Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Gıda kontrolü hakkında genel bilgi
|
|
2
|
Gıda mevzuatından sorumlu kurumları, Gıda kontrolünün önemi
|
|
3
|
Bilinçli tüketici geliştirme yolları
|
|
4
|
Gıda ve tarım teşkilatı (FAO) ve Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) hakkında bilgilendirmek
|
|
5
|
Gıda analizlerinde sonuç değerlendirme ve yorumlama
|
|
6
|
Gıda sanayiinde taklit ve tağşiş
|
|
7
|
Gıda kontrol yönetmeliği
|
|
8
|
Gıda kontrol yönetmeliği
|
|
9
|
Gıda ile temasta bulunan malzemelerle ilgili bilgilendirme
|
|
10
|
Türk standartlarında gıda mevzuatı
|
|
11
|
Gıda işleme ile ilgili ISO standartları
|
|
12
|
Gıda işlemede HACCP uygulamaları
|
|
13
|
Uluslararası alanda gıda mevzuatı uygulamaları
|
|
14
|
Gıda mevzuatında yer alan bazı tanımlar
|
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğretim Üyesi Tuğçe ORKUN ERKILIÇ
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
1. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Prof. Dr. Nevin Şanlıer, Prof. Dr. Nevzat Artık , Yrd. Doç. Dr. Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2. baskı
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Besin kontrolü ve mevzuatı ile ilgili detaylı bilgi sahibi olunmasını amaçlar.
|
Dersin İçeriği
|
Gıda kontrolü hakkında genel bilgi, Gıda mevzuatından sorumlu kurumları, Gıda kontrolünün önemi , Bilinçli tüketici geliştirme yolları, Gıda ve tarım teşkilatı (FAO) ve Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) hakkında bilgilendirmek, Gıda analizlerinde sonuç değerlendirme ve yorumlama, Gıda sanayiinde taklit ve tağşiş, Gıda kontrol yönetmeliği, Gıda ile temasta bulunan malzemelerle ilgili bilgilendirme, Türk standartlarında gıda mevzuatı, Gıda işleme ile ilgili ISO standartları, Gıda işlemede HACCP uygulamaları, Uluslararası alanda gıda mevzuatı uygulamaları, Gıda mevzuatında yer alan bazı tanımlar
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır.
|
-
|
2
|
Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır.
|
-
|
3
|
Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır.
|
2
|
4
|
Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır.
|
-
|
5
|
Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır.
|
3
|
6
|
Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır.
|
-
|
7
|
Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır.
|
-
|
8
|
Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur.
|
5
|
9
|
Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir.
|
5
|
10
|
Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır.
|
-
|