ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Toplum ve Sağlık BES205 GÜZ 3+0 Z 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Sağlığı etkileyen sosyal ve biyolojik faktörler konusunda bilgi ve becerileri kullanır.
    2-Toplumdaki risk grupları konusunda bilgi ve becerileri gösterir.
    3-Risk gruplarının sağlığını geliştirmeye yönelik uygulamaları açıklar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   86
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,87 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Toplum tanımı/ Toplumsal yapıyı oluşturan unsurlar/ Sağlık-hastalık kavramı/ Temel sağlık hizmetleri K1, Bölüm 1
    2 Halk sağlığı kavramı/ Halk sağlığında ilkeler Toplumun sağlık durumunu belirleme yöntemleri/ Toplumu tanılama/ Değerlendirme K1, Bölüm 4,
    3 Sağlık düzeyi göstergeleri (ölçütler)/ Sosyal bilimler sağlık ilişkisi/ Sağlık Düzeyini etkileyen sosyal faktörler K1, Bölüm 4,
    4 Sağlık Yönetimi K1, Bölüm 14
    5 Toplumda risk grupları/Toplumda kadının yeri, toplumsal cinsiyet K1, Bölüm 1
    6 Sağlık Eğitimi ve İletişim K1, Bölüm 16
    7 Toplum beslenmesi K1, Bölüm 11
    8 Beslenme ve sağlık durumunun saptanmasında antropometrik yöntemler K1, Bölüm 1
    9 Ana Sağlığı ve Aile Planlaması K1, Bölüm 6
    10 Bebeklik ve Çocukluk çağı/Toplumda sık görülen beslenme sorunları, çözüme yönelik öneriler K1, Bölüm 11
    11 Okul çağı ve adölesan dönemi K1, Bölüm 8
    12 Bulaşıcı olmayan hastalıkların kontrolü ve yaşlılık sorunları K1, Bölüm 13
    13 Bulaşıcı hastalıkların kontrolü K1, Bölüm 12
    14 Çevre sağlığı/ İş sağlığı K1, Bölüm 9,10
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Gör. Fatma Tayhan Kartal
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Bertan M ve Güler Ç (Ed.) (1995). Halk Sağlığı Temel Bilgiler. 2. Baskı, Ankara; Güneş Kitabevi.
    Yardımcı Kitap 1. Bilir N. Güler Ç (1989). Epidemiyoloji, Ankara; Hatipoğlu Yayınevi.
    Dersin Amacı Sağlık ve hastalık kavramlarını, sağlığın korunma ilkeleri, sağlığı korumada yapılan hizmetler, birincil korunmanın ilkeleri ve yöntemleri, toplumda sağlığı ilgilendiren olayları tanıyabilme bu konunun boyutunu araştırabilme, müdahale yöntemi geliştirme ve etkinliğini ölçmesi sağlanır.
    Dersin İçeriği Toplum tanımı, toplumsal yapıyı oluşturan unsurlar, sağlık hastalık kavramı, temel sağlık hizmetleri, Halk sağlığı kavramı/ Halk sağlığında ilkeler, Toplumun sağlık durumunu belirleme yöntemleri/ Toplumu tanılama/ Değerlendirme, Sağlık düzeyi göstergeleri (ölçütler)/ Sosyal bilimler sağlık ilişkisi/ Sağlık Düzeyini etkileyen sosyal faktörler, Sağlık Yönetimi, Toplumda risk grupları/Toplumda kadının yeri, toplumsal cinsiyet, Sağlık Eğitimi ve İletişim, Toplum beslenmesi, Beslenme ve sağlık durumunun saptanmasında antropometrik yöntemler, Ana Sağlığı ve Aile Planlaması, Bebeklik ve Çocukluk çağı/Toplumda sık görülen beslenme sorunları, çözüme yönelik öneriler, Okul çağı ve adölesan dönemi, Bulaşıcı olmayan hastalıkların kontrolü ve yaşlılık sorunları, Bulaşıcı hastalıkların kontrolü, Çevre sağlığı/ İş sağlığı
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. -
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 2
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. 2
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. 1
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. -
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. -
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. -
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. -
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster