Gamlı, ÖF. (2013). Laboratuvar Teknikleri ve Temel Gıda Analizleri, Dora Yayıncılık.
K4. Başoğlu, F., Uylaşer, V. (2011). Temel Gıda Analizleri, Dora Yayıncılık
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Başoğlu, F. (2011). Temel Gıda Analizleri, Dora Yayıncılık, Bursa
YK2. Ayhan, K., Coşansu, S., Durlu-Özkaya, F. (2013). Her yönüyle Gıda, Sidas Yayıncılık, İzmir
YK3. Weaver, C., (1996). The Food Chemistry Laboratory, CRC Press, Boca Raton
YK4. Üçüncüoğlu, D, (2022). Gıda Kimyası Laboratuvar Föyleri
YK5. Üçüncüoğlu, D, (2022). Laboratuvar Teknikleri Laboratuvar Föyleri
|
Dersin Amacı
|
Besin kimyası ve analizlerine yönelik temel kavram ve uygulamalar ile besinin yapısında oluşan değişimleri gözlemeye yönelik pratik uygulamalar hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamak ve Gıdalarda bulunan temel bileşenler (Karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su, enzimler, pigmentler, katkı maddeleri) ve kimyasal yapılarını ve de analiz yöntemlerini öğrenmektir.
|
Dersin İçeriği
|
Suyun kimyasal yapı ve özellikleri, Karbonhidratlar-I ve analizleri, Karbonhidratlar-II ve analizleri, Proteinler-I ve analizleri, Proteinler-II ve analizleri, Lipitler-I ve analizleri, Lipitler-II ve analizleri, Vitaminler-I ve analizleri, Vitaminler-II ve analizleri, Vitaminler-III ve analizleri, Mineraller-I ve analizleri, Mineraller-II ve analizleri, Besinsel Lifler ve Gıda Hidrokolloidleri, Besinlerde Fiziksel ve Kimyasal bozulma Reaksiyonları
Gıdalarda bulunan temel bileşenler (Karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su, enzimler, pigmentler, katkı maddeleri) ve kimyasal yapıları. Besinlerin kimyasal kompozisyonu etkileyen faktörler. İnsan beslenmesi ve sağlık üzerine etkileri.
|