ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Besin Kontrolü ve Mevzuatı BES208 BAHAR 3+0 Z 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Besin kontrolü hizmetlerinin tanımını ve yapılma nedenlerini açıklar.
    2-Besinlere uygulanan kalite kontrol yöntemlerini açıklar.
    3-Besin güvenliği ve besin güvenliğini bozan etmenleri sıralar.
    4-Besinlerle ilgili yasal düzenlemelere uygun hareket eder.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   86
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,87 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Gıda kontrolü hakkında genel bilgi
    2 Gıda mevzuatından sorumlu kurumları, Gıda kontrolünün önemi
    3 Bilinçli tüketici geliştirme yolları
    4 Gıda ve tarım teşkilatı (FAO) ve Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) hakkında bilgilendirmek
    5 Gıda analizlerinde sonuç değerlendirme ve yorumlama
    6 Gıda sanayiinde taklit ve tağşiş
    7 Gıda kontrol yönetmeliği
    8 Ara Sınav
    9 Gıda kontrol yönetmeliği
    10 Gıda ile temasta bulunan malzemelerle ilgili bilgilendirme
    11 Türk standartlarında gıda mevzuatı
    12 Gıda işleme ile ilgili ISO standartları
    13 Gıda işlemede HACCP uygulamaları
    14 Uluslararası alanda gıda mevzuatı uygulamaları
    15 Gıda mevzuatında yer alan bazı tanımlar
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Koordinatör Dr. Öğretim Üyesi Tuğçe ORKUN ERKILIÇ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Prof. Dr. Nevin Şanlıer, Prof. Dr. Nevzat Artık , Yrd. Doç. Dr. Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2. baskı
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Besin kontrolü ve mevzuatı ile ilgili detaylı bilgi sahibi olunmasını amaçlar.
    Dersin İçeriği Gıda kontrolü hakkında genel bilgi, Gıda mevzuatından sorumlu kurumları, Gıda kontrolünün önemi , Bilinçli tüketici geliştirme yolları, Gıda ve tarım teşkilatı (FAO) ve Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) hakkında bilgilendirmek, Gıda analizlerinde sonuç değerlendirme ve yorumlama, Gıda sanayiinde taklit ve tağşiş, Gıda kontrol yönetmeliği, Gıda ile temasta bulunan malzemelerle ilgili bilgilendirme, Türk standartlarında gıda mevzuatı, Gıda işleme ile ilgili ISO standartları, Gıda işlemede HACCP uygulamaları, Uluslararası alanda gıda mevzuatı uygulamaları, Gıda mevzuatında yer alan bazı tanımlar
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. -
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 2
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. -
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. 3
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. -
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. -
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. 5
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. 5
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster