Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Tıbbi BeslenmeTedavisinin Önemi
|
|
2
|
Obezite ve Tıbbi Beslenme Tedavisi
|
|
3
|
Obezite ve Tıbbi Beslenme Tedavisi
|
|
4
|
Yeme Bozuklukları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi
|
|
5
|
Metabolik Sendrom ve Tıbbi Beslenme Tedavisi
|
|
6
|
Diabetes Mellitus ve Tıbbi Beslenme Tedavisi
|
|
7
|
Diabetes Mellitus ve Tıbbi Beslenme Tedavisi
|
|
8
|
Diabetes Mellitus ve Tıbbi Beslenme Tedavisi
|
|
9
|
Gastrointestinal Sistem Hastalıklar ve Tıbbi Beslenme
|
|
10
|
Gastrointestinal Sistem Hastalıklar ve Tıbbi Beslenme
|
|
11
|
Kalp-Damar Hastalıkları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi
|
|
12
|
Kalp-Damar Hastalıkları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi
|
|
13
|
İlaç Besin Etkileşimi
|
|
14
|
İlaç Besin Etkileşimi
|
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Prof. Dr. Tünay KONTAŞ AŞKAR
Dr. Öğretim Üyesi Tuğçe ORKUN ERKILIÇ
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
1. Baysal, A., ve ark., 2008. Diyet El Kitabı, 4. Baskı, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
1. Lutz, C.,Przytulski, K.2001. Nutrition and Diet Therapy.F.A.Davis Company, Philadelphia.
|
Dersin Amacı
|
Çeşitli hastalıkların oluşmasında beslenmenin rolünü ve hastalıklara uygun diyet planlama hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.
|
Dersin İçeriği
|
Tıbbi beslenme tedavisinin önemi, obezite ve beslenme, yeme bozuklukları ve beslenme, metabolik sendrom ve beslenme, diyabet ve beslenme, gastrointestinal sistem hastalıkları ve beslenme, kalp-damar hastalıkları ve beslenme, İlaç Besin Etkileşimi
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır.
|
5
|
2
|
Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır.
|
-
|
3
|
Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır.
|
2
|
4
|
Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır.
|
5
|
5
|
Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır.
|
-
|
6
|
Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır.
|
2
|
7
|
Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır.
|
3
|
8
|
Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
9
|
Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir.
|
-
|
10
|
Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır.
|
-
|