ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Yetişkin Hastalıklarında Beslenme-I BES303 GÜZ 2+2 Z 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Besin değişimlerini ve besin gruplarını açıklar. Hastalıkların tanımını, etiyolojisini açıklar.
    2-Hastalıkların tanımını, etiyolojisini açıklar.
    3-Hastalıkların klinik bulgularını ve komplikasyonlarını açıklar.
    4-Hastalıklara özgü tıbbi beslenme tedavisi uygular.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14456
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 011010
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6013030
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   139
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,63 ---- (5)
    Dersin AKTS Kredisi   5
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Tıbbi BeslenmeTedavisinin Önemi K1, bölüm 1
    2 Obezite ve Tıbbi Beslenme Tedavisi K1, bölüm 14
    3 Obezite ve Tıbbi Beslenme Tedavisi K1, bölüm 14
    4 Bariatrik cerrahi ve tıbbi beslenme tedavisi Y1, bölüm 7
    5 Yeme Bozuklukları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi K1, bölüm 17
    6 Metabolik Sendrom ve Tıbbi Beslenme Tedavisi K1, bölüm 15
    7 Diabetes Mellitus ve Tıbbi Beslenme Tedavisi K1, bölüm 13
    8 Diabetes Mellitus ve Tıbbi Beslenme Tedavisi K1, bölüm 13
    9 Diabetes Mellitus ve Tıbbi Beslenme Tedavisi K1, bölüm 13
    10 Gastrointestinal Sistem Hastalıklar ve Tıbbi Beslenme K1, bölüm 7
    11 Gastrointestinal Sistem Hastalıklar ve Tıbbi Beslenme K1, bölüm 7
    12 Kalp-Damar Hastalıkları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi K1, bölüm 11
    13 Kalp-Damar Hastalıkları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi K1, bölüm 11
    14 Nörolojik hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi K1, bölüm 16
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Gör. Fatma Tayhan Kartal
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Nişancı Kılıç F, Şanlıer N, Türker P, Aktaç Ş, Hızlı Güldemir H, Çalık G, Eşer Durmaz S. (2020). Vakalarla Öğreniyorum: Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi-1. (2. Baskı) Hedefcs Basın Yayın, Ankara
    Yardımcı Kitap 1. Kızıltan G, Açıkgöz A, Yoldaş İlktaş H, Koçyiğit E, Kocabaş Ş, Yürük A, Mermer M. (2020). Vakalarla Öğreniyorum: Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi-2. (2. Baskı) Hedefcs Basın Yayın, Ankara
    Dersin Amacı Çeşitli hastalıkların oluşmasında beslenmenin rolünü ve hastalıklara uygun diyet planlama hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.
    Dersin İçeriği Tıbbi beslenme tedavisinin önemi, obezite ve beslenme, yeme bozuklukları ve beslenme, metabolik sendrom ve beslenme, diyabet ve beslenme, gastrointestinal sistem hastalıkları ve beslenme, kalp-damar hastalıkları ve beslenme, nörolojik hastalıklarda beslenme
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. 5
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 2
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. 5
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. -
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. 2
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. 3
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. -
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. -
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster