Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Çocuklarda Büyümenin İzlenmesi Ve Değerlendirilmesi,
|
K1 (syf.17-30), K2 (Bölüm 5)
|
2
|
Gebelikte, Emziklilikte Beslenme
|
K1 (syf. 67-94) , K2 (Bölüm 4)
|
3
|
0-1 Yaş Çocuk Beslenmesi Ve Anne Sütünün Önemi
|
K1 (syf. 31-66), K2 (Bölüm 6)
|
4
|
Çocukluk Çağı Obezitesi Ve Metabolik Sendromu
|
K1 (syf 135-155), K2 (Bölüm 8,10)
|
5
|
Çocuklarda Diyabet Ve Tıbbi Beslenme Tedavisi I
|
K1 (syf.567-600), K2 (Bölüm 11,12)
|
6
|
Çocuklarda Diyabet Ve Tıbbi Beslenme Tedavisi II
|
K1(syf.567-600), K2 (Bölüm 11,12)
|
7
|
CHO Sayımı
|
K1(syf.567-600), K2 (Bölüm 11)
|
8
|
Gestasyonel Diyabet Ve Tıbbi Beslenme Tedavisi
|
K1(syf.601-606), K2 (Bölüm4)
|
9
|
Emilim Bozukluklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi I
|
K1(syf.265-324), K3 (Bölüm 2,3,4)
|
10
|
Emilim Bozukluklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi II
|
K1(syf.265-324), K3 (Bölüm 2,3,4)
|
11
|
Emilim Bozukluklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi II I
|
K1(syf.265-324), K3 (Bölüm 2,3,4)
|
12
|
Doğuştan Metabolizma Hastalıkları Ve Tıbbi Beslenme Tedavisi I
|
K1(syf.359-546), K3 (Bölüm 5) ,K4(Bölüm 1,2,3,4)
|
13
|
Doğuştan Metabolizma Hastalıkları Ve Tıbbi Beslenme Tedavisi II
|
K1(syf.359-546),K3 (Bölüm 5) ,K4(Bölüm 1,2,3,4)
|
14
|
Doğuştan Metabolizma Hastalıkları Ve Tıbbi Beslenme Tedavisi III
|
K1(syf.359-546),K3 (Bölüm 5) ,K4(Bölüm 1,2,3,4)
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Öğretim Görevlisi Sevinç Bakan
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
1. Köksal G, Gökmen H. Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi. 1. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2000.
2. Şanlıer N.(Ed.) Vakalarla Öğreniyorum: Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi 1.Hedef CS Yayıncılık ve Mühendislik, Ankara,2020
3.Şanlıer N.(Ed.) Vakalarla Öğreniyorum: Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi 2.Hedef CS Yayıncılık ve Mühendislik, Ankara,2020
4.Şanlıer N.(Ed.) Vakalarla Öğreniyorum: Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi 3.Hedef CS Yayıncılık ve Mühendislik, Ankara,2020
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Bebeklerde, çocuklarda veya adölesanlarda görülen, doğuştan veya sonradan kazanılmış akut veya kronik çeşitli hastalıkların özelliklerini ve bunlara uygun diyet planlama hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.
|
Dersin İçeriği
|
Çocuklarda Büyümenin İzlenmesi Ve Değerlendirilmesi,Gebelikte, Emziklilikte Beslenme ,0-1 Yaş Çocuk Beslenmesi Ve Anne Sütünün Önemi, Çocukluk Çağı Obezitesi Ve Metabolik Sendromu,Çocuklarda Diyabet Ve Tıbbi Beslenme Tedavisi ,Çocuklarda Diyabet Ve Tıbbi Beslenme Tedavisi,CHO Sayımı,Gestasyonel Diyabet Ve Tıbbi Beslenme Tedavisi,Emilim Bozukluklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi ,Emilim Bozukluklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi,Doğuştan Metabolizma Hastalıkları Ve Tıbbi Beslenme Tedavisi ,Doğuştan Metabolizma Hastalıkları Ve Tıbbi Beslenme Tedavisi,
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır.
|
4
|
2
|
Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır.
|
-
|
3
|
Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır.
|
2
|
4
|
Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır.
|
5
|
5
|
Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır.
|
-
|
6
|
Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır.
|
2
|
7
|
Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır.
|
3
|
8
|
Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
9
|
Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir.
|
-
|
10
|
Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır.
|
-
|