ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Besin Kontrolü ve Mevzuatı BES208 BAHAR 3+0 Z 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Besin kontrol ve mevzuatının önemini açıklar.
    2-Besinlerle ilgili yasal düzenlemelere uygun hareket eder.
    3-Besin güvenliğini bozan etmenleri sıralar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   86
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,87 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Besin Kontrolü ve Mevzuatına Giriş K1: Bölüm 1
    2 Kalite Kavramı ve Besinlerin Kalite Öğeleri K1: Bölüm 1
    3 Dünyada ve Türkiye`de Gıda Güvenliğinin Genel Durumu K1: Bölüm 2
    4 Türkiye`de Gıda Kodeksi ve Gıda Denetimi K1: Bölüm 3
    5 Türk Gıda Kodeksi Gıdaları Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği K1: Bölüm 3
    6 Ulusal ve Uluslararası Gıda Standartları ve Kontrol Kriterleri K1: Bölüm 3
    7 Gıda Güvenliğinde Riskler-1 K1: Bölüm 4
    8 Gıda Güvenliğinde Riskler-2 K1: Bölüm 4
    9 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri-1 K1: Bölüm 5
    10 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri-2 K1: Bölüm 5
    11 Gıda Güvenliği ile İlgili Diğer Düzenlemeler K1: Bölüm 5
    12 GDO ile ilgili yasal düzenlemeler K2: Biyogüvenlik kanunu
    13 Besin Tebliğleri-1 K2: Tebliğler (Ekmek vb.)
    14 Besin Tebliğleri-2 K2:Tebliğler (Et vb.)
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç.Dr. Hüdayi Erçoşkun
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Artık N., Şanlıer N. ve Ceyhun Sezgin A. 2019. Gıda Kontrolü ve Mevzuatı. Vize yayıncılık Ankara. 2. Mevzuat Bilgi Sistemi. https://www.mevzuat.gov.tr/#tebligler
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Ulusal ve uluslararası besinlerle ilgili güvenlik, denetim, riskler, yönetim sistemleri ve mevzuat ile ilgili yasal düzenlemeler hakkında bilgilendirmektir.
    Dersin İçeriği Besin Kontrolü ve Mevzuatı ile ilgili tanımlar, besinlerde kalite, gıda güvenliği, gıda kodeksi, gıda katkı maddeleri, toksik bileşikler ve sağlık üzerine etkileri, gıda yönetim sistemleri, GDO besinler ve yasalar, çeşitli tebliğler.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. -
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 2
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. -
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. 3
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. -
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. -
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. 5
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. 5
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster