ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Toplum ve Sağlık BES205 GÜZ 3+0 Z 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Sağlığı etkileyen sosyal ve biyolojik faktörler konusunda bilgi ve becerileri kullanır.
    2-Toplumdaki risk grupları konusunda bilgi ve becerileri gösterir.
    3-Risk gruplarının sağlığını geliştirmeye yönelik uygulamaları açıklar.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Tuğçe ORKUN ERKILIÇ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Halk Sağlığı Temel Bilgiler. Editörler : Bertan M, Güler Ç. Güneş Kitabevi Ltd.Şti., Ankara, 1995.
    Yardımcı Kitap 1. Bilir N. Epidemiyoloji. Hatiboğlu yayınları ; 24. Ders kitabı dizisi ; 14, 1989. ISBN:9789757527114
    Dersin Amacı Sağlık ve hastalık kavramlarını, sağlığın korunma ilkeleri, sağlığı korumada yapılan hizmetler, birincil korunmanın ilkeleri ve yöntemleri, toplumda sağlığı ilgilendiren olayları tanıyabilme bu konunun boyutunu araştırabilme, müdahale yöntemi geliştirme ve etkinliğini ölçmesi sağlanır.
    Dersin İçeriği Terimlerin Açıklaması/Toplum Yapısına Etki Eden Faktörler, Toplumun Sağlık Durumunu Belirleme Yöntemleri/Sosyal bilimler- sağlık ilişkisi, Sağlık Düzeyini etkileyen sosyal faktörler/Sağlık ve hastalık kavramı, Cinsiyet- sağlık etkileşimi/Eğitim düzeyi, meslek, gelir düzeyi ve sağlık, Kırsal- kentsel alan ve sağlık/Yiyecek üretimi ve beslenme alışkanlıkları, Hastalıkların tedavisinde geleneksel yaklaşımlar/Sağlık bakım sistemleri, Sağlık hizmetlerinde iletişim/Toplumun sağlık düzeyini gösteren ölçütler, Toplumda risk grupları/Toplumda kadının yeri, toplumsal cinsiyet, Beslenme ve sağlık durumunun saptanmasında antropometrik yöntemler, Ana Sağlığı ve gebelik dönemi, Bebeklik ve Çocukluk çağı/Toplumda sık görülen beslenme sorunları, çözüme yönelik öneriler, Enfeksiyon Hastalıkları/Çevre Sağlığı, Okul çağı ve adölesan dönemi, Yetişkin ve Yaşlılık dönemi
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster